Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν συστηματικά ψάρι είχαν μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα λιπαρά κυρίως ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, κ.α, τα οποία βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να παραμένουν υγιή και “νέα”.
Οι εθελοντές που ακολουθούσαν διατροφή χωρίς τη συστηματική παρουσία ψαριού, διέθεταν πιο συρρικνωμένους εγκεφάλους με το πέρασμα των χρόνων και είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια και τη νόσο του Alzheimer.