Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθηνε μάλιστα απειλητική σύσταση προς τη χώρα μας.
«Εγκαταλείψτε αυτή την λογική. Πρέπει να καταλάβετε πως δε θα οδηγηθείτε πουθενά χωρίς την πλήρη στήριξη της ΕΕ» είπε και συνέχισε: «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολυθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ενοχλημένος τόσο με τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ στο Αιγαίου, όσο όμως και με τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της.
Όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετέχει δίκαια στην κατανομή του ενεργειακού πλούτου, αλλά και να μην αποκλείεται η Άγκυρα από την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος αύξησαν την ένταση. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες, όταν η Ελλάδα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Περιμέναμε υπομονετικά για πολλά χρόνια για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας».
«Είναι η Ελλάδα που αυξάνει την ένταση», λέει η Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου απευθύνθηκε στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και τον ευχαρίστησε για τις «ειλικρινείς προσπάθειες» του Βερολίνου και της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα. Όπως είπε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενοχληθεί από την έλλειψη άνευ όρων υποστήριξης από την ΕΕ.
«Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο Τούρκος υπουργός και διερωτήθηκε: «Όταν η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, για ποιο διεθνές δίκαιο μιλά;». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε πως δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα. «Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.
Χάικο Μάας: Έτοιμες Ελλάδα και Τουρκία για διάλογο
Η Ελλάδα και η Τουρκία είπαν σήμερα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.
«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από προηγούμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.
«Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.
Δένδιας για Τουρκία: Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά
«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας το πρωί της Τρίτης Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις», ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης. Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπογράμμισε:«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών».