Τα επιστημονικά ευρήματα που συνδέουν τη διατροφή με τις καρδιοπάθειες είναι αναρίθμητα και αλλάζουν διαρκώς.
Σε γενικές γραμμές πάντως, υπάρχουν τροφές που έχουν επιβαρυντικές επιδράσεις και κάποιες άλλες που δρουν προστατευτικά.
Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Heart Failure, ο χυμός ενός λαχανικού μπορεί να ενισχύσει το μυϊκή δύναμη των καρδιοπαθών, λόγω της υψηλής ποσότητας νιτρικών αλάτων που περιέχει.
Τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρικό οξύ, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Τα διατροφικά νιτρικά άλατα, που περιέχονται στο συγκεκριμένο λαχανικό αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν την μυϊκή επίδοση των επαγγελματιών αθλητών.
Βασιζόμενοι λοιπόν σε μελέτες που είχαν γίνει σε επαγγελματίες ποδηλάτες και την ενίσχυση του οργανισμού τους με χυμό παντζαριού για καλύτερη απόδοση, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λουις, εξέτασαν τα οφέλη των διατροφικών νιτρικών αλάτων σε εννέα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ασθενείς ήπιαν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού και δύο ώρες αργότερα είχαν 13% αύξηση της μυϊκής δύναμης, στον μυ που εκτείνει το γόνατο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μεγαλύτερα οφέλη όταν οι μύες εκτελούσαν γρήγορες και δυνατές κινήσεις. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην επίδοση κατά τη διάρκεια των τεστ μέτρησης της μυϊκής κόπωσης.
Πάντως, το εύρος της βελτίωσης που παρατηρήθηκε ήταν συγκρίσιμο με αυτό που προκύπτει για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από τρίμηνο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.
«Πρόκειται για μικρή μελέτη, αλλά οι αλλαγές στην μυϊκή ενδυνάμωση είναι αξιοσημείωτη δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού από τους ασθενείς» σχολιάζει η Δρ Λίντα Πέτερσον, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Προσθέτει βέβαια ότι και πολλές άλλες καθημερινές δραστηριότητες συντελούν στην μυϊκή ενδυνάμωση, όπως το περπάτημα και η ανάβαση σκαλιών, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής όλων μας.