Όπως όλα τα αγαπημένα τρόφιμα και ροφήματα έτσι και ο κρύος στιγμιαίος καφές, ο γνωστός μας φραπέ αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης και πολλές φορές παραφιλολογίας. Και ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης περί αυτού είναι ο αφρός του.
Τι κρύβεται κάτω από αυτόν;
Κάτι άγνωστο;
Κάτι χημικό;
Φυσικά και όχι.
Τα πράγματα είναι πιο απλά και πολύ πιο φυσικά. Καταρχήν, η σύσταση του στιγμιαίου καφέ φραπέ είναι σκόνη στιγμιαίου καφέ και νερό, με χτύπημά του σε σέικερ ή με τη χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης.
Έτσι δημιουργείται ο αφρός του, που δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (εξού και το καφέ χρώμα), και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν.
Αν λοιπόν ψάχνεται για μύθους περί αφρού στο φραπέ, μάλλον ψάχνεται λάθος.