Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς.
Εκτός από την ηλικία, τις ορμόνες και το στρες, σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το ανοσοποιητικό είναι η διατροφή.
Αυτή προϋποθέτει ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, οι δίαιτες με λίγες θερμίδες (κάτω από 1.200) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού.
Εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβλαβής είναι όμως η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη, καθώς καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.
Προσοχή στο λίπος
Η μείωση του λίπους και κυρίως του κορεσμένου (κόκκκινο κρέας, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας των ανοσοποιητικών κυττάρων.
Αντί για κρέας, προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, που περιέχουν ουσίες που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Φρούτα και λαχανικά
Απαραίτητα είναι επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς οι βιταμίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν βοηθούν την άμυνα του οργανισμού.
Προτιμήστε αυτά που έχουν έντονο χρώμα και άρωμα.