Βαμβάκι: Δημιουργείται ποιοτική βάση δεδομένων
Τον Σεπτέμβριο, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, κεντρική διοίκηση κ.λπ.), αποφασίστηκαν οι δράσεις που θα αποτελέσουν και εργαλεία διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, η οποία θα βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Εμπνευστής αυτού του εθνικού σχεδίου δράσης και ψυχή αυτής της προσπάθειας (που στηρίζεται από ερευνητές παραγωγούς και εκκοκκιστές) είναι ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, με έδρα την Καρδίτσα, Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε. Ο κ. Νταράουσε είναι ο άνθρωπος που συνομιλεί με όλα τα μέλη της αλυσίδας, τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και με το υπουργείο, στηρίζοντας ομάδες παραγωγών, οι οποίες αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο με τα κίνητρα που δίνονται από το ΠΑΑ 2016-2020.
Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση είναι σύμβουλος της ΔΟΒ. Είναι ο άνθρωπος που γυρίζει όλη την Ελλάδα, συνεργάζεται με διάφορους φορείς, συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν στο βαμβάκι και μιλάει για τις δυνατότητες που έχει το ελληνικό βαμβάκι, αρκεί να αποκτήσει τη χαμένη ταυτότητα και ποιότητά του, που θα το φέρει σε καλύτερη θέση στη διεθνή αγορά, κερδίζοντας νέες αγορές, πλην της Τουρκίας, όπου παραδοσιακά πηγαίνει τα τελευταία χρόνια.
Αυτές τις ημέρες, ο κ. Νταράουσε εργάζεται πυρετωδώς για την εκτέλεση δυο προγραμμάτων μεγάλης σημασίας για το προϊόν με χρηματοδότηση της ΔΟΒ, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σε ημερίδα που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, σε συνεργασία με την ΔΟΒ και την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ). Τα προγράμματα αφορούν την ποιοτική ταυτοποίηση του γενετικού υλικού και τη δημιουργία βάσης δεδομένων και Εθνικού Φακέλου για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης του Βάμβακος, μιλάει στο ypaithros.gr και για τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη που του ανατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό, Μ. Μπόλαρη, ο οποίος στήριξε αυτή την προσπάθεια και είχαν μια πολύ καλή συνεργασία. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με τον διάδοχο του στο υπουργείο, κ. Κόκκαλη. Πρόκειται για δυο έργα που για πρώτη φορά γίνονται σε επίπεδο χώρας και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για χάραξη νέας στρατηγικής, με κατεύθυνση την ποιότητα.
[irp posts=”88701″ name=”ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραμονές Χριστουγέννων επιδοτήσεις και εξισωτική αποζημίωση στους αγρότες”]
Το πρώτο έργο έρχεται να καλύψει ένα βασικό έλλειμμα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και αφορά τη γνώση της ποιότητας του προϊόντος σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για την ταξινόμηση του 1% των παραγόμενων δεμάτων βάμβακος, σε επίπεδο χώρας, η οποία θα αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο. Στόχος είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού. Το δεύτερο έργο αφορά στην ποιοτική ταυτοποίηση του γενετικού υλικού με προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κύριων ποικιλιών βάμβακος, αλλά και την ομαδοποίησή τους με βάση την ποιότητα. Το έργο έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που ξεκίνησε από το 1996, με την απελευθέρωση της εισαγωγής ποικιλιών και την καταγραφή τους στον εθνικό κατάλογο.
Στόχος η δημιουργία και η στήριξη ομάδων παραγωγών
Μεταξύ των πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος είναι και η στήριξη των ομάδων παραγωγών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ήδη το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συναντήσεων για δημιουργία και στήριξη ομάδων παραγωγών βάμβακος στη Στερεά και Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την πιλοτική εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου μικρής κλίμακας, ενώ ο κ. Νταράουσε ελπίζει αντίστοιχες κινήσεις να γίνουν και σε επίπεδο Θεσσαλίας, στην καρδιά δηλαδή του ελληνικού βάμβακος. Αρκεί να θεσμοθετηθεί με υπουργικές αποφάσεις, η λειτουργία τους από το ΥΠΑΑΤ.
Το πρόβλημα στην καλλιέργεια βαμβακιού στην Ελλάδα σήμερα, σημειώνει ο κ. Νταράουσε, είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το πλαίσιο, εξαιτίας του παραγωγικού μοντέλου που αυτή τη στιγμή υφίσταται. Στη χώρα μας παράγουμε μεμονωμένα και με μικρό κλήρο, έτσι γίνεται ανάμειξη βαμβακιών διαφορετικής ποιότητας, πράγμα που δυσχεραίνει την τυποποίηση του προϊόντος. Έτσι, ένα δέμα βαμβακιού που βγαίνει από το εκκοκκιστήριο είναι απλά 230 κιλά, δεν έχει δηλαδή ταυτότητα. Επίσης, με το σημερινό καθεστώς, δεν μπορεί να πληρωθεί η ποιότητα, γιατί ο αγρότης δεν ξέρει για ποιον παράγει και τι παράγει. Για αυτό θέλουμε ένα σχήμα συλλογικό, ώστε να αποκτήσουμε ένα όνομα στην αγορά, να παρουσιάζει διακυμάνσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΔΩ.