Εορτολόγιο: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα Λαμπροτρίτη Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία * Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ * Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια * Μάρκος, Μαρκούλης, Μαρκία, Μαρκούλα.
26 Απριλίου: Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς – Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Σχετικά με τον βίο τους γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη των Αγίων ιστορούνται με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το έτος 1959 μ.Χ. Από μία ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη. Ο τάφος και το λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960 μ.Χ.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Άγιος Ραφαήλ καταγόταν από τους Μύλους της Ιθάκης και γεννήθηκε το έτος 1410 μ.Χ. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Λάσκαρης ή Λασκαρίδης και ο πατέρας του ονομαζόταν Διονύσιος. Πριν γίνει κληρικός είχε σταδιοδρομήσει στο βυζαντινό στρατό και έφθασε μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Σε ηλικία τριάντα πέντε ετών γνώρισε ένα ασκητικό και σεβάσμιο γέροντα, τον Ιωάννη, ο οποίος τον προσείλκυσε στην εν Χριστώ ζωή. Κάποια Χριστούγεννα ο γέροντας κατέβηκε από τον τόπο της ασκήσεώς του, για να εξομολογήσει και να κοινωνήσει τους στρατιώτες και κήρυξε τον λόγο του Θεού. Τότε ο αξιωματικός Γεώργιος, όταν ο γέροντας κατέβηκε πάλι τα Θεοφάνεια, αποχαιρέτισε τους στρατιώτες και τον ακολούθησε.
Μετά την κουρά του σε μοναχό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, αλλά τιμήθηκε και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και του πρωτοσύγκελου. Μαζί δε με τις άλλες αποκαλύψεις, ο Άγιος Ραφαήλ αποκάλυψε ότι απεστάλη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Εσπερία, στην πόλη της Γαλλίας που ονομάζεται Μορλαί, για να εκπληρώσει την εντολή που του ανατέθηκε. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα λίγο πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Ακόμη απεκάλυψε ότι κήρυξε τον λόγο του Ευαγγελίου στην Αθήνα, στο λόφο που είναι το μνημείο του Φιλοπάππου.
Λίγα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, περί το έτος 1450 μ.Χ., ο Άγιος βρέθηκε μετά από περιπλανήσεις στην περιοχή της Μακεδονίας και μόναζε εκεί.
Κοντά στον Άγιο Ραφαήλ βρισκόταν εκείνο το διάστημα ο Άγιος Νικόλαος ως υποτακτικός. Ο Νικόλαος εκάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Θεωρείται Θεσσαλονικεύς στην καταγωγή, αν και αναφέρεται ότι γεννήθηκε στους Ράγους της Μηδίας της Μικράς Ασίας. Ωστόσο μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μόλις έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι εισέβαλαν ορμητικά στη Θράκη και καταλύθηκε οριστικά η βυζαντινή αυτοκρατορία, ο φόβος για γενικούς διωγμούς κατά των Χριστιανών στάθηκε ως αφορμή να καταφύγει ο Άγιος Ραφαήλ με την συνοδεία του από το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, στη Μυτιλήνη. Εκεί εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους μοναχούς στην παλαιά μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η οποία στο παρελθόν ήταν γυναικεία και ήταν χτισμένη στο λόφο Καρυές, κοντά στο χωριό Θέρμη. Ηγούμενος της μονής εξελέγη στην συνέχεια ο Άγιος Ραφαήλ.
Έπειτα από μερικά χρόνια, το έτος 1463 μ.Χ., η Λέσβος έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι σε μια επιδρομή τους στο μοναστήρι, συνέλαβαν τον Άγιο Ραφαήλ και τον Άγιο Νικόλαο, τη Μεγάλη Πέμπτη του ιδίου έτους. Ακολούθησαν σκληρά και ανηλεή βασανιστήρια και ο Άγιος Ραφαήλ μαρτύρησε διά σφαγής με πολύ σκληρό τρόπο. Τον έσυραν βιαίως τραβώντας τον από τα μαλλιά και την γενειάδα, τον κρέμασαν από ένα δένδρο, τον χτύπησαν βάναυσα, τον τρύπησαν με τα πολεμικά τους όργανα, αφού προηγουμένως τα πυράκτωσαν σε δυνατή φωτιά και τελικά τον έσφαξαν πριονίζοντάς τον από το στόμα.
Σε μερικές εμφανίσεις του ο Άγιος Ραφαήλ φαίνεται να συνοδεύεται από πολλούς, δορυφορούμενους τρόπον τινά, οι οποίοι διάνυσαν πριν από αυτόν τον ασκητικό βίο στη μονή των Καρυών, όπως είπε σε εκείνους που τα έβλεπαν αυτά. Αποκάλυψε επίσης, ότι η μονή αυτή, η οποία είναι γυναικεία, υπέστη επιδρομή από τους αιμοχαρείς πειρατές κατά το έτος 1235 μ.Χ. Κατά την επιδρομή εκείνη αγωνίσθηκε μαζί με τις άλλες μοναχές τον υπέρ του Χριστού καλό αγώνα η καταγόμενη από την Πελοπόννησο ηγουμένη Ολυμπία και η αδελφή της Ευφροσύνη. Η Ολυμπία τελειώθηκε αθλητικώς στις 11 Μαΐου του έτους 1235 μ.Χ., εμφανίσθηκε δε μαζί με τον μεγάλο και θαυματουργό Άγιο Ραφαήλ.
Ο Άγιος Νικόλαος πέθανε μετά από βασανισμούς, από ανακοπή καρδιάς, δεμένος σε ένα δένδρο.
Μαζί με τους Αγίους συνάθλησε και η μόλις δώδεκα χρονών νεάνιδα Ειρήνη, θυγατέρα του Βασιλείου, προεστού της Θέρμης, η οποία και εμφανίζεται μαζί τους. Αυτή μαρτύρησε ως εξής: Οι ασεβείς αλλόθρησκοι της απέκοψαν το ένα χέρι και ακολούθως την έβαλαν σε ένα πιθάρι και κατέκαυσαν την αγνή αυτή παρθένο, υπό τα βλέμματα των δύστυχων γονέων της, οι οποίοι και θρηνούσαν γοερά για τον φρικτό θάνατο του παιδιού τους.
Με τους Αγίους συνεμαρτύρησαν ο μνημονευθείς πατέρας της Αγίας Ειρήνης, Βασίλειος, η σύζυγός του Μαρία, το μόλις πέντε ετών παιδί τους Ραφαήλ, η ανεψιά τους Ελένη, ο δάσκαλος Θεόδωρος και ο ιατρός Αλέξανδρος, των οποίων τα οστά βρέθηκαν κοντά στους τάφους των Αγίων, μέσα σε ξεχωριστούς τάφους. Το μαρτύριό τους συνέβη την Τρίτη της Διακαινησίμου, στις 9 Απριλίου του έτους 1463 μ.Χ.
Έπειτα από θαυματουργικές υποδείξεις των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, έγινε γνωστή η ύπαρξη των λειψάνων τους και υποδείχθηκαν τα σημεία όπου βρίσκονταν οι τάφοι τους.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α´. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
(Τοῦ Ἁγίου Ῥαφαήλ)
Τῆς Ἰθάκης τὸν γόνον καὶ τῆς Λέσβου τὸ καύχημα, Ὀσιομαρτύρων τὴν δόξαν, Ῥαφαὴλ εὐφημήσωμεν, ἀρτίως γὰρ ἡμῖν φανερωθείς, ἰάματα πηγάζει τοῖς πιστοῖς, καὶ κατ’ ὄναρ καὶ καθ’ ὕπαρ ὑπερφυῶς ὀπτάνεται τοῖς κράζουσι· Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐκπληροῦντι διὰ σοῦ, ἡμῶν τὰ αἰτήματα.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Τὴ τῶν Μαρτύρων θαυμαστὴ προστασία, τῶν ἐν Θερμῇ ἠμὶν ἀρτίως φανέντων, ἀπὸ ψυχῆς προσπέσωμεν κραυγάζοντες· Ραφαὴλ μακάριε, καὶ Νικόλαε θεῖε, καὶ Εἰρήνη πάνσεμνε, πάσης ρύσασθε βλάβης, καὶ ἀναγκῶν καὶ πάσης ἀπειλῇς, τοὺς τὴ πρεσβεία ὑμῶν καταφεύγοντας.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἐν Λέσβῳ, ἀθλήσαντες, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, αὐτὴν ἡγιάσατε, τῇ τῶν Λειψάνων ὑμῶν, εὑρέσει μακάριοι. Ὅθεν ὑμᾶς τιμῶμεν, Ῥαφαὴλ θεοφόρε, ἅμα σὺν Νικολάῳ καὶ παρθένῳ Εἰρήνῃ, ὡς θείους ἡμῶν προστάτας καὶ πρέσβεις πρὸς Κύριον.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Οἱ ἐμφανῶς ὑπὲρ Χριστοῦ ἠθληκοτες, καὶ ὑπὸ γῆν χρόνοις πολλοῖς κεκρυμμένοι, ξενοπρεπῶς ἡμῖν ἐφανερωθησαν, Ῥαφαὴλ Νικόλαος, καὶ Εἰρήνη ἡ θεία, καὶ οἱ συναθλήσαντες, μετ’ αὐτῶν θεοφρόνως, οὓς ὡς προστάτας καὶ θαυματουργούς, Ὁσιομαρτυρας, πάντες τιμήσωμεν.
Μεγαλυνάριον
Τοὺς Ὁσιομάρτυρας τοῦ Χριστοῦ, Ῥαφαὴλ τὸν θεῖον, καὶ Νικόλαον τὸν σεπτόν, ἅμα σὺν Εἰρήνῃ, τῆς Λέσβου τοὺς προστάτας, ὡς πᾶσι βοηθοῦντας, ὕμνοις τιμήσωμεν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1336 – Ο Πετράρχης ανεβαίνει στο όρος Βαντού.
1478 – Οι Πάτσι επιτίθενται κατά του Λαυρέντιου των Μεδίκων και σκοτώνουν τον αδελφό του, Τζουλιάνο των Μεδίκων, κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο Ντουόμο της Φλωρεντίας.
1564 – Βαπτίζεται στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, στο Γουόρικσερ της Αγγλίας, ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
1607 – Άγγλοι άποικοι προσεγγίζουν το ακρωτήριο Χένρι στη Βιρτζίνια.
1721 – Μεγάλος σεισμός καταστρέφει την ιρανική πόλη Ταμπρίζ.
1802 – Ο Ναπολέων Α΄ υπογράφει γενική αμνηστία επιτρέποντας σε όλους, εκτός από περίπου χίλιους από τους πιο γνωστούς εξόριστους της Γαλλικής Επανάστασης, να επιστρέψουν στη Γαλλία, στο πλαίσιο μίας χειρονομίας συμφιλίωσης με τις παρατάξεις του Παλαιού Καθεστώτος και για να εδραιώσει τελικά τη δική του κυριαρχία.
1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Συνομόσπονδος στρατηγός Τζόζεφ Τζόνστον παραδίδει το στρατό του στον στρατηγό Τεκάμσε Σέρμαν στη Βόρεια Καρολίνα.
1865 – Στρατιώτες του ιππικού της Ένωσης σκοτώνουν στη Βιρτζίνια τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, δολοφόνο του Αβραάμ Λίνκολν.
1903 – Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης.
1923 – Ο δούκας της Υόρκης παντρεύεται τη λαίδη Ελισάβετ Μπόουζ-Λάιον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
1925 – Ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ νικά τον Βίλχελμ Μαρξ στον δεύτερο γύρο των γερμανικών προεδρικών εκλογών και γίνεται ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος αρχηγός κράτους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
1933 – Συστήνεται η Γκεστάπο, η επίσημη μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.
1937 – Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Γκερνίκα.
1942 – Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1549 Κινέζους ανθρακωρύχους.
1943 – Ξεσπάνε ταραχές στην Ουψάλα της Σουηδίας.
1944 – Ο Γεώργιος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της εξόριστης στην Αίγυπτο ελληνικής κυβέρνησης.
1944 – Απαγωγή του υποστράτηγου Κράιπε από συμμαχικούς κομάντος στην κατεχόμενη Κρήτη.
1960 – Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Σίνγκμαν Ρι, παραιτείται μετά από 12 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος.
1962 – Το διαστημικό σκάφος Ranger 4 της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.
1964 – Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται για να σχηματίσουν την Τανζανία.
1966 – Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την Τασκένδη, τη μεγαλύτερη πόλη της σοβιετικής κεντρικής Ασίας, με απολογισμό 8 νεκρούς.
1966 – Με ψήφους 151 έναντι 147, η Βουλή απορρίπτει πρόταση δυσπιστίας της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α., σε μία συνεδρίαση που σημαδεύεται από τη μεταφορά μέχρι και με φορείο κατάκοιτων βουλευτών αλλά και από πέντε διακοπές.
1982 – 57 άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς πρώην αστυνομικού στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο της Νότιας Κορέας.
1986 – Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994 – Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.
2005 – Ο Φωρ Γκνασινγκμπέ εκλέγεται πρόεδρος του Τόγκο, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία.
Γεννήσεις
121 – Μάρκος Αυρήλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
757 – Χισάμ Α΄, εμίρης της Κόρδοβα
1319 – Ιωάννης Β΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1573 – Μαρία των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας
1648 – Πέτρος Β΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1785 – Τζον Τζέιμς Οντιμπόν, Γάλλος ορνιθολόγος και ζωγράφος
1798 – Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ζωγράφος
1812 – Άλφρεντ Κρουπ, Γερμανός βιομήχανος
1879 – Όουεν Γουίλανς Ρίτσαρντσον, Άγγλος φυσικός
1886 – Μα Ρέινι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1889 – Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, Αυστριακός φιλόσοφος
1894 – Ρούντολφ Ες, Γερμανός Ναζί πολιτικός
1898 – Βιθέντε Αλεϊσάντρε, Ισπανός συγγραφέας
1900 – Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος
1904 – Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός
1905 – Ζαν Βιγκό, Γάλλος σκηνοθέτης
1907 – Ηλίας Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός
1917 – Ι.Μ. Πέι, Κινέζος αρχιτέκτονας
1918 – Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν, Ολλανδή αθλήτρια
1932 – Φράνσις Λάι, Γάλλος συνθέτης
1941 – Μαξίμ Καρλότ Κορμάν, πρόεδρος του Βανουάτου
1946 – Τάκης Καρνάτσος, Έλληνας καλλιτέχνης
1947 – Ντόνα ντε Βαρόνα, Αμερικανίδα κολυμβήτρια
1958 – Γιώργος Κωστίκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1959 – Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδοποιός
1959 – Πέδρο Πιερλουίσι, Πορτορικανός πολιτικός
1961 – Τζόαν Τσεν, Κινέζα ηθοποιός
1963 – Τζετ Λι, Κινέζος αθλητής πολεμικών τεχνών και ηθοποιός
1967 – Κέιν, Αμερικανός παλαιστής
1978 – Έλσον Εβέλιο Μπεσέρρα, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής
1980 – Τσάνινγκ Τέιτουμ, Αμερικανός ηθοποιός
1994 – Ντανιίλ Κβίατ, Ρώσος οδηγός αγώνων
Θάνατοι
757 – Πάπας Στέφανος Β΄
1444 – Ρομπέρ Καμπέν, Φλαμανδός ζωγράφος
1478 – Τζουλιάνο των Μεδίκων, κυβερνήτης της Φλωρεντίας
1860 – Θεόκλητος Φαρμακίδης, Έλληνας λόγιος
1865 – Τζον Γουίλκς Μπουθ, Αμερικανός ηθοποιός, δολοφόνος του Αβραάμ Λίνκολν
1891 – Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός
1910 – Μιχαήλ Αρνιωτάκης, Έλληνας ηθοποιός
1910 – Μπιέρνστιερνε Μπιέρνσον, Νορβηγός συγγραφέας
1920 – Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, Ινδός μαθηματικός
1931 – Τζορτζ Χέρμπερτ Μηντ, Αμερικανός φιλόσοφος
1951 – Άρνολντ Σόμμερφελντ, Γερμανός φυσικός
1952 – Αντώνιος Μαγκάκης, Έλληνας πολιτικός
1986 – Μπρόντερικ Κρόφορντ, Αμερικανός ηθοποιός
1988 – Δημήτριος Θ. Γρίβας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1989 – Λουσίλ Μπολ, Αμερικανίδα κωμικός
1989 – Νίκος Σβορώνος, Έλληνας ιστορικός
1991 – Γεώργιος Μπακαλάκης, Έλληνας αρχαιολόγος
2005 – Μαρία Σελλ, Αυστριακή ηθοποιός
2010 – Λιλιάνα Μπάτλερ, Γιουγκοσλάβα τραγουδίστρια
2017 – Τζόναθαν Ντέμι, Αμερικανός σκηνοθέτης