ΟΣΔΕ 2019: Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τη ροή της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς 20 ημέρες περίπου πριν από τη λήξη της κανονιστικής προθεσμίας, μόλις το 7% των παραγωγών έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Με βάση τα στοιχεία του Φορέα Συντονισμού, που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», από τους συνολικά 640.000 παραγωγούς που πρέπει να υποβάλουν δήλωση, μόλις οι 50.000 την έχουν ολοκληρώσει. Για προσέλευση σε χαμηλά επίπεδα κάνει λόγο και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης.
Η άκρως απογοητευτική εικόνα που έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού οι Πύλες του ΟΣΔΕ άνοιξαν έναν μήνα πριν από τις 15 Μαΐου, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Η μεγάλη καθυστέρηση, που σημειώθηκε έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία, είχε ουκ ολίγες φορές επισημανθεί από την «ΥΧ», σε μία προσπάθεια να αφυπνιστεί το ΥΠΑΑΤ, αλλά μάταια.
«Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και, όπως συμβαίνει πάντα στην αρχή της περιόδου υποβολής, η προσέλευση στα ΚΥΔ είναι υποτονική. Έως σήμερα, ο ρυθμός οριστικοποίησης είναι μικρότερος των 10.000 ημερησίως και με το Πάσχα μπροστά μας αντιλαμβάνεστε ότι η εικόνα δεν θα είναι καλύτερη την εβδομάδα που έρχεται.
«Είναι αδύνατον να υποβληθούν σχεδόν 600.000 δηλώσεις μέσα στις επόμενες 20 ημέρες», προειδοποιεί ο διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δ. Καπνιάς
Τα μηνύματα που παίρνουμε από τα ΚΥΔ είναι μηνύματα όχι απλώς ανησυχίας, αλλά αγωνίας», τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr), Γιώργος Αποστολάκης, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι, κάθε χρόνο, κατά τις πρώτες ημέρες από την έναρξη του ΟΣΔΕ, παρατηρείται το φαινόμενο της μικρής προσέλευσης. Ο ίδιος καλεί τους παραγωγούς να μην εφησυχάζουν και να αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει. «Κάθε μέρα μετράει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Ακόμη και αυτές τις ημέρες του Πάσχα, καλό είναι οι παραγωγοί να μη χαλαρώσουν. Ο χρόνος είναι πολύτιμος».
Αγωνία για την παράταση
Σε αντίθεση με όλες τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η τεράστια καθυστέρηση δεν θα δημιουργήσει κανέναν κίνδυνο για τις επιδοτήσεις των αγροτών, τα μηνύματα μεγάλης ανησυχίας των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ, της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και των ΚΥΔ ήταν σαφή και συγκεκριμένα. Όλοι διατύπωναν την ίδια άποψη, ότι δηλαδή «οι 640.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε έναν μήνα».
Μετά από την περσινή εξαιρετικά πετυχημένη χρονιά, που η συλλογή των δηλώσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και εξελίχθηκε ομαλά, η πεποίθηση των αρμοδίων ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την έναρξη στα μέσα του Απρίλη, δείχνει τουλάχιστον ακατανόητη. Είναι προφανές ότι στο υπουργείο έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως τη 15η Ιουνίου.
Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» με βάση πηγές της από τις Βρυξέλλες, καμία άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας δεν έχει ζητήσει παράταση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, που η παράταση δινόταν μετά από αιτήματα αρκετών κρατών-μελών και με σημαντική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται δε ότι το ελληνικό αίτημα διατυπώθηκε στον επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, προφορικά, αλλά απαιτείται η έγγραφη υποβολή του στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν.
«Το ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσουμε παράταση είναι εφιαλτικό, πραγματικά δεν μπορώ σκεφτώ τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση, καθώς είναι απλώς αδύνατον να υποβληθούν σχεδόν 600.000 δηλώσεις των αγροτών μέσα στις επόμενες 20 ημέρες τις προθεσμίες.
Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχουμε εντείνει την καμπάνια ενημέρωσης, καλώντας τους αγρότες να σπεύσουν άμεσα για την υποβολή της δήλωσής τους, δεν είναι όμως αρκετό αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Καπνιάς.
«Οι παραγωγοί πρέπει να αφυπνιστούν με τον πλέον σαφή τρόπο, από τα πλέον αρμόδια χείλη. Εκτιμούμε ότι η περίοδος του εφησυχασμού έχει τελειώσει και δεν βοηθά καθόλου την επιτάχυνση της υποβολής. Αντίθετα, εκτιμούμε ότι το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μία εκτεταμένη καμπάνια αφύπνισης, στην οποία θα γίνεται σαφές ότι καμία άλλη ημερομηνία δεν υπάρχει πέραν αυτής που προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο και πέρα από αυτή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας των επιδοτήσεων.
Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε πρέπει να τρέξουμε τώρα για να προλάβουμε, δεν είναι η ώρα για γκρίνιες και καταλογισμούς ευθυνών», συμπληρώνει ο ίδιος, αναφέρει το ypaithros.gr.