European Super League: Καταρρέει η προσπάθεια διαίρεσης του ποδοσφαίρου – Οι τελευταίες εξελίξεις.
Αθλητικές ειδήσεις: Σχέδιο ήταν και πάει. Η European Super League πριν καλά-καλά «γεννηθεί» φαίνεται πως μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν έγινε πραγματικότητα, με τις 48 ώρες που μεσολάβησαν να είναι οι πιο δραματικές στην ιστορία του «βασιλιά των σπορ».
UEFA και FIFA έδειξαν πως δεν έχουν καμία διάθεση συζήτησης και με καίριες και αποφασιστικές κινήσεις έστειλαν στους 12 «αποστάτες» ξεκάθαρο μήνυμα: Φεύγετε και δεν παίζει κανείς και πουθενά ποτέ.
Το μήνυμα και μια μικρή… αύξηση στα χρήματα που έχουν να λάβουν από το νέο Champions League, ήταν αρκετά για να συνετίσουν το μεγαλύτερο μέρος (και βασικό πυρήνα) της European Super League.
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
Που είμαστε τώρα; Τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/4) όλες οι αγγλικές ομάδες έκαναν γνωστό πως αποχωρούν από τη European Super League, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους φιλάθλους, τις FIFA, UEFA και την Premier League.
Λίγη ώρα αργότερα, σημειώνει το newsbomb.gr, η European Super League εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως η απόφαση των αγγλικών ομάδων πάρθηκε κάτω από πίεση, ενώ το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.
Η ανακοίνωση:
«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.
Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.
Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.
Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».
Οι κρίσιμες 48 ώρες που έφεραν το χάσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Το απόγευμα της Κυριακής η UEFA προχώρησε σε μια ανακοίνωση, θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις που έτρεχαν μέρες. Μια ανακοίνωση, τουλάχιστον επιθετική, ενώ θέση πήραν και οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον.
Η ανακοίνωση της UEFA:
«Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία, η Premier League, η ισπανική ομοσπονδία, η La Liga, η ιταλική ομοσπονδία και η Lega Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.
Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.
Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.
Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ’ τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.
Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά»
.
Η απάντηση των ομάδων με… μανιφέστο
Κάπου εκεί, έρχεται και η απάντηση των… αποστατών. Με ηγεσία την κορυφαία ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, την Ρεάλ Μαδρίτης, και δίπλα της τα ισχυρότερα κλαμπ της Ευρώπης, η European Super League πήρε σάρκα και οστά.
Η ανακοίνωση των 12 ομάδων:
«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.
Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.
Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.
Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.
Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».
Ο κόσμος έπαιξε ρόλο
Και αν τα χρήματα (κακά τα ψέματα) κάνουν κουμάντο στο ποδόσφαιρο, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς την πίεση του κόσμου προς τις διοικήσεις των ομάδων.
Οι οπαδοί όλων των ομάδων κινητοποιήθηκαν άμεσα, βγάζοντας σκληρές ανακοινώσεις αποκαλώντας «προδότες» τους διοικητικούς παράγοντες.
Ομάδες οι οποίες είναι συνυφασμένες με τον κόσμο τους, όπως η Λίβερπουλ, έκανα το βήμα πίσω ενώ γενικά τα αγγλικά κλαμπ ήταν εκείνα που αποφάσισαν να κουνήσουν… μαντήλι προς την ESL.