ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
«Συγχωροχάρτι» σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση και σε όσους εκχέρσωσαν παρανόμως δημόσιες δασικές εκτάσεις.
Ειδήσεις–Δασικοί χάρτες 2017:Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, «ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να «σβηστούν» με ιώδες χρώμα από τους Δασικούς Χάρτες τα καταπατημένα δάση που έγιναν χωράφια, όπως γίνεται σήμερα με τους αυθαίρετους οικισμούς», γράφει το dasarxeio.com.
Ο κ. Τσιρώνης προτείνει να γίνει χρήση του ίδιου εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε και για την αποτύπωση στους Δασικούς Χάρτες των αυθαίρετων οικιστικών περιοχών, δηλαδή των περίφημων «οικιστικών πυκνώσεων». Οι «πυκνώσεις» εξαιρούνται από την ανάρτηση των χαρτών και αποτυπώνονται με ιώδες χρώμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα, «ο κ. Τσιρώνης έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση να γίνει μια τροπολογία βάσει της οποίας θα μπορούν να περιληφθούν στα ιώδη περιγράμματα των Δασικών Χαρτών, μαζί με τους αυθαίρετους οικισμούς, και όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός των δασικών βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, παραχωρούνται πλέον ως δασικές στους κτηνοτρόφους.
[irp posts=”112692″ name=”ΟΣΔΕ Νέα: Ειδική επιτροπή για τους δασικούς χάρτες-Στον αέρα οι επιδοτήσεις;”]
»Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει τη χρήση τού νομικά καινοφανούς όρου των «γεωργικών πυκνώσεων», στη λογική των “οικιστικών πυκνώσεων”, που ο ίδιος είχε εισαγάγει με τον νόμο 4389/16. Στόχος είναι να προχωρήσει η τελική κύρωη των Χαρτών, η οποία κολλά στις χιλιάδες αντιρρήσεις των αυθαιρετούχων και των καταπατητών. Ωστόσο, η συνταγματικότητά τους μένει να κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) καθώς το Γεωτεχνικό και το WWF Ελλάς έχουν καταθέσει ξεχωριστές αιτήσεις ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργείου για τα κριτήρια προσδιορισμού των “οικιστικών πυκνώσεων”.
»Η πρόταση λοιπόν έχει ως εξής: αφού αποτυπωθούν τα ιώδη περιγράμματα με τις “γκρίζες” ζώνες, μια επιτροπή ή ένας ιδιώτης μελετητής θα εξετάσει τα εμπράγματα δικαιώματα των ιδιοκτητών ή των νομέων. Έπειτα θα αποφανθεί ποιο τμήμα του πολυγώνου είναι δασικό, ποιο είναι γεωργικό και ποιο πρέπει να ρυμοτομηθεί. Η εισήγηση θα αναρτηθεί στη διαβούλευση, θα κατατεθούν αντιρρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν, και το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί θα προωθηθεί στο ΣΤΕ ως Προεδρικό Διάταγμα.».
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ