Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει πως δεν πρόκειται να γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στον δικό του τομέα που αφορά στα ενεργειακά.
Όπως είπε στα ΝΕΑ «καμία ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει στην ενέργεια, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Επαναλαμβάνω ότι έχω μέχρι σήμερα πει,» όταν ρωτήθηκε για το αν η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί αφορά και την ενέργεια.
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση από το κείμενο Βαρουφάκη, «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να σεβαστούν τη διαδικασία όσων διαγωνισμών βρίσκονται σε εξέλιξη», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, επιμένοντας ότι καμία ενεργειακή επιχείρηση δεν πρόκειται να πουληθεί, καμία αποκρατικοποίηση στο τομέα ευθύνης του δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Στο κείμενο Βαρουφάκη πάντως για τις ιδιωτικοποίήσεις προβλέπονται τα εξής:
Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιων assets.
Για να προσελκυστούν επενδύσεις σε βασικούς κλάδους και να αξιοποιηθούν τα κρατικά assets αποτελεσματικά, οι ελληνικές αρχές θα:
-Δεσμευτούν για να μην αντιστρέψουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Εκεί που έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός η κυβέρνηση θα σεβαστεί την διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο.
-Διασφαλίσουν την παροχή των βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις/βιομηχανίες σύμφωνα με τους στόχους εθνικής πολιτικής και σε συμμόρφωση με την νομοθεσία της ΕΕ.
-Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με στόχο την βελτίωση των όρων έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τα μακροπρόθεσμα κρατικά οφέλη, να δημιουργήσει έσοδα, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τοπικές οικονομίες, να προάγει την εθνική οικονομική ανάκαμψη και να τονώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
-Υιοθετήσουν μια προσέγγιση όπου η κάθε μία νέα περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά και επί της ουσίας, με μια έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, στις κοινοπραξίες (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και συμβάσεις που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κρατικά έσοδα αλλά επίσης τα μελλοντικά επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων.