Εορτολόγιο: Μαρίνος, Μαρίνα Αλίκη Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλεξάντρα, Αλέκα.
17 Ιουλίου: Αγία Μαρίνα – Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ.
Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.
Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.
Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Tα Άγια Λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.
Ἀπολυτίκιον
Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἠμᾶς.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τόν συνάναρχον Λόγον.
Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ἡ ἀμνάς σου Ἰησοῦ, κράζει μεγάλη τῇ φωνῇ. Σὲ Νυμφίε μου ποθῶ, καὶ σὲ ζητοῦσα ἀθλῶ, καὶ συσταυροῦμαι καὶ συνθάπτομαι τῷ βαπτισμῷ σου· καὶ πάσχω διὰ σέ, ὡς βασιλεύσω σὺν σοί, καὶ θνήσκω ὑπὲρ σοῦ, ἵνα καὶ ζήσω ἐν σοί· ἀλλ᾽ ὡς θυσίαν ἄμωμον προσδέχου τὴν μετὰ πόθου τυθεῖσάν σοι. Αὐτῆς πρεσβείαις, ὡς ἐλεήμων, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Παρθενίας κάλλεσι, πεποικιλμένη παρθένε, ἀκηράτοις στέμμασιν, ἐστεφανώθης Mαρίνα, αἵμασι, τοῦ μαρτυρίου δε φοινιχθεῖσα, θαύμασι καταλαμπρύνθης τῶν ἰαμάτων, καὶ τῆς νίκης τὰ βραβεῖα, ἐδέξω Μάρτυς χειρὶ τοῦ Κτίστου σου.
Μεγαλυνάριον
Την Λαμπάδα πάντες Τη φαεινήν, και της παρθενίας, τον ασύλλητον θυσαυρόν, τη νύμφη Κυρίου, και Άσπιλον Αμνάδα, Μαρίναν την αγίαν, ύμνοις τιμήσωμεν.
Ὁ Οἶκος
Τῷ νυμφίῳ Χριστῷ, ἔρωτι τῆς καρδίας σου ἀπὸ βρέφους σεμνὴ πυρποληθεῖσα, ἔδραμες, δορκὰς ὡς διψῶσα πηγαῖς ἀειρύτοις, Παρθενομάρτυς, καὶ τῇ ἀθλήσει σεαυτήν συντηρήσασα, ἐν τῷ ἀφθάρτῳ ὄντως τοῦ Κτίστου σου, νύμφη εὐκλεής, θαλάμῳ ἔφθασας ἐστολισμένη, πεποικιλμένη, στεφανηφόρος, νικητὴς λαμπαδηφόρος, εὐθαλής, ἀφθάρτου νυμφῶνος τυχοῦσα, καὶ δεξαμένη ὡς χρυσίον, βραβεῖα νίκης τῆς σῆς ἀθλήσεως.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
180 – Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Νουμιδία (Βόρεια Αφρική) λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ’ εκείνη την περιοχή.
1048 – Ο Δάμασος Β΄ γίνεται Πάπας.
1204 – Οι σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ´ Άγγελος εγκαταλείπει την πόλη.
1402 – Ο Γιόνγκλε γίνεται αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ στην Κίνα.
1429 – Εκατονταετής Πόλεμος: Ο Κάρολος Ζ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς, μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Ιωάννας της Λωραίνης.
1453 – Μάχη του Καστιγιόν: Στην τελευταία μάχη του Εκατονταετούς Πολέμου, οι γαλλικές δυνάμεις νικούν τις αγγλικές στη Γασκώνη.
1717 – Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιεί δεξίωση εν πλω στον ποταμό Τάμεση, όπου 50 μουσικοί παίζουν για πρώτη φορά τη “Μουσική των Νερών” του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.
1791 – Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Γαλλική Εθνική Φρουρά υπό τη διοίκηση του Ζιλμπέρ ντυ Μοτιέ ντε Λα Φαγιέτ ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθους που είναι συγκεντρωμένο στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι, σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα.
1912 – Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις μικρές τουρκικές φρουρές και ανακηρύσσουν την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας.
1917 – Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι άρρενες απόγονοι της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας θα φέρουν το επώνυμο Ουίνδσορ.
1918 – Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, η οικογένειά του και οι υπηρέτες του εκτελούνται από την Τσεκά των Μπολσεβίκων στο Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας.
1918 – Το RMS Carpathia, το πλοίο που διέσωσε 705 επιζώντες από τον Τιτανικό, βυθίζεται ανοικτά της Ιρλανδίας από το γερμανικό υποβρύχιο SM U-55. Πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους.
1932 – Ταραχές σημειώνονται στο Αμβούργο μεταξύ των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ναζιστικού Κόμματος (των Σουτσστάφφελ και των Sturmabteilung) και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
1936 – Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος: Οι ένοπλες δυνάμεις εξεγείρονται εναντίον της πρόσφατα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου ξεκινώντας τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία.
1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη Νορμανδία, ο στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ επιστρέφοντας στην έδρα του βομβαρδίζεται από συμμαχικό αεροσκάφος.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διάσκεψη του Πότσδαμ. Οι τρεις κύριοι ηγέτες των συμμαχικών δυνάμεων, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Χάρυ Τρούμαν και ο Ιωσήφ Στάλιν, συναντώνται στη γερμανική πόλη Πότσδαμ για να αποφασίσουν για το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας.
1953 – Σε συντριβή αεροσκάφους στη Φλόριντα σκοτώνονται 43 άτομα, στη μεγαλύτερη απώλεια Αμερικανών ανθυπασπιστών σε ένα μόνο περιστατικό.
1955 – Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ εγκαινιάζει και ανοίγει τη Disneyland στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια.
1968 – Ανατρέπεται ο Αμπντούλ Ραχμάν Αρίφ και εγκαθίσταται το Κόμμα Μπάαθ ως η κυρίαρχη δύναμη στο Ιράκ με τον Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ ως νέο πρόεδρο της χώρας.
1973 – Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ του Αφγανιστάν, εκθρονίζεται από τον ξάδελφό του Μοχάμεντ Νταούντ Χαν, ενώ βρίσκεται για χειρουργική επέμβαση στην Ιταλία.
1976 – Το Ανατολικό Τιμόρ προσαρτάται και γίνεται η 27η επαρχία της Ινδονησίας.
1976 – Η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόντρεαλ μποϊκοτάρεται από 25 αφρικανικές ομάδες λόγω της συμμετοχής της Νέας Ζηλανδίας. Σε αντίθεση με τις αποφάσεις άλλων διεθνών αθλητικών οργανισμών, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αρνηθεί να αποκλείσει τη Νέα Ζηλανδία λόγω της συμμετοχής της σε αθλητικά γεγονότα στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.
Γεννήσεις
1797 – Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός, Γάλλος ζωγράφος
1887 – Τζακ Κόνγουεϊ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1888 – Σαμουήλ Ιωσήφ Άγκνον, Ισραηλινός συγγραφέας
1894 – Ζωρζ Λεμαίτρ, Βέλγος ιερέας, αστρονόμος και κοσμολόγος
1899 – Τζέιμς Κάγκνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός
1906 – Θεμιστοκλής Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός
1913 – Ροζέ Γκαρωντύ, Γάλλος πολιτικός
1913 – Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1917 – Κενάν Εβρέν, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
1922 – Άριε Φερμίρ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1932 – Κίνο, Αργεντίνος σκιτσογράφος
1935 – Ντόναλντ Σάδερλαντ, Καναδός ηθοποιός
1940 – Μαρίνα Καρέλλα, Ελληνίδα καλλιτέχνης
1944 – Μίνα Αδαμάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1944 – Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1947 – Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης
1949 – Γκίζερ Μπάτλερ, Άγγλος μπασίστας (Black Sabbath, Heaven and Hell)
1949 – Λάκης Νικολάου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1952 – Ντέιβιντ Χέισελχοφ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1954 – Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα πολιτικός
1954 – Έντουαρντ Ναταπέι, πρωθυπουργός του Βανουάτου
1955 – Λι Κετσιάνγκ, Κινέζος πολιτικός
1957 – Μαρίνος Σιζόπουλος, Κύπριος πολιτικός
1958 – Γουόνγκ Καρ Γουάι, Κινέζος σκηνοθέτης
1961 – Γκουρού, Αμερικανός ράπερ
1963 – Λετσίε Γ΄, βασιλιάς του Λεσότο
1964 – Παναγιώτης Φωτίου, Έλληνας αθλητής
1978 – Εμιλί Σιμόν, Γαλλίδα τραγουδίστρια
1983 – Μάρκο Νε, Ιβοριανός ποδοσφαιριστής
1984 – Σωτήρης Λεοντίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1988 – Σάμμερ Μπίσιλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
Θάνατοι
855 – Πάπας Λέων Δ΄
924 – Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος, βασιλιάς της Αγγλίας
1070 – Βαλδουίνος ΣΤ΄, κόμης της Φλάνδρας
1085 – Ροβέρτος Γυισκάρδος, Νορμανδός τυχοδιώκτης
1091 – Ντιρκ Ε΄, κόμης της Ολλανδίας
1210 – Σβέρκερ Β΄, βασιλιάς της Σουηδίας
1383 – Ιάκωβος των Μπω, Λατίνος αυτοκράτορας
1399 – Γιαντβίγκα, βασίλισσα της Πολωνίας
1588 – Μιμάρ Σινάν, Οθωμανός αρχιτέκτονας και μηχανικός
1762 – Πέτρος Γ΄, τσάρος της Ρωσίας
1790 – Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος οικονομολόγος και φιλόσοφος
1793 – Σαρλότ Κορντέ, Γαλλίδα δολοφόνος του Ζαν Πωλ Μαρά
1888 – Κωνσταντίνος Λομβάρδος, Έλληνας πολιτικός
1910 – Αλέξανδρος Βογορίδης, Οθωμανός αξιωματούχος
1912 – Ανρί Πουανκαρέ, Γάλλος μαθηματικός
1918 – Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας
1918 – Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, Τσεσαρέβιτς της Ρωσίας
1918 – Νικόλαος Β΄, αυτοκράτορας της Ρωσίας
1926 – Αουγκούστους Μουρ Χέρινγκ, Αμερικανός αεροπόρος
1928 – Τζοβάννι Τζολίττι, Ιταλός πολιτικός
1935 – Αιμίλιος Ριάδης, Έλληνας συνθέτης
1945 – Ερνστ Μπους, Γερμανός στρατάρχης
1946 – Ντράζα Μιχαήλοβιτς, Σέρβος στρατηγός, αρχηγός των Τσέτνικ
1959 – Μπίλι Χόλιντεϊ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1967 – Τζον Κολτρέιν, Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης
1971 – Κλιφ Έντουαρντς, Αμερικανός μουσικός
1980 – Αθανάσιος Αυγερινός, Έλληνας πολιτικός
1989 – Πωλ Λεμέρλ, Γάλλος βυζαντινολόγος
1995 – Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αργεντινός οδηγός αγώνων
2003 – Αμπντουλάχ Γιακτά, Αφγανός πολιτικός
2005 – Έντουαρντ Χιθ, Άγγλος πολιτικός
2009 – Λέζεκ Κολακόφσκι, Πολωνός φιλόσοφος
2009 – Γουόλτερ Κρόνκαϊτ, Αμερικανός δημοσιογράφος
2012 – Γιώργος Μούτσιος, Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής
2015 – Ζυλ Μπιανκί, Γάλλος οδηγός αγώνων
2021 – Φιλιώ Πυργάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια