Η φλεγμονή είναι μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού στις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
Χωρίς αυτήν, δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε καλά. Αλλά όταν η φλεγμονή ξεφεύγει εκτός ελέγχου, όπως επί παραδείγματι γίνεται στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί να βλάψει το σώμα.
Έχει, άλλωστε, αποδειχτεί ότι συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή. Προκαλούν υπερδραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.
Άλλες, πάλι, τροφές έχουν αντίστροφη ιδιότητα και μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Δείτε ποιες είναι οι πιο σημαντικές από αυτές και φροντίστε να τις συμπεριλάβετε στο διαιτητικό σας πρόγραμμα:
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται με υγιείς τρόπους. Σε μελέτη του 2009 από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι έτρωγαν ψητά ή βραστά ψάρια (σε αντίθεση με τα τηγανητά, αποξηραμένα ή παστά) μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 23%.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Το να καταναλώνετε τα δημητριακά σας σε μορφή ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε σε μεγάλο ποσοστό την εκδήλωση της υπέρμετρης φλεγμονής στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ολόκληροι κόκκοι δημητριακών έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της C-δραστικής πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής στο αίμα, ενώ έχουν συνήθως και πολύ μικρότερη ποσότητα ζάχαρης.
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα προ-φλεγμονώδη μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες. Μία από τις καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο. Τα σκούρα πράσινα και τα σταυρανθή λαχανικά τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και φυτοχημικές ενώσεις που καταπολεμούν τις ασθένειες, σε σύγκριση με τα λαχανικά που είναι πιο ανοιχτόχρωμα.
Ξηροί καρποί
Μια άλλη κατηγορία τροφών που καταπολεμάει τη φλεγμονή είναι τα καλά λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη Ε. Επίσης οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλες ποσότητες άλφα-λινολενικού οξέος, ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών. Όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει και να αποκατάσταση τις βλάβες που προκαλούνται από τη φλεγμονή. Οι ξηροί καρποί (μαζί με τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως) αποτελούν μεγάλο μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε μόλις έξι εβδομάδες.