γράφει ο δρ Αθανάσιος.Ε.Δρουγος, διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής
Αναφερόμενος σε σαββατιάτικη ημερίδα στο θεμα της Σύριας αποκάλυψα ότι υπάρχουν 6 επιλογές, οι οποίες όλες τους είναι κακές.
Άρα δύσκολα βρίσκεται λύση. Βασικά σημεία είναι να φύγει ο Άσαντ και να τεθούν έκτος η Αλ Νουσρα και το ISIS. Πράγμα δύσκολο.
1)Να αφεθεί η κατάσταση ως έχει. Να μην ασχολείται κανένας με τον εμφύλιο και ας εξαντληθούν όλοι τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
2)Nα γίνουνε από τους συμμάχους /δυτικούς χερσαίες επιχειρήσεις κατά του εγκληματικού ISIS και του καθεστώτος Άσαντ. Δύσκολο όμως να υπάρξει συνασπισμός κρατών. Δύσκολα να θυσιαστούν δυτικοί στρατιώτες. Δύσκολο κάτι τέτοιο αφού πληδσιαζει στο τέλος της η θητεία ομπαμα. άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν χερσαίες ενέργειες.
3)Nα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι αεροπορικές επιδρομές. Δια του αεροπορικού υπεροπλου δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανίσεις αντάρτικο. Το ISIS έχει ισλαμοποιησει μαοϊκές θεωρίες και βιετναμοποιησει αντάρτικο μεταφέροντας το από την ζούγκλα στην έρημο. Kαμία πιθανότητα. θα του μειώσεις μεν την δύναμη . Aλλα δεν πρόκειται να επικρατήσεις ολοκληρωτικά. Mονό δυο φορές ουσιαστικά από αέρος εξουθένωσες αντάρτικο. H μία στο Αφγανιστάν κατά των Tαλιμπαν από τους δυτικούς συμμάχους το 2001 και η άλλη στην μάχη του οπακαλ στην διαρεκεια της επέμβασης των ΗΠΑ στη νικαραφουα /1927-1933.Eναντίον του τότε αντάρτη ηγέτη σαντινο. Iσοπεδωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά κρατών και ανταρτών δεν επέφεραν συντριβή του αντίπαλου.
4)Να γίνει χερσαία επιχείρηση από αραβικές δυνάμεις με την υποστήριξη της συμμαχικής αεροπορίας. Τελειωμένη υπόθεση. Δύσκολα θα μπορούσαν οι Άραβες να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο. Αλλα τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και άλλα οχι της Αιγύπτου.Μην ξεχνάμε την εμπλοκή αραβικών κρατών στον πόλεμο της Υεμένης. Αρα δύσκολα θα διαθέσουν μονάδες κατά του ISIS.
5)Να υποστηριχθεί η ιδέα της σύστασης ζωνών ασφάλειας στα σύνορα Τουρκίας-σύριας/εντός σύριας.. αυτή είναι μία επιλογή. Αλλα διαφωνούν οι ρωσοι, ενώ για να προσταστευτει ο πληθυσμός που θα καλυφθεί εκεί μέσα απαιτούνται χερσαίες δυνάμεις . Δεν προσφέρεται για συνολική λύση. και τέλος πάντων θα καλυφθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες. Εδώ έχουμε μέσα σε 5 χρονιά εκατ προσφυγές.
6)Tέλος να υπάρξει ικανοποιητικό σύστημα αποτροπής μαζικής εξόδου προσφυγών από την σύρια ενώ παράλληλα να ενισχυθούν τα σύνορα της σύριας με Ιορδανία-Λίβανο και τουρκιά. Λύση δεν θα δοθεί. Αλλα οριακά θα ελέγχεται η κατάσταση. Ονως τα αντάρτικα γνωρίζουν πως να ενεργούν σε μεθοριακούς τομείς….και πως να εφοδιάζονται….