Δεν γίνεται να διορθώσουμε κάτι γρήγορα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, όμως το ενδιαφέρον για το διάλογο εκ μέρους της Ουάσιγκτον υπάρχει.
Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριαμπκόφ μετά το πέρας της συνάντησής του με τη βοηθό του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε θέματα της Ευρώπης και της Ευρασίας Βικτώρια Νούλαντ.
“Η έλευση της Νούλαντ στη Μόσχα δεν είναι μια προσχεδιασμένη από καιρό δραση, αλλά αποτέλεσμα συζητήσεων που έγιναν μεταξύ τυ επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ στο Σότσι», είπε ο διπλωμάτης. «Εικαζόταν ότι θα επιστήσει εδώ την προσοχή σε ουκρανικά θέματα, και ακριβώς αυτά τα ζητήματα, όπως αντιλαμβάνομαι, τώρα συζητιούνται με τον Γενικό Γραμματέα Γρηγκόρι Καράσιν “.
“Ασχοληθήκαμε με εξέταση προβληματικών κόμβων σε διμερείς σχέσεις, είναι πάμπολλοι», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός. «Αρχίζοντας από τον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα και φτάνοντας σε θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων είναι η κατάσταση με μια σειρά από Ρώσους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και οι οποίοι έχουν απελαθεί στις ΗΠΑ με τις αμερικανικές εντολές “.
“Πολλά ζητήματα υπάρχουν λόγω της έλλειψης καναλιών διαλόγου και της συνεργασίας σε εκείνα τα θέματα, όπου μάλλον αυτή η συνεργασία είναι δυνατή “, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ. “Παρά το δύσκολο και αρνητικό σε γενικές γραμμές φόντο των σχέσεών μας, αισθανθήκαμε ότι η αμερικανική πλευρά εμφανίζει ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το διάλογο πάνω σε θέματα αυτά, αν και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι εδώ μπορούμε να διορθώσουμε κάτι γρήγορα “, επέστησε την προσοχή ο Ριαμπκόφ.
“Δεν πρόκειται για καμία συναλλαγή, ανταλλαγή ή κάποιους συμβιβασμούς», είπε ο διπλωμάτης. «Απλώς πρέπει με προσοχή να ψάχνουμε εκείνες τις κατευθύνσεις ή, μάλλον, σημεία της συνεργασίας, όπου είναι δυνατή η επίτευξη κάποιου αποτελέσματος “. “Με το πνεύμα αυτό πραγματοποιήσαμε την σημερινή μας συζήτηση», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός. «Αποχαιρετιστήκαμε χωρίς ψευδαισθήσεις, αλλά και χωρίς να νιώθουμε ότι μια τέτοιου είδους εργασία δε θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί μάλιστα, πότε όμως και σε ποιο σχήμα, είναι προς περαιτέρω συζήτηση και συντονισμό.
Η Βικτώρια Νούλαντ έφτασε στη Μόσχα από τη Κίεβο, όπου φιλοξενήθηκε μερικές μέρες. Σημειωτέον ότι, αν συνήθως οι ουκρανικές αρχές με όλες τις λεπτομέρειες διηγούνται στα ΜΜΕ για τις συνομιλίες του με δυτικούς συνεργάτες, αυτή τη φορά οι πληροφορίες τι η Αμερικανή συζήτησε στο Κίεβο, είναι ελάχιστες.
Εκτός από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο, τον Πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και τα μέλη της κυβέρνησης, η Νούλαντ συναντήθηκε με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Σεργκέι Λεβότσκιν. Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του 2014 ο Λεβότσκιν ήταν επικεφαλής της διοίκησης του προέδρου Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, έπειτα μετατέθηκε στη θέση του συμβούλου του. Στο τέλος του 2014 ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τον Λεβότσκιν για τη διοργάνωση της διάλυσης του Μαϊδάν στις 30 Νοεμβρίου, έπειτα οι διαδηλώσεις βγήκαν σε ένα νέο επίπεδο. Η Βικτώρια Νούλαντ με τη σειρά της συμμετείχε ενεργά στα ουκρανικά γεγονότα, ξεκινώντας από “τη διανομή μπισκότων ” στους διαδηλωτές και φτάνοντας στις συζητήσεις με τον Αμερικάνο πρέσβη των υποψηφιοτήτων των μελλοντικών αρχηγών της Ουκρανίας.
Η επίσκεψη της Βικτώρια Νούλαντ στη Μόσχα έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του προϊσταμένου της Τζων Κέρυ στο Σότσι, όπου εκείνος συζήτησε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης οι Αμερικάνοι διπλωμάτες συναντιόνταν με Ρώσους εταίρους κατά κύριον όρο σε διεθνείς χώρους, ενώ τώρα άρχισαν να έρχονται στη Ρωσία.
Οι ειδικοί αμφισβητούν ότι οι ΗΠΑ επανεξέτασαν την άποψή τους σχετικά με τη Ρωσία. Απλά αποφάσισαν να «ξεπαγώσουν» λίγο τις σχέσεις για να συνεργάζονται σε άλλους τομείς.
Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ σε ανταλλαγή με την μαλάκυνση της θέσης τους σχετικά με τη Ρωσία μπορούν να προτείνουν στη Μόσχα να διορθώσεις τις συμφωνίες του Μινσκ. Πρόκειται για το τμήμα των ρώσο-ουκρανικών συνόρων το οποίο ελέγχουν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Η επιστροφή των συνόρων στο Κίεβο προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ, εφόσον όμως η Ουκρανία θα εισάγει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, θα δώσει στις δύο Δημοκρατίες μια ευρεία αυτονομία ή την αυτοδιοίκηση, ακόμη και υπό την ονομασία “μεμονωμένων περιοχών των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ “.
Δεν αποκλείεται ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να προωθήσουν την προηγούμενη υλοποίηση του εδαφίου αυτού των συμφωνιών του Μινσκ. Στη Μόσχα όμως αντιλαμβάνονται ότι μόλις το παράθυρο με τη Ρωσία θα κλείσει για τη Νοβορωσία, το Κίεβο θα πνίξει το Ντονμπάς οικονομικά.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών στο ρωσικό ΥΠΕΞ η βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ χαρακτήρισε ως “πραγματικές τις συναντήσεις ” με υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριαμπκόφ και Γρηγκόρι Καράσιν, στις οποίες συζητήθηκαν «ζητήματα διεξαγωγής των εκλογών στο Ντονμπάς και της τήρησης του καθεστώτος της κατάπαυσης του πυρός “.