ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ξεκινά η υλοποίηση του κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2025-2026 για συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ – Ποιοι είναι δικαιούχοι, τι προβλέπεται για τέκνα, συζύγους και άτομα με αναπηρία – Έως και 12 διανυκτερεύσεις σε ειδικές περιοχές.
Του Γιώργου Θεοχάρη – tilegrafimanews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση 10254/2025, με την οποία ενεργοποιείται το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τη περίοδο 2025-2026, που αφορά συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ).
Το πρόγραμμα, με διάρκεια 12 μηνών, προβλέπει την παροχή επιταγής κοινωνικού τουρισμού για διακοπές σε τουριστικά καταλύματα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Παρόχων, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική προστασία, με διευρυμένες κατηγορίες ωφελούμενων.
Η απόφαση φέρνει μια ανάσα ξεκούρασης και κοινωνικής φροντίδας για χιλιάδες συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι χαμηλές συντάξεις και το αυξανόμενο κόστος ζωής έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες των ηλικιωμένων να απολαύσουν ακόμα και λίγες μέρες αναψυχής.
Δικαιούχοι και ωφελούμενοι
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της απόφασης, ως δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 69, παρ. 5 του ν. 3863/2010.
Οι ωφελούμενοι επεκτείνονται και σε μέλη της οικογένειας του δικαιούχου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
• Τέκνα ηλικίας 5 έως 18 ετών.
• Τέκνα άνω των 18 ετών, άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας 67% και άνω, χωρίς ημέρες εργασίας.
• Σύζυγοι των δικαιούχων, εφόσον είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.
• Συνοδοί ΑμεΑ, όταν η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται αρμοδίως.
Οι ωφελούμενοι πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν συμμετάσχει σε συναφή προγράμματα από άλλους φορείς την ίδια χρονική περίοδο ή τους έχει επιβληθεί κύρωση για μη συμμόρφωση σε παλαιότερες προκηρύξεις.
Σημαντικό είναι ότι ο ένας σύζυγος μπορεί να δηλωθεί ως ωφελούμενος του άλλου, διευκολύνοντας έτσι την ταυτόχρονη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τις αιτήσεις θα αναρτηθούν σύντομα στη Δημόσια Πρόσκληση της ΔΥΠΑ.
Διάρκεια και αριθμός διανυκτερεύσεων
Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και προβλέπει από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, για ειδικές περιοχές η διάρκεια παρατείνεται:
• Έως 10 διανυκτερεύσεις για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Ρόδο.
• Έως 12 διανυκτερεύσεις για περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ή θεωρούνται δυσπρόσιτες: Εύβοια (Ιστιαία-Αιδηψός, Μαντούδι-Λίμνη-Αγ. Άννα), Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Έβρος.
Η δυνατότητα επιλογής αυτών των περιοχών λειτουργεί και ως μέτρο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, κυρίως περιοχών που υπέστησαν πλήγματα από πυρκαγιές, πλημμύρες ή σεισμούς. Παράλληλα, αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο περιφερειακής ανασυγκρότησης μέσω τουρισμού.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελούμενων φτάνει τις 25.000 θέσεις και αναμένεται μεγάλη ζήτηση, βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ετών.
Επιταγή κοινωνικού τουρισμού και παροχές
Η επιταγή κοινωνικού τουρισμού λειτουργεί ως ηλεκτρονικό κουπόνι και χορηγείται στους δικαιούχους μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.
Οι παροχές περιλαμβάνουν:
• Δωρεάν ή επιδοτούμενη διαμονή σε καταλύματα που συμμετέχουν στο Μητρώο Παρόχων.
• Καλυπτόμενα έξοδα πρωινού.
• Προσαυξημένη επιδότηση για άτομα με αναπηρία 67% και άνω.
• Επιπλέον παροχές, όπως δωρεάν χρήση κλιματιζόμενων λεωφορείων ή συνεργασία με ΚΑΠΗ.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής δικαιούχων θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, όπως προβλέπει η Υπηρεσία e-ΕΦΚΑ. Όπου δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση στοιχείων, ζητούνται συμπληρωματικά δικαιολογητικά, όπως πιστοποιητικά ΑμεΑ, ασφαλιστική ικανότητα και δελτία οικογενειακής κατάστασης.
Τα τελευταία νέα για ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ: Τι πρέπει να προσέχετε στις αιτήσεις για επιδόματα
Κοινωνική πολιτική ή υποκατάστατο παροχών;
Αν και το πρόγραμμα αποτελεί κοινωνική παροχή με θετική στόχευση, αρκετοί συνταξιούχοι παρατηρούν ότι τέτοιου τύπου δράσεις υποκαθιστούν την ουσιαστική αναβάθμιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που παραμένουν παγωμένες για μεγάλο αριθμό δικαιούχων.
Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 65% των συνταξιούχων στη χώρα ζει με λιγότερα από 780 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 20% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτό το περιβάλλον, η επιδότηση διακοπών – όσο σημαντική κι αν είναι – δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες ή να αντικαταστήσει τη σταθερή αναπροσαρμογή των συντάξεων.
Ταυτόχρονα, τίθενται ερωτήματα για τη διαφάνεια στη διαχείριση του Μητρώου Παρόχων, την ποιότητα των καταλυμάτων και τη γεωγραφική ισότητα πρόσβασης – δεδομένου ότι πολλά ορεινά ή νησιωτικά μέρη δεν διαθέτουν υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ περιόδου 2025-2026 είναι ένα βήμα προς τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, με ενίσχυση της τουριστικής κινητικότητας και της κοινωνικής ένταξης. Ωστόσο, αποτελεί και ένδειξη μετατόπισης της κοινωνικής πολιτικής από διαρθρωτικές παροχές σε στοχευμένες δράσεις μικρής εμβέλειας, οι οποίες, αν και ευπρόσδεκτες, δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για την απουσία ουσιαστικής πολιτικής αύξησης των συντάξεων.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν το ενδιαφέρον των συνταξιούχων, αλλά και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.