Εορτολόγιο: Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω …
Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος * Γεσθημανή, Ιεσθημανή Θεοτόκης, Θεοτοκία Μαριάντζελα Μαρινέλα Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα Ηλιοστάλακτη Καθολική Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια Πρέσβεια, Πρεσβεία Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά.
15 Αυγούστου: Κοίμησις της Θεοτόκου – Όπως είναι γνωστό, επάνω από το Σταυρό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, έδωσε εντολή και την Παναγία μητέρα του παρέλαβε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο σπίτι του, όπου διέμενε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. Όταν δε ήλθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου (η παράδοση λέει ότι ήταν ο Aρχάγγελος Γαβριήλ) της το έκανε γνωστό τρεις μέρες πριν.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η χαρά της Θεοτόκου υπήρξε μεγάλη, διότι θα συναντούσε το μονογενή της Υιό και Θεό όλων των ανθρώπων. Πήγε, λοιπόν, και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαίων, όπου συνήθιζε να προσεύχεται και ο Κύριος Ιησούς. Έπειτα, γύρισε στο σπίτι του Ιωάννη, όπου έκανε γνωστή την επικείμενη κοίμηση της.
Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση της. Mαζί δε με τους Aποστόλους ήλθε και ο Aρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και οι λοιποί θεόσοφοι Iεράρχες.
Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή. Eπειδή, κατά θείαν οικονομίαν, ένας από τους Aποστόλους (ο Θωμάς όπως λέει η παράδοση) δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.
Έτσι, μετά από τρεις ήμερες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς. Και βέβαια, όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί: «Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής».
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. β’. Αὐτόμελον.
Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν, ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.
Μεγαλυνάριον
Παρέστης Παρθένε ἐκ δεξιῶν, τοῦ Παμβασιλέως, ὡς Βασίλισσα τοῦ παντός, περιβεβλημένη, ἀθανασίας αἴγλην, ἀρθεῖσα μετὰ δόξης, πρὸς τὰ οὐράνια.
Ὁ Οἶκος
Τείχισόν μου τὰς φρένας Σωτήρ μου· τὸ γὰρ τεῖχος τοῦ κόσμου ἀνυμνῆσαι τολμῶ, τὴν ἄχραντον Μητέρα σου, ἐν πύργῳ ῥημάτων ἐνίσχυσόν με, καὶ ἐν βάρεσιν ἐννοιῶν ὀχύρωσόν με· σὺ γὰρ βοᾷς τῶν αἰτούντων πιστῶς τὰς αἰτήσεις πληροῦν. Σὺ οὖν μοι δώρησαι γλῶτταν, προφοράν, καὶ λογισμὸν ἀκαταίσχυντον· πᾶσα γὰρ δόσις ἐλλάμψεως παρὰ σοῦ καταπέμπεται φωταγωγέ, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
636 – Αραβοβυζαντινοί Πόλεμοι: Αρχίζει η μάχη του ποταμού Γιαρμούκ.
718 – Αραβοβυζαντινοί Πόλεμοι: Άρση της Δεύτερης Πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες.
1057 – Κατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκωτίας Μάκβεθ και ο Λούλαχ στέφθηκε βασιλιάς στη θέση του. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.
1096 – Ξεκινά η Α΄ Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.
1261 – Στέψη του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου στη Κωνσταντινούπολη μετά την από τους Φράγκους επανάκτησή της.
1517 – Πρώτη επίσημη επαφή Ευρωπαϊκής χώρας-Κίνας, όταν πορτογαλικά εξερευνητικά πλοία φτάνουν στην εκβολή του ποταμού Περλ και ο επικεφαλής Φερνάο Πίρες ντε Αντράδε συναντά Κινέζους αξιωματούχους.
1519 – Ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.
1534 – Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα η θρησκευτική Εταιρεία του Ιησού.
1535 – Ιδρύεται η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.
1620 – Το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.
1829 – Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχεται το Σύμφωνο του Λονδίνου με το οποίο παραχωρείται αυτονομία στην Ελλάδα με τον όρο να είναι φόρου υποτελής.
1843 – Γίνονται τα θυρανοίξια του Καθεδρικού της Κυρίας μας της Ειρήνης, στη Χονολουλού στη Χαβάη. Σήμερα ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό στις Η.Π.Α., που λειτουργεί ακόμα.
1877 – Ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι “Mary had a little lamb”.
1903 – Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.
1909 – Ξεσπά στην Αθήνα το Κίνημα στο Γουδί, που οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» και τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
1914 – Το πρώτο πλοίο διαπλέει τη Διώρυγα Παναμά.
1923 – Μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.
1932 – Ο πυγμάχος Τζακ Ντέμπσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και χάνει από τον Κινγκ Λεβίνσκι.
1939 – Κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του “Μάγου του Οζ” του Φράνκ Μπάουμ. Την Ντόροθι υποδύονταν η Τζούντι Γκάρλαντ.
1940 – Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλλίζει και βυθίζει το ελληνικό ελαφρύ καταδρομικό «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου επιφέροντας τον θάνατο εννέα Ελλήνων ναυτικών. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί ιταλικής ευθύνης αλλά η Κυβέρνηση των Αθηνών δεν ανακοινώνει τίποτα.
1944 – Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): ΚΚΕ και ΕΑΜ πειθαναγκαζόμενοι και από Ρώσους στο βέτο του Τσώρτσιλ, με τηλεγράφημά τους αναγνωρίζουν πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και αποδέχονται συμμετοχή τους στην ελεύθερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τέλος της κρίσης.
1944 – Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νότια Γαλλία, για την Επιχείρηση Άνβιλ.
1945 – Η Κορέα απελευθερώνεται, μετά από 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής.
1945 – Η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις ΗΠΑ.
1947 – Η Ινδία και το Πακιστάν κηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1948 – Νότια του 38ου παράλληλου, ιδρύεται η Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας.
1960 – Η Δημοκρατία του Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1961 – Αρχίζει να χτίζεται το Τείχος του Βερολίνου που για χρόνια θα χωρίζει τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική.
1962 – Η Ολλανδία υπογράφει συμφωνία με την οποία παραχωρεί στην Ινδονησία τη διακυβέρνηση της Νέας Γουινέας.
1969 – Αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Crosby, Stills, Nash and Young και πολλοί άλλοι.
1974 – Αττίλας ΙΙ: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ίδια ημέρα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξερχόμενος του αεροπλάνου δηλώνει “Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες”.
1974 – Νότια Κορέα: Κατά τη διάρκεια γιορτής της ημέρας της Απελευθέρωσης, φονεύεται η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Γιούκ Γιούνγκ Σου, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της χώρας Παρκ Τσούνγκ Χι, από έναν Βορειοκορεάτη κατάσκοπο.
1975 – Λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπανγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται ο πρόεδρος της χώρας Σεΐχ Μουτζίμπ.
1998 – Βομβιστική επίθεση στην πόλη Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από το 1960-1990, οπότε ήταν η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους παραστρατιωτικούς οργανισμούς, την αστυνομία και το βρετανικό στρατό.
Γεννήσεις
1171 – Αλφόνσος Θ΄, βασιλιάς του Λεόν
1507 – Γεώργιος Γ΄ του Άνχαλτ-Ντεσάου, Γερμανός πρίγκιπας
1769 – Ναπολέων Α΄, αυτοκράτορας της Γαλλίας
1771 – Γουόλτερ Σκοτ, Σκωτσέζος συγγραφέας
1857 – Άλμπερτ Μπαλλίν, Γερμανός επιχειρηματίας
1865 – Μικάο Ουσούι, Ιάπωνας πνευματικός ηγέτης
1876 – Στυλιανός Γονατάς, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1890 – Ελίζαμπεθ Μπόλντεν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
1892 – Λουί ντε Μπρολί, Γάλλος φυσικός
1895 – Λώρης Μαργαρίτης, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης
1909 – Θωμάς Ε. Υψηλάντης, Έλληνας πολιτικός
1912 – Κώστας Τριανταφύλλου, Έλληνας δικηγόρος, ιστορικός και λογοτέχνης
1913 – Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1914 – Πολ Ραντ, Αμερικανός σχεδιαστής γραφικών
1922 – Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης
1926 – Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1929 – Θεόδωρος Δημήτριεφ, Έλληνας ηθοποιός
1929 – Γεώργιος Ρουμπάνης, Έλληνας αθλητής
1937 – Μπουνχάνγκ Βορασίθ, πρωθυπουργός του Λάος
1943 – Μάκτουμ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
1944 – Δημήτρης Σιούφας, Έλληνας πολιτικός
1944 – Τζιανφράνκο Φερρέ, Ιταλός σχεδιαστής μόδας
1950 – Άννα, Αγγλίδα πριγκίπισσα
1951 – Σαράντης Αλιβιζάτος, Έλληνας στιχουργός
1955 – Νένα Βενετσάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1962 – Παρασκευάς Καρασούλος, Έλληνας στιχουργός και εκδότης
1963 – Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου, Μεξικανός σκηνοθέτης
1966 – Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1970 – Τάσος Κάκος, Έλληνας διαιτητής
1972 – Μπεν Άφλεκ, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
1974 – Μπέττυ Μαγγίρα, Ελληνίδα ηθοποιός
1978 – Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1984 – Καλιφά Σανκαρέ, Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής
1985 – Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
1990 – Τζένιφερ Λόρενς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1993 – Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, Άγγλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1 π.Χ. – Αυτοκράτορας Άι των Χαν
423 – Φλάβιος Ονώριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
778 – Ρολάνδος, Φράγκος στρατιωτικός
1038 – Στέφανος Α΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1057 – Μάκβεθ, βασιλιάς της Σκωτίας
1118 – Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1196 – Κορράδος Β΄, δούκας της Σουαβίας
1285 – Φίλιππος Α΄, κόμης της Σαβοΐας
1342 – Πέτρος Β΄, βασιλιάς της Σικελίας
1369 – Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας
1501 – Κωνσταντίνος Λάσκαρις, Έλληνας λόγιος
1506 – Αλέξανδρος Αγκρίκολα, Φλαμανδός συνθέτης
1728 – Μαρέν Μαραί, Γάλλος συνθέτης
1793 – Χριστόδουλος Παμπλέκης, Έλληνας λόγιος
1799 – Μπαρτελεμί Ζουμπέρ, Γάλλος στρατηγός
1906 – Νικόλαος Δημαράς, Έλληνας νομικός
1936 – Γκράτσια Ντελέντα, Ιταλίδα συγγραφέας
1957 – Λουκάς Κουτσοπέταλος, Έλληνας πολιτικός
1966 – Ιωάννης Κοκκινάτος, Έλληνας πολιτικός
1967 – Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος ζωγράφος
1971 – Πολ Λούκας, Ούγγρος ηθοποιός
1980 – Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια, Ελληνίδα πολιτικός
1980 – Γεώργιος Δρόσος, Έλληνας δημοσιογράφος
1981 – Μάριον Σίβα, Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
1985 – Χρήστος Σταμπέλος, Έλληνας πολιτικός
1989 – Μινόρου Γκέντα, Ιάπωνας στρατιωτικός
1989 – Θρασύβουλος Τσακαλώτος, Έλληνας στρατιωτικός
1991 – Μενέλαος Ξυλούρης, Έλληνας πολιτικός
2000 – Βασίλειος Ευφραιμίδης, Έλληνας πολιτικός
2006 – Τε Αταϊρανγκικαάχου, βασίλισσα των Μαορί