Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες βάζοντας στη ζωή σας και στο…Το πιάτο σας, πέντε χρώματα!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάθε διατροφολόγος θα σας πει ότι είναι καλό για την υγεία σας να φροντίζετε ώστε τα κύρια γεύματά σας μέσα στην ημέρα να είναι “πολύχρωμα”.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, ενώ περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό σας.
Προσπαθήστε να βάλετε ποικιλία στην διατροφή σας για να είναι ισορροπημένη. Μία καλή μέθοδος για να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε τα παρακάτω 5 χρώματα στο πρόγραμμά σας:
Μπλε-μοβ
Αυτή η ομάδα τροφών περιέχει ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην μείωση των καρδιακών ασθενειών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τροφές όπως τα μαύρα σταφύλια, οι σκούρες σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, το μοβ λάχανο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Πράσινο
Οι πράσινες τροφές περιέχουν τις ουσίες sulfurorphane, isothiocyanate και indoles, οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Τα κίτρινα/πράσινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ακόμα λουτεΐνη και καροτενοειδή που καταπολεμούν προβλήματα στην όραση. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Κ, Α και C. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τροφές όπως το μπρόκολο, το πράσινο λάχανο, τα σέσκουλα, το σπανάκι, τα χόρτα, τα ακτινίδια, μαρούλια και ο αρακάς.
Λευκό
Σε αυτή την ομάδα τροφών θα βρείτε αλλικίνη που βοηθάει στην καταπολέμηση των μολύνσεων και φλαβονοειδή που σας προστατεύουν από το καρκίνο και τα καρδιακά προβλήματα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τροφές όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, τα αντίδια, το σέλινο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες και τα πράσα.
Κίτρινο/Πορτοκαλί
Είναι τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που όπως και η αλλικίνη προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης βοηθάει στην καλή όραση, την υγιή επιδερμίδα, τα γερά κόκαλα και την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αυτό το χρώμα έχουν συνήθως οι τροφές που είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τροφές όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, η παπάγια, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, το μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, τα καρότα, τα βερίκοκα και τα κολοκύθια.
Κόκκινο
Αυτή η ομάδα τροφών περιέχει λυκοπεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που σας βοηθάει να προστατευτείτε από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Οι κόκκινες τροφές μειώνουν επίσης τον κίνδυνο διαβήτη, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τροφές όπως οι τομάτες και τα προϊόντα τομάτας, το καρπούζι, η γκουάβα, τα κεράσια, οι φράουλες, τα παντζάρια, τα κόκκινα μήλα, η κόκκινη πιπεριά, οι φράουλες και το κόκκινο κρεμμύδι.