Εορτολόγιο: Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια * Ειρηναίος, Ρένος, Ειρηναία Εφραίμ, Εφραίμιος, Εφραίμης, Ευφραίμ, Εφραιμία, Ευφραιμία, Ευφραιμίτσα.
5 Μαΐου: Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργός – Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. σε ειδυλλιακή τοποθεσία , κοντά στον Ληθαίο ποταμό.
Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία μαζί με τα άλλα εφτά αδέλφια του, τη δε φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του. Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην ακμάζουσα τότε σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων (Καθαρών) της Αττικής.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε με ένθεο ζήλο τον Χριστό, και διέπρεψε με την λαμπρότητα της ζωής του και τους πόνους της αθλήσεως του στο ορός των Άμωμων Αττικής (Περιοχή Νέας Μάκρης). Αξιώθηκε ακόμα να λάβει το μέγα Μυστήριο της Ιεροσύνης και το χάρισμα να υπηρετεί το άγιο θυσιαστήριο, σαν άγγελος Θεού, με φόβο Θεού και πολλή κατάνυξη.
Το 1416 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν το Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στο Σουλτάνο. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος τα πτώματα των Πατέρων. Αφού τους έθαψε, ακολούθως θρήνησε γοερώς.
Τον επόμενο χρόνο, την 14η Σεπτεμβρίου 1425 μ.Χ., επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. Τον κρέμασαν ανάποδα σ’ ένα δένδρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο και μαρτυρικό σώμα του το διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό.
Μετά από μισή χιλιετία ευδόκησε ο φιλάνθρωπος Θεός και φανερώθηκαν, ύστερα από πολλές εμφανίσεις του ιδίου του Αγίου Εφραίμ και πολλών άλλων θαυμαστών γεγονότων, όλα όσα σήμερα γνωρίζουμε, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με την εύρεση των μαρτυρικών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.
Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου η εύρεση των τιμίων λειψάνων του, και στις 5 Μαΐου το μαρτυρικό του τέλος.
Στα Τρίκαλα πανηγυρίζεται από τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, απέναντι του οποίου, κατά παράδοση, υπήρχε το πατρικό του σπίτι.
Το 2011 μ.Χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με την υπ’ αριθμ. 217/2-3-2011 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε τον Όσιο Εφραίμ στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Από τις σφαγές των Τούρκων στην ανεύρεση του ιερού σκηνώματος του Αγίου
Η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια. Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές, όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι.
Το 1945 μ.Χ. η μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού, άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμωμών, στις βορειοανατολικές υπώρειες του Πεντελικού. Απο θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει. Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων μοναχοί και προσευχόταν να γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς. Μια φωνή, αρχικά σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε: «Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς», μέχρι τη στιγμή που της είχε φανερωθεί ένα σημείο στο προαύλιο του μοναστηριού.
Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ. ανέθεσε σε εργάτη το σκάψιμο του συγκεκριμένου σημείου που της υποδείκνυε η ίδια η ψυχή της. Αν και ο εργάτης ήταν αρνητικός και ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο, τελικά, μετά από τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει. Το σημείο είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο και πράγματα που καταδείκνυαν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Το πρώτο εύρημα, ένα κεφάλι. Μάλιστα, ο χώρος ανέδυε μια ευωδιά.
«Γονάτισα με ευλάβεια και ασπάστηκα το σκήνωμα του Αγίου και αισθάνθηκα βαθιά την έκταση του μαρτυρίου του. Η ψυχή μου γέμισε από αγαλλίαση, απέκτησα μεγάλο θησαυρό, και παίρνοντας το χώμα με προσοχή έβλεπα την αρμονία του σκηνώματός του, που, αν και τόσους αιώνες μέσα στη γη, δεν είχε αλλοιωθεί», έγραψε η ηγουμένη Μακαρία περιγράφοντας τα όσα συνταρακτικά τής συνέβησαν.
Με προσοχή , η Ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό καθώς το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο.
Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό, η Ηγουμένη άκουσε βήματα. Ο ήχος ερχόταν από τον τάφο, αντηχώντας έως την πόρτα της εκκλησίας. Εκεί τον πρωτοαντίκρισε. Ήταν ψηλός με μάτια μικρά στρογγυλά, με μακριά μαύρα γένια που έφταναν στο λαιμό, ντυμένος με τη μοναχική αμφίεση. Στο ένα χέρι είχε μία φλόγα και με το άλλο ευλογούσε. Ζήτησε να τον βγάλουν από αυτήν τη θυρίδα που τον είχαν. Την επόμενη κιόλας μέρα η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού.
Το ίδιο βράδυ ο Άγιος φανερώθηκε στον ύπνο της, την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομά του: Εφραίμ. Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί από τότε και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και τη βοήθειά του. Ο Άγιος με τη χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της Μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που κτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ἐν ὄρει τῶν Ἀμώμων ὥσπερ ἥλιος ἔλαμψας, καί μαρτυρικῶς, θεοφόρε, πρός Θεόν ἐξεδήμησας, βαρβάρων ὑποστάς ἐπιδρομάς, Ἐφραίμ Μεγαλομάρτυς τοῦ Χριστοῦ· διά τοῦτο ἀναβλύζεις χάριν ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σέ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
553 – Αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη η Ε΄ Αγία Οικουμενική Σύνοδος.
1260 – Ο Κουμπλάι Χαν γίνεται κυβερνήτης της Μογγολικής αυτοκρατορίας.
1494 – Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στην Τζαμάικα και τη διεκδικεί για την Ισπανία.
1762 – Η Ρωσία και η Πρωσία υπογράφουν τη συνθήκη της Αγίας Πετρούπολης.
1789 – Στη Γαλλία, συνέρχεται για πρώτη φορά από το 1614 η Συνέλευση των Τάξεων.
1818 – Ο Παναγιώτης Σέκερης μυείται στη Φιλική Εταιρεία.
1821 – Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ πεθαίνει εξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
1821 – Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στη Σαντορίνη.
1835 – Ανοίγει μεταξύ Βρυξελλών και Μέχελεν ο πρώτος σιδηρόδρομος στην ηπειρωτική Ευρώπη.
1860 – Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι σαλπάρει από τη Γένοβα, ηγούμενος της εκστρατείας των Χιλίων για να κατακτήσει το Βασίλειο των Δύο Σικελιών.
1925 – Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
1936 – Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1941 – Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στη χώρα.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί. Την ίδια ημέρα απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.
1949 – Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1961 – Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Άλαν Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που ταξιδεύει στο διάστημα, σε μία υποτροχιακή πτήση.
1980 – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.
2001 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σχίσμα του 1054.
2002 – Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας επικράτησε της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.
2005 – Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.
2010 – Μεγάλη απεργία στην Ελλάδα κατά της υπογραφής μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την αποτροπή της χρεοκοπίας. Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην τράπεζα Marfin πραγματοποιείται εμπρηστική επίθεση από αναρχικούς διαδηλωτές κατά την οποία τρεις εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους.
Γεννήσεις
1210 – Αλφόνσος Γ΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1352 – Ρούπερτ, βασιλιάς της Γερμανίας
1590 – Ιωάννης Αλβέρτος Β΄, δούκας του Μεκλεμβούργου
1591 – Φρειδερίκος Αχιλλέας, δούκας της Βυρτεμβέργης-Νόιενστατ
1652 – Μπαρίς Σερεμέτιεφ, Ρώσος ευγενής
1747 – Λεοπόλδος Β΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1766 – Αντουάν Μορλό, Γάλλος στρατηγός
1813 – Σαίρεν Κίρκεγκωρ, Δανός φιλόσοφος
1818 – Καρλ Μαρξ, Γερμανός φιλόσοφος
1826 – Ευγενία ντε Μοντίχο, αυτοκράτειρα της Γαλλίας
1846 – Χένρικ Σιενκιέβιτς, Πολωνός συγγραφέας
1864 – Ελίζαμπεθ Κόχραν, Αμερικανίδα δημοσιογράφος
1882 – Σίλβια Πάνκχερστ, Αγγλίδα σουφραζέτα
1889 – Βασίλης Ρώτας, Έλληνας συγγραφέας
1905 – Φλόιντ Γκόντφρεντσον, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς
1919 – Ζιλ Αντριαμαχαζό, στρατιωτικός από τη Μαδαγασκάρη
1919 – Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας δικτάτορας
1922 – Νταν Γεωργιάδης, Έλληνας προπονητής ποδοσφαίρου
1927 – Τσαρλς Ρόζεν, Αμερικανός πιανίστας και μουσικολόγος
1933 – Ρατνασίρι Γουικρεμαναγιάκε, πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα
1935 – Κοραλία Ανδρειάδη, Ελληνίδα ποιήτρια
1947 – Μαλάμ Μπακάι Σανιά, πρόεδρος της Γουινέας-Μπισσάου
1948 – Μπιλ Γουόρντ, Άγγλος μουσικός
1955 – Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, Έλληνας τραγουδοποιός
1963 – Τζέιμς ΛαΜπρι, Καναδός τραγουδιστής (Dream Theater)
1965 – Αλέξανδρος Ρήγας, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
1966 – Σεργκέι Στάνισεφ, Βούλγαρος πολιτικός
1976 – Τάσος Πάντος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1983 – Χένρι Κάβιλ, Βρετανός ηθοποιός
1987 – Μαρίγια Σέστιτς, Βόσνια τραγουδίστρια
1988 – Αντέλ, Αγγλίδα τραγουδίστρια
Θάνατοι
311 – Γαλέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
984 – Γκερμπέργκα της Σαξονίας, βασίλισσα της Γαλλίας
1198 – Σοφία του Μινσκ, βασίλισσα της Δανίας
1309 – Κάρολος Β΄, βασιλιάς της Νάπολης
1426 – Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης
1432 – Φραντσέσκο Μπουσσόνε ντα Καρμανιόλα, Ιταλός τυχοδιώκτης
1600 – Ζαν Νικό, Γάλλος διπλωμάτης και λόγιος
1705 – Λεοπόλδος Α΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1821 – Ναπολέων Α΄, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης
1827 – Φρειδερίκος-Αύγουστος Α΄ της Σαξωνίας, βασιλιάς της Σαξωνίας
1930 – Γεώργιος Μ. Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός
1948 – Αλέξανδρος Γκιάλας, Έλληνας ποιητής
1965 – Νίκος Γούναρης, Έλληνας τραγουδιστής
1977 – Λούντβιγκ Έρχαρντ, Γερμανός πολιτικός
1981 – Μπόμπι Σαντς, Ιρλανδός αγωνιστής
1984 – Φωκίων Βουνάτσος, Έλληνας πολιτικός
1991 – Λευτέρης Κιοσκλής, Έλληνας πολιτικός
1993 – Ηλίας Κατριβάνος, Έλληνας πολιτικός
1993 – Παναγής Παπαληγούρας, Έλληνας πολιτικός
1995 – Μιχαήλ Μποτβίνικ, Ρώσος σκακιστής
1999 – Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
2010 – Ουμάρου Γιαρ Αντούα, Νιγηριανός πολιτικός
2017 – Ελί Ουλντ Μοχάμεντ Βαλ, Μαυριτανός πολιτικός