Αγίου Νικολάου: Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Αρχιεπισκόπου Μύρωνος της Λυκίας τιμά σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας.
Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες.
Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά όπως αναφέρει το Βήμα Ορθοδοξίας.
Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.
Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.
Ο Άγιος Νικόλαος, σύμφωνα με το Βήμα Ορθοδοξίας, ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όπως γράφει το Βήμα Ορθοδοξίας, όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.
Ο Άγιος Νικόλαος προστάτης των ναυτικών
Προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία σε όλους τους Ελληνες ναυτικούς, εύχεται σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τη σημερινή εορτή του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών.
«Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ελληνικής ναυτοσύνης στην ανάπτυξη και στην ευημερία της χώρας, εργάζεται εντατικά για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών και την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στα πλοία. Ενθαρρύνει παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δρομολόγησε ακόμη περισσότερους και ποιοτικότερους ελέγχους στα πλοία, για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Κουβέλης.
Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου, την συμμετοχή πολλών Κληρικών, της Δημοτικής αρχής της πόλεως και πλήθους πιστών τελέσθηκε την Τετάρτη 5η Δεκεμβρίου 2018 ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, στη μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γλυφάδας.
Ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Μιχαήλ Κανέλος, αναφέρθηκε στον αγιασμένο βίο του εορταζομένου Ιεράρχου, ο οποίος αποτελεί πρότυπο και οδοδείκτης για κάθε πιστό που θέλει να βρει ασφαλή βήματα μετανοίας και αγιασμού, αφού ο Άγιος στην επίγεια ζωή του ακολούθησε τα βήματα του Αρχιποίμενος Χριστού. Ο ομιλητής μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση στην πατρίδα μας, όπου το καράβι της Εκκλησίας βάλλεται από παντού και συντονισμένα κάποιοι προσπαθούν να κάνουν την πίστη στον αληθινό Θεό, ιδιωτική υπόθεση και όχι σημείο αναφοράς και συνοχής της ελληνορθόδοξης παράδοσης του έθνους μας, ιστορικά και διαχρονικά μέχρι σήμερα.