Θεωρούμε πως είναι περιττό να αναφέρουμε τη χρησιμότητα των μπαχαρικών στη κουζίνα μας γιατί είναι δεδομένη…
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι ψυχή του φαγητού μας, ωστόσο περιέχουν και άπειρα οφέλη για την υγεία μας.
Αυτά είναι τα 9 με τα οποία πρέπει να εφοδιάσεις το ντουλάπι της κουζίνας σου.
Μαύρο πιπέρι: Βοηθά στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος. Το μαύρο πιπέρι έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση, για να μην αναφέρουμε την υπέροχη γεύση του που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.
Kανέλα: Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τη χοληστερόλη σας. Επίσης, η κανέλα χρησιμοποιούνταν στην αρχαία κινεζική ιατρική για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ιδανικά πρέπει να καταναλώνουμε ¼ με ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, δύο φορές την ημέρα.
Τζίντζερ: Εχει έντονη μυρωδιά και γεύση, ωστόσο κάνει θαύματα στο στομάχι και αντιμετωπίζει τη δυσπεψία. Μία μικρή φέτα τζίντζερ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει την ανακούφιση των ερεθισμένων αρθρώσεων.
Πάπρικα: Εκτός το χρώμα και την πικάντικη γεύση που προσφέρει, η πάπρικα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, προάγοντας την καλή όραση και την ενίσχυση των οστών.
Κύμινο: Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του φαγητού. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, και τα επίπεδα της βιταμίνης Β μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη βελτίωση του ύπνου σας.
Σαφράν ή κρόκος Κοζάνης: Μπορεί να είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, όμως τα οφέλη για την υγεία μας δεν τελειώνουνε ποτέ! Από την φροντίδα του πεπτικού, των φλεγμονών μέχρι και την καταπολέμηση της κατάθλιψης, το σαφράν κάνει θαύματα. Επίσης καταπολεμά με επιτυχία την ακμή και τις ατέλειες του δέρματος, αφήνοντάς το καθαρό και λαμπερό.
Κάρδαμο: Το ήξερες πως το κάρδαμο μπορεί να σταματήσει το λόξιγκα; Θεωρείται φυσικό φάρμακο για το έλκος, τα πεπτικά προβλήματα, ακόμα και τη κατάθλιψη. Η κατανάλωσή του θα αποτοξινώσει τα νεφρά σας και θα καταπολεμήσει το κρυολόγημα ή την γρίπη.
Πιπέρι Καγιέν: Διαθέτει δυνατότητα καθαρισμού και αποτοξίνωσης και βοηθά στη τόνωση της κυκλοφορίας και την αφύπνιση του μεταβολισμού. Το πιπέρι Καγιέν εξουδετερώνει την οξύτητα και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το Ph του σώματός σας, ενώ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με τις ημικρανίες.
Το πορτοκάλι είναι φρούτο και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, μαζί με το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ… Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.
Όταν σκεφτόμαστε το πορτοκάλι σχεδόν πάντα το μυαλό μας πάει στην βιταμίνη C! Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Εκτός αυτής, τα πορτοκάλια περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, Β1, αμινοξέα, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και μικρότερες ποσότητες σε σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.
Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών, δηλαδή βιταμίνης C, και φλαβονοειδών που περιέχει, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
Στα 100 γρ. πορτοκάλι καταναλώνουμε περίπου 50 θερμίδες και 13 γρ. υδατάνθρακα. Είναι προτιμότερο να φάμε το φρούτο ολόκληρο σε σχέση με το χυμό του γιατί έτσι προσλαμβάνουμε όλες τις φυτικές ίνες του φρούτου τις οποίες χάνει όταν το στύψουμε! Αν όμως το προτιμούμε τον χυμό πορτοκαλιού, τότε το μικρό ποτήρι (120 ml) αντιστοιχεί σε μια μερίδα φρούτου.