Η γνωστή και μη εξαιρετέα EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), έκανε και πάλι το θαύμα της.
Ήρθε σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία και αθώωσε τη Monsanto και το glyphosate το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του κολοσσού της βιοτεχνολογίας.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, για να προστατεύσει τη Monsanto, διέψευσε τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συγκεκριμένα τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνα για τον Καρκίνο του ΠΟΥ (International Agency for Research on Cancer – IARC), ο οποίος πριν από επτά μήνες είχε κατατάξει το glyphosate στην κατηγορία “πιθανώς καρκινογόνο”.
Η EFSA, όμως, είχε αντίθετη άποψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και απέρριψε την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), υποστηρίζοντας ότι το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto, είναι «απίθανο να δημιουργήσει κίνδυνο καρκινογένεσης σε ανθρώπους»!
Το καταπληκτικό είναι ότι η EFSA, για πρώτη φορά, προτείνει ανώτατα όρια για τον άνθρωπο στην έκθεση σε glyphosate. Συγκεκριμένα προτείνει ως μέγιστη ημερήσια ασφαλή (!) δόση τα 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Για να το κάνουμε λιανά, ένα άτομο που είναι 80 κιλά μπορεί να καταναλώνει κάθε ημέρα τροφές που περιέχουν 40 χιλιοστόγραμμα glyphosate για το υπόλοιπο της ζωής του!
Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν μας εξηγεί με ποιόν τρόπο μπορούμε να γνωρίζουμε ποια λαχανικά και σε ποια ποσότητα είναι εμποτισμένα με το «πιθανώς καρκινογόνο» συστατικό ώστε καθημερινά να μετράμε τη δόση μας για να μην γίνει θανατηφόρα…
Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα που περιέχουν glyphosate βρίσκονται παντού αφού χρησιμοποιούνται στη γεωργία, τη δασοκομία, τα πάρκα, τους δημόσιους χώρους και τους ιδιωτικούς κήπους.
Απόφαση σωτηρίας της Monsanto
Η αλήθεια είναι μια. Εάν η EFSA ταξινομούσε το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup στην κατηγορία «πιθανώς καρικονογόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό θα σήμαινε ότι η Κομισιόν θα έπρεπε να απαγορεύσει τη χρήση του glyphosate στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απόφαση η οποία θα ισοδυναμούσε με ξαφνικό εμπορικό θάνατο για τη Monsanto αφού το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της πολυεθνικής αφού είναι το προϊόν που καλύπτει το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προτίμησε να συνεχιστεί η κυκλοφορία ενός και με την επιστημονική βούλα «πιθανώς καρκινογόνου» ζιζανιοκτόνου παρά να τεθούν εν κινδύνω τα μυθώδη κέρδη της Monsanto.