Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Το χθεσινό φαγητό κρύβει εκπλήξεις

Newsroom από Newsroom
14/07/2016 10:15
σε ΔΙΑΤΡΟΦΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Ίσως σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανοίγετε το ψυγείο και να βλέπετε τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας. Και όμως, προτού τα πετάξετε στον κάδο, διαβάστε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τα οφέλη του φαγητού που περίσσεψε.

Ρύζι από χθες
Το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι και εκείνο που μόλις βγάλαμε από το ψυγείο έχουν κάποιες διαφορές, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Αυτό οφείλεται στον τρόπο μαγειρέματος και στις αλλαγές που υφίσταται το ρύζι όταν κρυώνει. Οι ερευνητές, πριν προσθέσουν το ρύζι στην κατσαρόλα, έβαλαν στο βραστό νερό έλαιο καρύδας. Στη συνέχεια, μαγείρεψαν το ρύζι και το έβαλαν στο ψυγείο για 12 ώρες.
Τι συμβαίνει όμως όταν καταναλώνουμε φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι και τι όταν αυτό έχει κρυώσει; Στην πρώτη περίπτωση, το άμυλο που περιέχει μετατρέπεται στο οργανισμό μας σε γλυκόζη. Ωστόσο, όταν το ρύζι κρυώνει, ένα μέρος του αμύλου του μετατρέπεται στο λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο συμπεριφέρεται περισσότερο όπως οι φυτικές ίνες και αποδίδει λιγότερες θερμίδες. «Αυτό σημαίνει ότι το ρύζι που βγάλαμε από το ψυγείο μετά από 12 ώρες στη συντήρηση περιέχει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, που καθιστά τους υδατάνθρακές του λιγότερο απορροφήσιμους και μειώνει το θερμιδικό φορτίο έως και κατά 60%», υποστηρίζει η διατροφολόγος δρ. Sam Christie, που συμμετείχε στην έρευνα, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί αυτή η παρατήρηση.
Ιδέα: Ετοιμάστε μια σος με χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα και μανιτάρια και γαρνίρετε με αυτή το ρύζι που περίσσεψε.

Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά
Περίσσεψαν μακαρόνια; Κανένα πρόβλημα, ειδικά αν είναι και ξαναζεσταμένα. Σε πείραμα υπό την καθοδήγηση της δρ. Denise Robertson από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δόθηκαν στους συμμετέχοντες χθεσινά μακαρόνια, τα οποία οι μισοί έφαγαν κρύα και οι υπόλοιποι ξαναζεσταμένα. Η διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με τα πρόσφατα βρασμένα μακαρόνια. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα μακαρόνια που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και ξαναζεσταθεί επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις τιμές του σακχάρου (παρατηρήθηκε 50% μικρότερη αύξηση στη γλυκόζη του αίματος). Από το πείραμα καθίσταται φανερό ότι η πέψη των ζυμαρικών που περίσσεψαν προσομοιάζει σε εκείνη των φυτικών ινών, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλοντας σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Ιδέα: Τα χθεσινά μακαρόνια θα αποκτήσουν άλλη γεύση αν τα συνδυάσετε με μια σάλτσα με σκόρδο, βασιλικό, θυμάρι και φρέσκο βούτυρο!

Περίσσεψαν πατάτες;
Μην κοιτάτε με μισό μάτι τις χθεσινές βραστές πατάτες, αφού η κατανάλωσή τους σας δίνει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από ό,τι αν τις καταναλώνατε ζεστές. Έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα μιας ζεστής βραστής πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο από 7% έφτανε στο 13% όταν ήταν κρύα. Όσο για τις φυτικές ίνες, οι διαιτολόγοι εκτιμούν ότι ιδανική επιλογή είναι η ωμή πατάτα, ενώ η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι η κρύα βρασμένη πατάτα!
Ιδέα: Φτιάξτε πατατοσαλάτα με κρεμμύδι, ντομάτα, κάππαρη και πιπεριές.

Το τυρί που ξέμεινε
Ανακαλύψατε ένα κομμάτι παρμεζάνα στο ψυγείο χωρίς σημάδια μούχλας ή δυσάρεστη μυρωδιά, αλλά είναι πολύ σκληρό και σκέφτεστε να το πετάξετε. Όχι, μην το κάνετε, μπορείτε να το φάτε. Εάν, μάλιστα, ταλαιπωρείστε από δυσανεξία στη λακτόζη, λάβετε υπόψη σας ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει. Μια παρμεζάνα σκληρή σαν πέτρα λόγου χάρη (π.χ. μετά από ζύμωση 8 μηνών) έχει λιγότερη λακτόζη από μια πιο φρέσκια και πιο μαλακή παρμεζάνα (κατά μέσο όρο ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί περιέχει 2% λακτόζη).

Προσοχή!
* Τα μαγειρεμένα φαγητά, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, πρέπει να μπουν στο ψυγείο, αφού κρυώσουν, σε μπολ με καπάκι. Η παραμονή τους στη συντήρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3-4 ημέρες.
* Σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το φαγητό, προκειμένου να είστε σίγουροι για την ασφαλή κατανάλωσή του, περιμένετε μέχρι να αχνίσει και μετά βγάλτε το από τη φωτιά.  

Ετικέτες: έρευναΠΑΤΑΤΕΣΡΥΖΙφαγητό
Προηγούμενο Άρθρο

Την επέκταση του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις ενέκρινε ο Καμμένος

Επόμενο Άρθρο

Όσα πρέπει να ξέρετε για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Ρύζι με σπαράγγια

13/04/2025 | 14:01
Featured

Τέμπη: Κατεπείγουσα έρευνα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητεί ο Αρειος Πάγος

08/04/2025 | 23:45 - Ενημέρωση 09/04/2025 | 06:12
HOT NEWS

ΕΞΠΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ! Κοκκινιστές γαρίδες με πλιγούρι και ρύζι

24/11/2024 | 14:11
HOT NEWS

Ρύζι με κοτόπουλο και μανιτάρια

18/08/2024 | 14:13
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΣΠΕΣΙΑΛ! Φτιάξτε καταπληκτικά σουτζουκάκια με ρύζι

13/07/2024 | 14:11
Featured

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό των αστέγων – Μοιράστηκαν και φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα τα δέματα αγάπης

05/05/2024 | 15:07
HOT NEWS

Ρύζι με κολοκύθα και πιπεριές

26/04/2024 | 14:11
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ρύζι με τόνο – ΕΞΠΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ

13/04/2024 | 14:15
Load More
Επόμενο Άρθρο

Όσα πρέπει να ξέρετε για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

    712 shares
    Share 285 Tweet 178
  • Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

    673 shares
    Share 269 Tweet 168
  • Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

    328 shares
    Share 131 Tweet 82
  • Τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη

    321 shares
    Share 128 Tweet 80
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-Εξαγορά Πλασματικών Ετών για Επικουρικές Συντάξεις: Ποιοι Κερδίζουν Σύνταξη με 15ετία – Αναδρομικά και Αιτήσεις 2025

    194 shares
    Share 78 Tweet 49
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2025–2026: Δωρεάν Διακοπές για 25.000 Συνταξιούχους και Αυξήσεις στα Επιδόματα Ανέργων – Δείτε Όλες τις Αιτήσεις

    154 shares
    Share 62 Tweet 39
  • Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 2025: Όλες οι θέσεις που τρέχουν τώρα και οι προσλήψεις που έρχονται μέχρι τον Ιούλιο

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch