Εορτολόγιο: Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλεξάντρα, Αλέκα * Ιανουάριος Ιανός, Ιανή Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα.
21 Απριλίου: Όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης – Ο Όσιος Ανστάσιος έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από ευγενή οικογένεια.
Γρήγορα όμως εγκατέλειψε τον κόσμο και τα βιοτικά πράγματα και εκάρη μοναχός. Πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού προσκύνησε τους Αγίους Τόπους, κατέληξε στο Όρος Σινά, στη μονή της Αγίας Αικατερίνης, της οποίας διετέλεσε ηγούμενος. Εκεί βρήκε ασκητές μοναχούς και έμεινε κοντά τους σαν υποτακτικός και υπηρέτης τους.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Επειδή είχε πολύ ταπεινοφροσύνη, πήρε από τον Θεό τη δωρεά της γνώσης και πολλής σοφίας, με την οποία συνέγραψε βίους Αγίων Πατέρων και συνέθεσε ψυχωφελείς λόγους. Αφού έφτασε σε βαθιά γεράματα, απεβίωσε ειρηνικά στις αρχές του 8ου αιώνος μ.Χ.
Μερικά έργα του Οσίου Αναστάσιου είναι τα ακόλουθα:
α) «Οδηγός». Το έργο αυτό αποτελείται από 24 κεφάλαια και ονομάσθηκε έτσι διότι ήταν προορισμένο να χρησιμεύσει ως οδηγός προς υποστήριξη της Ορθοδοξίας εναντίον του Μονοφυσιτισμού,
β) «Ερωτήσεις και αποκρίσεις περί διαφόρων κεφαλαίων και διαφόρων προσώπων». Στο έργο αυτό ο Όσιος Αναστάσιος, ακολουθώντας τη μέθοδο του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, των ερωτήσεων και τον αποκρίσεων, επιλύει διάφορα ζητήματα δογματικά, πρακτικά και εκκλησιαστικά,
γ) «Λόγος περί της αγίας συνάξεως και περί του μη κρίνειν και μνησικακείν», όπου αναφέρεται στη Θεία Ευχαριστεία,
δ) «Θεωρίαι αναγωγικαί εις την εξαήμερον». Το όλο έργο αποτελείται συνολικά από δώδεκα βιβλία,
ε) «Εκ του κατ’ εικόνα». Δύο λόγοι περί της κατ’ εικόνα Θεού δημιουργίας του ανθρώπου,
στ) «Χρήσεις άχρηστοι μιαρών δυσσεβών Αρειανών αθετούσαι την ομοούσιον θεότητα του Υιού του Θεού και κτίσμα τον Κτίστην των απάντων λέγουσα». Το βιβλίο αυτό περιέχει αποσπάσματα από συλλογή χωρίων Πατέρων εναντίων των αιρετικών.
Τέλος, αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από ένα σύγγραμα του Οσίου Ανστάσιου, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του Ιησού Χριστού «μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε» γράφει: «Κι όταν βλέπετε τον αδελφό σας να αμαρτάνη και τότε να μην τον κρίνετε και μάλιστα όταν είναι ιερέας. Να θυμώσαστε πως ένας είναι ο κριτής, ο Θεός, που θα αποδώση στον καθένα κατά τα έργα του. Είδες βέβαια το αμάρτημα του αδελφού σου· μήπως όμως γνωρίζεις και όλες του τις καλές πράξεις; Μπορεί μάλιστα αυτήν την αμαρτία, που εσύ είδες, εκείνος να την έπλυνε κι όλας με τα δάκρυα της μετανοίας του».
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
753 π.Χ: Σύμφωνα με το μύθο, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη.
1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.
1923: Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης εθνική γιορτή, ενώ καταργεί την Πρωτομαγιά.
1930: Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.
1944: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου.
1947: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Παύλος, ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
1960: Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.
1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από το Μαραθώνα την πρώτη Πορεία Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.
1967: Εκδηλώνεται στην Αθήνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο που κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, τη χούντα των συνταγματαρχών, που διήρκεσε επτά χρόνια. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη, Κωνσταντίνο Κόλλια.
1983: Η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
1986: Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.
1989: Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1990: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.
1996: Η κεντροαριστερή Συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός, ο Ρομάνο Πρόντι.
2012: Δύο τραίνα συγκρούονται μετωπικά κοντά στο Sloterdijk του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, τραυματίζοντας 116 ανθρώπους.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν
1816: Σαρλότ Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας
1864: Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος
1915: Άντονι Κουίν, αμερικανομεξικάνος ηθοποιός. (Ζορμπάς ο Έλληνας).
1926: Ελισάβετ Β’, βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.
1947: Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, αμερικανός ρόκερ.
Σαν σήμερα πέθαναν
1073: Πάπας Αλέξανδρος Β΄
1142: Πέτρος Αβελάρδος, Γάλλος συγγραφέας
1509: Ερρίκος Ζ’, βασιλιάς της Αγγλίας
1574: Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων, μέγας δούκας της Τοσκάνης.
1699: Ρακίνας, Γάλλος δραματουργός
1910: Μαρκ Τουαίην, Αμερικανός συγγραφέας
1918: Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν, γερμανός πιλότος. Ο επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος» κατέχει το ρεκόρ κατάρριψης αεροπλάνων -συνολικά 80- κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1946: Τζον Μέιναρντ Κέινς, άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.
1954: Ευγένιος Ευγενίδης, έλληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος.
2003: Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια