Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με το στοίχημα γνωρίζει την Boxing Day, την αγωνιστική του Αγγλικού ποδοσφαίρου που παραδοσιακά παίζεται την επομένη των Χριστουγέννων.

Το όνομά της προέρχεται από ένα παλιό έθιμο, κατά το οποίο οι πλούσιοι μοίραζαν κουτιά με δώρα στους φτωχούς. Τώρα πια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Αγγλικού ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση του στοιχήματος. Οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από τη γιορτή αυτή, δείτε τις στο Legalbet.gr.

Γιατί παίζονται αγώνες μέσα στις γιορτές;

Όταν ανακοινώνεται το πρόγραμμα των αγώνων το καλοκαίρι, οι οπαδοί ανυπομονούν να μάθουν που παίζει η αγαπημένη τους ομάδα καθώς είναι σύνηθες να πηγαίνουν στον αγώνα οικογενειακώς την 26 Δεκεμβρίου. Στις περισσότερες χώρες την περίοδο των εορτών η αγωνιστική περίοδος διακόπτεται, όχι όμως και στην Αγγλία, όπου η αγωνιστική δράση αντιθέτως αυξάνεται.

Εκτός της παράδοσης, η εορταστική αγωνιστική δράση εξυπηρετεί και εμπορικούς σκοπούς, αφού εν μέσω διακοπής όλων των άλλων σημαντικών πρωταθλημάτων, το Αγγλικό ποδόσφαιρο τραβάει πάνω του όλα τα φώτα δημοσιότητας, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα γήπεδα επίσης γεμίζουν, καθώς οι οπαδοί βρίσκονται σε διακοπές και έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις αγαπημένες τους ομάδες.

Οι αγώνες είθισται να παίζονται ανάμεσα σε γειτονικές ομάδες ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των οπαδών τους την επομένη των Χριστουγέννων όταν και τα δρομολόγια των τρένων είναι μειωμένα.

Πως ξεκίνησε αυτή η παράδοση;

Οι πιο ρομαντικοί υποστηρίζουν πως η Boxing day προέκυψε όταν Άγγλοι και Γερμανοί στρατιώτες άφησαν τα όπλα κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 για να παίξουν έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου. Ιστορικά υπάρχει η αναφορά σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βέλγιο, αλλά δεν είναι σίγουρο αν επρόκειτο για ένα οργανωμένο γεγονός ή για μερικούς τύπους που παίζανε μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Όπως και να’ χει, η Αγγλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου διοργάνωσε έναν αγώνα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από αυτό το γεγονός, όπου συμμετείχαν στρατιώτες από την Αγγλία και τη Γερμανία, και τον ονόμασε «Αγώνα εκεχειρίας».

Οι επικριτές της Boxing Day

Ορισμένοι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται στην Αγγλία αντιδρούν στις εορταστικές αγωνιστικές, ενώ άλλοι τις αποδέχονται ως μέρος της Αγγλικής παράδοσης. Έχουν υπάρξει απόψεις κατά το παρελθόν για να παύσει αυτή η παράδοση με κύριο επιχείρημα την κούραση των ποδοσφαιριστών. Για τις δυσκολίες των Αγγλικών συλλόγων στα Ευρωπαϊκά κύπελλα συχνά κατηγορούνται αυτές οι επιπλέον αγωνιστικές και η κόπωση που προκαλούν, ενώ την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοι σύλλογοι επωφελούνται των χειμερινών διακοπών και εμφανίζονται πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις Αγγλικές ομάδες στους αγώνες για το Champions League και το Europa League. Ο Louis Van Gaal είναι από τους μεγαλύτερους επικριτές της παράδοσης αυτής και κάποτε, όντας προπονητής της Manchester United, δήλωσε στον Guardian: «Δεν υπάρχει χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος και πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο κακό πράγμα αυτής της κουλτούρας. Δεν είναι καλό για το Αγγλικό ποδόσφαιρο». Επίσης, στην ίδια συνέντευξη κατηγόρησε την Boxing day και τις υπόλοιπες εορταστικές αγωνιστικές ακόμα και για τις συνεχείς αποτυχίες της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας, καθώς αποτελείται κυρίως από παίκτες που παίζουν στην Premier League και καταπονούνται εξ αιτίας τους.

Η Σκωτία ακολουθεί επίσης αυτή την Αγγλική παράδοση και οι ομάδες της αγωνίζονται και αυτές κατά την περίοδο των εορτών, ωστόσο με λιγότερες αγωνιστικές σε σχέση με αυτές των Αγγλικών πρωταθλημάτων.

Εκτός του ποδοσφαίρου, η Boxing day αφορούσε και άλλες δραστηριότητες όπως το κυνήγι αλεπούς, το οποίο έως το 2004 ήταν κομμάτι της παράδοσης την ημέρα εκείνη, πλέον όμως το κυνήγι τους συμπαθούς θηλαστικού απαγορεύεται. Ωστόσο, κάποιοι κυνηγοί ακόμα μαζεύονται και ντυμένοι με τα παραδοσιακά κόκκινα παλτό γιορτάζουν αυτή την ημέρα ακολουθώντας τεχνητά τοποθετημένα μονοπάτια.