Την επόμενη ημέρα από την υπερίσχυση του «Όχι» στο Ολλανδικό δημοψήφισμα για την συμφωνία ΕΕ – Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια μέσου του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά δήλωσε πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έπειτα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία, αλλά και πως ο Πρόεδρος είναι «θλιμμένος» για το αποτέλεσμα.
Το δημοψήφισμα αυτό έσπασε οριακά το φράγμα της συμμετοχής του 30% των ψηφοφόρων και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων φαίνεται πως το 64% των ψηφοφόρων ψήφισε αρνητικά στη συμφωνία σύνδεσης.
Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα δημοψήφισμα θέτει μια απόφαση των ηγετών της Ευρώπης σε κίνδυνο και πλέον το Ολλανδικό κοινοβούλιο θα είναι το μόνο κοινοβούλιο που ενώ συμφώνησε με τους υπόλοιπους ηγέτες, δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, «η Επιτροπή καταγράφει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε χθες για την συμφωνίας Ουκρανίας – ΕΕ, βάση της Ολλανδικής εθνικής νομοθεσίας το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό ρόλο και αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας. Είναι τώρα ζήτημα της ολλανδικής κυβέρνησης να εξετάσει το αποτέλεσμα και να αποφασίσει το πώς θα συνεχίσει».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως η συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί από 27 Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και συμφωνήθηκε από όλους τους 28 αρχηγούς των κρατών μελών. Στη συνέχεια ο Μαργαρίτης Σχοινάς συνέχισε λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει «δεσμευμένη στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ουκρανία» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «αν με ρωτήσετε πως νιώθει ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα σας πω «θλιμμένος»».
Η συμφωνία με την Ουκρανία εστιάζεται κυρίως σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, εμπορίου και την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Ουκρανούς πολίτες. Αποτέλεσε επίσης και το μήλον της έριδος με την Ρωσική Ομοσπονδία καθώς η απόφαση της Ουκρανίας να απόρριψη μια παρόμοια συμφωνία με τη Ρωσία πυροδότησε τις εντάσεις στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.
Σημαντικό είναι επίσης πως αποτελεί ένα ηχηρό «όχι» ενόψει του Βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, όπου οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.