ΚΑΖΑΝΙΑ 2022: Τι ζητούν αμπελουργοί – αμβυκούχοι Τυρνάβου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Προβλήματα, που απασχολούν τους αμβυκούχους του Τυρνάβου και σχετίζονται με τη φετινή απόσταξη για την παραγωγή τσίπουρου, συζήτησαν ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Σύλλογο Αμβυκούχων – Αμπελουργών Τυρνάβου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαρκούς και άριστης συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, μετά και την περυσινή παρέμβαση του Λαρισαίου πολιτικού προς όφελος των αμβυκούχων, που επέτρεψε στους μικρούς αποσταγματοποιούς να ξεκινήσουν έγκαιρα την απόσταξη τσίπουρου, καθώς και την ομαλή διάθεση του προϊόντος στην αγορά.
Ο πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, και τα μέλη Θεόδωρος Περιλής, Θανάσης Κάιβας και Γιώργος Κάιβας, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης παροχής διευκρινίσεων και οδηγιών για τη νέα εγκύκλιο, που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 12/8/22 και αναφέρεται σε τροποποιήσεις στο καθεστώς των διήμερων παραγωγών.
Εστίασαν, μάλιστα, στην αναγκαιότητα διατήρησης του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων και για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που παρατηρείται υπερπαραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια, αίτημα, που έθεσαν και σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο και τον Παϊσιάδη Σταύρο ο πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, «πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο και του αναφέραμε τα προβλήματα που μας δημιούργησε η νέα εγκύκλιος. Πέρσι η «καζανιά» είχε διάρκεια 3,5 ωρών. Τώρα την μειώνει σε 3 ώρες. Με 25% απόδοση σε 3 ώρες βγαίνει ότι το βράσιμο για τα 500 κιλά άνυδρο σταφύλι θα γίνει σε 6 ημέρες και 6 ώρες. Εμείς στον Τύρναβο κάνουμε πραδοσιακά διπλοβράσιμο. Δεν προλαβαίνουμε και ζητάμε να αυξηθεί η καζανιά πάνω από 3,5 ώρες. Δηλαδή διατήρησης του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης θέλουμε να μην καταργηθεί η ψύχτρα.
Δεν ζητάμε αύξηση των ποσοτήτων σταφυλιών αλλά τεχνικά θέματα που αν δεν λυθούν οι αμβυκούχοι κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα όταν γίνουν έλεγχοι. Η ποιότητα και η δυναμική του τσίπουρου Τυρνάβου είναι γνωστή στην ελληνική και διεθνή αγορά. Αποτελεί προϊόν αναγνωρισμένης γεωγραφικής προέλευσης, το οποίο χαρακτηρίζει τον Τύρναβο, στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια και αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».