ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ: Οι παλιοί έλεγαν ότι από του Αγίου Σπυρίδωνα και μετά η μέρα μεγαλώνει σπυρί-σπυρί.
Άλλοι λέγανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας θεράπευε τα σπυριά (για αυτό και στη γιορτή του οι πιστοί φέρνουν κόλλυβα στην εκκλησία) και έδιωχνε την πανούκλα, σε μια εποχή που μαστιζόταν από τη συγκεκριμένη νόσο.
Συγκεκριμένα, το 1825, αναφέρεται η παρουσία ενός καλόγερου να κυνηγά ένα θηρίο με ένα σταυρό στο χέρι, όταν οι Κερκυραίοι υπέφεραν από την πανούκλα, αναγκάζοντας το θηρίο να ορκιστεί να φύγει από το νησί των Φαιάκων δια παντός. Εκείνος ο καλόγερος πιστεύεται ότι ήταν ο Άγιος Σπυρίδων.
Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι βοηθός του Αϊ-Νικόλα σε θάλασσες και στεριές και βοηθάει όσους κινδυνεύουν, είτε στα ανοιχτά πέλαγα είτε στην στεριά. Για αυτό και κάθε τόσο, οι κάτοικοι τη Κέρκυρας αλλάζουν τα παπούτσια στο λείψανο του Αγίου, αφού φθείρονται ενόσω εκείνος γυρίζει για να βοηθήσει όσους τον επικαλεστούν.
Ο βίος του…
Υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με τον Άγιο. Στην πραγματικότητα, ο Άγιος Σπυρίδωνας, αν και είναι πολιούχος και προστάτης της Κέρκυρας, ουδέποτε έζησε στο νησί όσο ήταν εν ζωή. Πριν γίνει κληρικός και κατόπιν επίσκοπος Κύπρου (Τριμυθούντα) περί τον 4ο μ.Χ. αιώνα, ο Άγιος Σπυρίδων ήταν βοσκός. Αγαπήθηκε πολύ όμως για το έργο του και ανακηρύχθηκε Άγιος λίγο μετά την κοίμησή του, το 358 μ.Χ.
Το πώς κατέληξε ο Άγιος Σπυρίδων (το σκήνωμά του) στην Κέρκυρα είναι μια μεγάλη ιστορία που θέλει τον Κερκυραίο κληρικό Γεώργιο Καλοχαιρέτη να φυγαδεύει το σκήνωμα από την Κύπρο, όταν εκείνη κυριεύτηκε από Σαρακηνούς, γύρω στα μέσα του 1400μ.Χ..
Η αρχική τοποθεσία του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα ήταν το προάστιο του Αγίου Ρόκκου (Σαρρόκος), όπου και παρέμεινε μέχρι το 1577 μ.Χ.. Η ανοικοδόμηση του Νέου Φρουρίου οδήγησε στην κατεδάφιση της εκκλησίας.
Ο Άγιος Σπυρίδων και το άφθορο λείψανό του βρήκαν νέο “σπίτι” όταν ο ναός του ξαναχτίστηκε στα Καντούνια αυτή τη φορά (περιοχή επίσης γνωστή και ως Καντούνι του Αγίου Σπυρίδωνα), το 1589μ.Χ..
Η εκκλησία…
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα είναι από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία του νησιού. Πρόκειται για μια εκκλησία χτισμένη με ρυθμό Μονόκλιτης Βασιλικής, με εντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο φτιαγμένο από μάρμαρο Πάρου, ένα πυργοειδές καμπαναριό που ξεχωρίζει από τα στενά καντούνια της Κέρκυρας και 17 υπέροχα χρυσοποίκιλτα φατνώματα (ζωγραφιές) στην οροφή που αναπαριστούν σκηνές από τα Ευαγγέλια και τον βίο του Αγίου.
Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα που είναι τοποθετημένη μέσα σε κρύπτη.
Οι εορτασμοί…
Ο Άγιος Σπυρίδων γιορτάζεται τέσσερις φορές το χρόνο, όπου και γίνεται λιτανεία του σκηνώματός του. Αν κάνετε Πάσχα στην Κέρκυρα, θα μπορέσετε να παρευρεθείτε ίσως και σε δύο λιτανείες του σκηνώματος (το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή των Βαΐων).
Οι άλλες δυο λαμβάνουν χώρα στις 11 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, προς ανάμνηση της απόκρουσης των τουρκικών δυνάμεων που πολιορκούσαν την Κέρκυρα και τη δεύτερη φορά που γλίτωσε το νησί από την πανώλη.
Αν και καμία από τις παραπάνω ημερομηνίες δεν είναι η ημέρα εορτασμού την μνήμης του Αγίου, σύμφωνα με την εκκλησία, τόσο μεγάλη είναι η αγάπη των Κερκυραίων για τον προστάτη του νησιού τους που τον μνημονεύουν καθημερινά.