Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (σε ποσοστό μέχρι και 83%) και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οι ουσίες αυτές δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθούν στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης.
Θεωρείται, επίσης, πως δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου και για την οστεοπόρωση.
Πολλοί θεωρούν πως το λάδι της ελιάς, παχαίνει περισσότερο από τα άλλα σπορέλαια, με συνέπεια να το αποφεύγουν ή να το χρησιμοποιούν με φειδώ.
Η αλήθεια είναι ότι το ελαιόλαδο, αποδίδει στον οργανισμό το ίδιο ακριβώς θερμιδικό περιεχόμενο όπως και τα σπορέλαια.
Συγκεκριμένα 1 γρ. ελαιόλαδο αποδίδει 9 θερμίδες, όσες και 1 γρ. διαφορετικού είδους σπορέλαιο.
Η παρανόηση έγκειται στο ότι για λόγους που αφορούν τις γεύσεις και μόνο, κάποιοι χαρακτηρίζουν σπορέλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο ή το σογιέλαιο, «ελαφριά» λάδια.
Αυτό όμως αφορά μόνο τη γεύση, καθώς η θερμιδική αξία του ελαιολάδου, που αποτελεί την κύρια λιπαρή ύλη της μεσογειακής διατροφής, είναι ίση με αυτή του αραβοσιτέλαιου, του σογιέλαιου και γενικώς κάθε σπορέλαιου.