Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η 16η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην τροφή που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της σύγχρονης διατροφής, αλλά και της διαβίωσης του ανθρώπου ανά τους αιώνες, το ψωμί.
Σήμερα λοιπόν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου και με αυτή την αφορμή, αξίζει να αναλογιστούμε το είδος του ψωμιού, το οποίο βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών άρτου, τα οποία είναι διαθέσιμα για όλους.
Το λευκό ψωμί εξακολουθεί να είναι η επιλογή των περισσοτέρων ανθρώπων. Μήπως, όμως, πρέπει να αναθεωρήσουν επ’ αυτού; Δείτε μερικά στοιχεία για το λευκό ψωμί, τα οποία ίσως σας κάνουν να το μειώσετε στην καθημερινότητά σας και ενδεχομένως να το αλλάξετε για κάποιο άλλο είδος άρτου, πιο υγιεινού, όπως το ψωμί ολικής άλεσης.
Επεξεργασμένα δημητριακά
Ένας σπόρος επεξεργασμένου δημητριακού (όπως το σιτάρι για το ψωμί) δημιουργείται όταν ο ολόκληρος σπόρος αλέθεται πολύ και απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο του, τα μέρη που καλύπτουν επί της ουσίας τον σπόρο και τα οποία περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από εξευγενισμένα δημητριακά, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παρασκευαστές (κυρίως συσκευασμένου άρτου που πωλείται στα καταστήματα) προσθέτουν βιταμίνες στο τελικό προϊόν, τα φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σαφώς ανώτερη διατροφικά επιλογή.
Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα και πόσο πολύ η κατανάλωση μίας τροφής επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης σας σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη. Το άσπρο ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά που απορροφώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης, προκαλώντας απότομη αύξηση (και εν συνεχεία πτώση) του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λευκό ψωμί και άλλα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (όπως γλυκά, καραμέλες, πατάτες κ.α.) αυξάνει τον κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους, για ανάπτυξη διαβήτη τύπου-2 και για εκδήλωση καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Το λευκό ψωμί έχει λίγες φυτικές ίνες
Το άσπρο ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής που μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σας και κρατά το γαστρεντερικό σας σωλήνα υγιή και σε σωστή λειτουργία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε. Αν καταναλώνετε τον συνήθη μέσο όρο των 2.000 θερμιδών ανά ημέρα, θα πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Η μέση φέτα λευκού ψωμιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ο μέσος όρος μιας φέτας από ψωμί ολικής αλέσεως έχει 2 γραμμάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient.
Εναλλακτικές επιλογές
Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί για να πάρετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχοντας σας με μια καλύτερη “πηγή ενέργειας”, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2, για καρδιακές παθήσεις και για αύξηση του σωματικού βάρους. Το ψωμί ολικής αλέσεως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα ή την ονομασία. Απλά με το να έχει σκούρο καφέ – καστανό χρώμα, ή αν η ετικέτα αναγράφει απλά “ψωμί ολικής αλέσεως”, ή “πολύσπορο” κλπ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα αυθεντικό προϊόν ολικής αλέσεως. Εφόσον είναι συσκευασμένο, κοιτάξτε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών. Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι ένας ολόκληρος σπόρος, όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, ή βρώμη ή ολόκληρος σπόρος σίκαλης.