Ενισχυμένος από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισπεύδει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην Τουρκία τα αριστερά κινήματα και το κουρδικό κόμμα δίνουν την προεκλογική τους μάχη στην σκιά των προεδρικών υπερεξουσιών, που ασκεί στη χώρα ο Ερντογάν.
Ταξιδεύοντας από το Λονδίνο στη Σμύρνη η Μαρίνα Πρεντουλή, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας μιλάει στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» για τη δεξιά στροφή που φαίνεται πλέον πως επιλέγει το Εργατικό κόμμα στη Βρετανία, μετά την εκλογική του ήττα και την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ και την αριστερή στροφή, στην οποία καλούν τα τουρκικά κόμματα τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου για να σταματήσουν την πολυετή και αυταρχική παραμονή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξουσία.
«Ο Κάμερον θα κάνει το δημοψήφισμα και θα ζητήσει η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει «κυρίως για οικονομικούς λόγους» ενώ για τους Εργατικούς το σενάριο εναλλαγής στην ηγεσία των αδελφών Μίλιμπαντ διαψεύστηκε, χθες, όπως αναφέρει, «από τον ίδιο τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και οι περισσότεροι πολιτικοί και πρώην ηγέτες του κόμματος ζητούν τώρα τη δεξιά του μετατόπιση προς τον κεντρώο χώρο».
Αντίθετα στην Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε η Πρεντουλή πριν από μερικές ημέρες, καλεσμένη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων στρεφόταν προς την νίκη που πέτυχε η αριστερά στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν τα κινήματα της χώρας να την αξιοποιήσουν.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αυτή τη στιγμή και θέλουν να μάθουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, και υπάρχει το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί τη Σμύρνη και να μιλήσει με την ηγεσία και τα στελέχη του αριστερού κουρδικού κόμματος HDP».
Η ίδια, πάντως, εντυπωσιάστηκε πιο πολύ από τον αντίκτυπο που είχε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πουληθεί, τελικώς, το ιστορικό κτίριο του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης, όπως σχεδίαζε η προηγούμενη.
«Σήμερα έχει ξεκινήσει η ανακαίνιση του κτιρίου, η οποία έχει συγκινήσει πάρα πολύ τον κόσμο της Σμύρνης γιατί αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την κοινή μας ιστορία και φυσικά μιλάμε για ένα πανέμορφο κτίριο του 19ου αιώνα, από τα λίγα που έχουν μείνει στην πόλη».