Η τροφική αλλεργία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε κατά τα άλλα αβλαβείς ουσίες που περιέχονται ως συστατικά, φυσιολογικά στα τρόφιμα και ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Η τροφική δυσανεξία από την άλλη πλευρά συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τροφίμου ή σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού του ατόμου.
Ποιες είναι όμως οι αλλεργιογόνες ουσίες στα τρόφιμα και ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχετε;
Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά).
Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες, καβούρια).
Αβγά και προϊόντα με αβγά.
Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια.
Αραχίδες(αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες).
Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια εκτός από το πλήρως ραφιναρισμένο σογιέλαιο και λίπη που προέρχονται από τη σόγια.
Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα(συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης).
Καρποί με κέλυφος, δηλαδή αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, καρύδια κάσιους, καρύδια πεκάν, καρύδια Βραζιλίας, φιστίκια, καρύδια μακαντέμια, ή καρύδια Κουίνσλαντ και προϊόντα με βάση τα παραπάνω.
Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο.
Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι (π.χ. μουστάρδα).
Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού.
Διοξείδιο του Θείου και Θειώδες ενώσεις (ποτά, κοκτέιλ).
Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο.
Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια (καλαμάρι, χταπόδι).
Σημαντικό είναι να γνωρίζετε σε ποιες τροφές είστε αλλεργικοί για να μπορείτε να τις αποφεύγετε.
Όσον αφορά τα συστατικά, πάντα αναγράφονται σε όλες τις συσκευασίες προϊόντων που αγοράζετε.