Την αλλαγή του κλίματος στη γερμανική κοινωνία απέναντι στους πρόσφυγες, διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt, αναφέροντας πως «πλέον το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα προκαλεί άγχος στην πλειονότητα των Γερμανών, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται και τις επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξάνονται, καθώς ο επικριτής της και πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ κερδίζει σε δημοφιλία».
Μετά την άφιξη τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία περισσότερων από 200.000 προσφύγων και μεταναστών, περισσότερων από ποτέ σε διάστημα ενός μήνα, φαίνεται ότι άλλαξε η στάση των Γερμανών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση Deutschalndtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αυξήθηκε η ανασφάλεια των Γερμανών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το 38% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που φτάνει στη χώρα του προκαλεί φόβο, και τέσσερις εβδομάδες αργότερα το ποσοστό αυξήθηκε στο 51%.
Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης των Γερμανών μόνο την προηγούμενη εβδομάδα: το ποσοστό όσων συμφώνησαν με τη φράση «μου προκαλεί φόβο το γεγονός ότι έρχονται στη χώρα τόσοι πρόσφυγες» αυξήθηκε κατά 6 μονάδες σε διάστημα μόλις επτά ημερών. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στους πρόσφυγες αποτυπώνεται και στη μείωση της δημοτικότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και της ικανοποίησης από το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο, το 53% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ τώρα το ποσοστό έπεσε στο 48%.
Παράλληλα η δημοτικότητα της Μέρκελ μειώθηκε κατά εννέα μονάδες στο 54%, κάτι που συνέβη και σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (μείωση επτά μονάδων) και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (μείωση πέντε μονάδων). Αντίθετα σημαντική είναι η δημοσκοπική άνοδος του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ κατά 11 μονάδες. Από τον φόβο των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες επωφελήθηκε κυρίως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Μπερντ Λίκε έχει σημειώσει σαφή στροφή προς τα δεξιά. Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή το AfD θα έμπαινε στην ομοσπονδιακή βουλή με ποσοστό 6%, αύξηση κατά δύο μονάδες.
Στο μεταξύ αυξάνονται οι επικρίσεις απέναντι στην πολιτική που ασκεί η καγκελάριος Μέρκελ, ακόμη και από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. «Έχουμε φτάσει στα όριά μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άξελ Σέφερ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ασφαλιστούν και να ελεγχθούν», τόνισε. Γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από τους πρόσφυγες, τις αρχές και τον πληθυσμό», εξήγησε.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να στέλνονται πίσω στα σύνορα οι μετανάστες που δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν άσυλο στη χώρα. Μιλώντας μάλιστα στην Passauer Neue Presse, ο ντε Μεζιέρ επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα σύνορα προκειμένου να ελέγχεται αν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Πάντως η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl προειδοποίησε κατά της δημιουργίας ζωνών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα. «Αν κρατάμε τους ανθρώπους στα σύνορα και με γρήγορες διαδικασίες αποφασίζουμε αν δικαιούνται άσυλο, τότε θα επρόκειτο για ζώνες όπου δεν θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρτ.