Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη: Ο Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε μια τζιχαντιστική λεωφόρο στην Τουρκία

Newsroom από Newsroom
01/03/2016 12:08
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Του Καντρί Γκιουρσέλ*

Από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί μια τζιχαντιστική λεωφόρος. Αυτή η λεωφόρος, που είναι διπλής κατεύθυνσης, επέτρεψε στους τζιχαντιστές να μπαινοβγαίνουν στη Συρία, χρησιμοποιώντας ως βάση τους την Τουρκία.

 Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατόν να ενωθούν η αλ-Κάιντα του Ιράκ με τους Σύρους τζιχαντιστές και να δημιουργηθεί το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει σήμερα εδάφη και στα δύο κράτη.

Χωρίς αυτή την πολιτική, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε μπορέσει να καταλάβει τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 ούτε να εξαπλωθεί στο Μάγρεμπ και στην Ευρώπη. Όταν επιτρέπεις στους τζιχαντιστές να κυκλοφορούν ελεύθερα στο τουρκικό έδαφος με στόχο να επισπεύσεις την πτώση του συριακού καθεστώτος, όταν κλείνεις τα μάτια στην εγκατάσταση δικτύων των τζιχαντιστών στο τουρκικό έδαφος, είναι αναπόφευκτο μια ημέρα οι ίδιοι αυτοί τζιχαντιστές να στραφούν εναντίον της χώρας σου.

Ο Ερντογάν ονειρευόταν να δημιουργήσει στην ανατολική Μεσόγειο, από την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία, μια σειρά ισλαμικών καθεστώτων όπου θα κυριαρχούσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τα καθεστώτα αυτά θα τα ήλεγχε φυσικά ο ίδιος. Η πολιτική αυτή ονομάστηκε νεο- οθωμανική προκειμένου να προσελκύσει τους συντηρητικούς Σουνίτες της Τουρκίας. Απέτυχε όμως εξαιτίας του πραξικοπήματος του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο το 2013, με το οποίο ανατράπηκε ο Πρόεδρος Μόρσι. Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί τη νομιμότητά του στο οθωμανικό παρελθόν και κάνει τα πάντα για να απαλλαγεί από τα σύμβολα της κεμαλικής Δημοκρατίας του Ατατούρκ.

Με το γιγαντιαίο παλάτι που κατασκευάζει στην Άγκυρα και ένα τεράστιο τζαμί στον πιο ψηλό λόφο της Κωνσταντινούπολης, δημιουργεί τα σύμβολα του νέου καθεστώτος. Για να αλλάξει το Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει ένα προεδρικό καθεστώς, κήρυξε πόλεμο στην κουρδική μειονότητα στην ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολόκληρες πόλεις, να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και να εκτοπιστούν χιλιάδες ακόμη. Ο πόλεμος αυτός μπορεί να καταφέρει το τελευταίο, μοιραίο πλήγμα στο κοσμικό έθνος που είχε δημιουργήσει η κεμαλική Δημοκρατία.

Οι κεμαλιστές καταπίεζαν κι εκείνοι τους Κούρδους, στο όνομα όμως μιας κοινής τουρκικής ταυτότητας. Αυτή η ταυτότητα τώρα έχει δώσει τη θέση της σε πολλές εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Οι νέες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί επιτρέπουν τη διαιώνιση της κυριαρχίας των ισλαμιστών στην τουρκική πολιτική. Καμιά συμμαχία δεν μπορεί να πάρει τη θέση του ΑΚΡ. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Η Δύση παραπλανήθηκε. Από το 2007 και μετά, ο Ερντογάν έπαψε να επιδιώκει ειλικρινά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρησιμοποίησε τα κριτήρια της ενταξιακής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει το 2004 για να δώσει τέλος στον έλεγχο των θεσμών από τον στρατό και να εδραιώσει τη δική του εξουσία. Αυτός ήταν ο μόνος του στόχος. Στη συνέχεια, δεν έκανε καμιά διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Τα ανοίγματά του, πρώτα προς την Αρμενία και στη συνέχεια προς την κουρδική μειονότητα, δεν ήταν παρά ένας τακτικός ελιγμός. Ήθελε απλώς να αποσπάσει την ηθική και πολιτική στήριξη της Δύσης για να καθυποτάξει τους Τούρκους στρατιωτικούς.

Όταν πρόκειται για το συμφέρον του, ξέρει να εμφανίζεται ρεαλιστής και πραγματιστής. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου ρεαλιστής και πραγματιστής όταν πρόκειται για τη θρησκεία. Είναι πεισμένος ότι έχει αναλάβει μια ιερή αποστολή, να επαναφέρει την Τουρκία σε έναν ισλαμικό δρόμο. Ακόμη και η προσφυγική κρίση χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν για να πετύχει τους στόχους του: Να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Τουρκία, μαζί με μια απαγόρευση των πτήσεων, ώστε να επισπευσθεί η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ. Η προσφυγική κρίση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Ερντογάν.

Επιτρέποντας τη δημιουργία ενός τζιχαντιστικού μετώπου στη βόρεια Συρία, προκάλεσε την αντίδραση της Δαμασκού, που βομβάρδισε πόλεις και χωριά και έστειλε τους πληθυσμούς προς την Τουρκία. Όταν η Τουρκία κατακλύστηκε από πρόσφυγες, ο Ερντογάν άνοιξε τις πόρτες και άφησε ένα μέρος τους να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο ο αριθμός των προσφύγων θα αυξάνεται. Με το να δίνεις χρήματα στον Ερντογάν, απλώς διαιωνίζεις το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων. Η υποταγή της Άγγελα Μέρκελ στον εκβιασμό του Ερντογάν δεν λύνει τίποτα, αντίθετα οξύνει το πρόβλημα.

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε, το 2004, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας να είναι ανοιχτή και χωρίς χρονικά όρια, στερήθηκε ουσιαστικά κάθε μέσου πίεσης. Ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην είχε αποτρέψει την αυταρχική στροφή του καθεστώτος, τουλάχιστον όμως θα την είχε περιορίσει. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Χρειάζεται μια σοβαρή στρατηγική για να διαπραγματευτείς μαζί της. Αντί γι’ αυτό, η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη όχι μόνο με Σύρους και Άραβες πρόσφυγες, αλλά και με Τούρκους πρόσφυγες που θα προσπαθούν να γλυτώσουν από το νέο καθεστώς του Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή ζούμε μια μείζονα περιφερειακή κρίση, που οξύνθηκε μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία. Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Ο Πούτιν προκαλεί τον Ερντογάν.

Αν ο τελευταίος στείλει τον στρατό του στη Συρία για να αποκτήσει μια καλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η σύγκρουση δεν θα μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Η συριακή πολιτική του Ερντογάν έχει αποτύχει πλήρως, αλλά οι συνέπειές της μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο δραματικές.

*Ο Καντρί Γκιουρσέλ ήταν τα τελευταία είκοσι χρόνια αρθρογράφος της εφημερίδας «Μιλιέτ». Όταν έμαθε, στις 22 Ιουλίου του 2015, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να τον συλλυπηθεί για την τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς, έγραψε στο Twitter ότι είναι ντροπή ξένοι ηγέτες να συλλυπούνται τον βασικό υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Την επομένη, απολύθηκε για «υπονομευτική δράση». 

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ποιες είναι οι πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της

02/11/2025 | 14:00
Featured

Βορίζια 2025: Η επιστροφή του αίματος – Από τη βεντέτα του ’50 στο νέο μακελειό

02/11/2025 | 13:06
Featured

Ρωσία: Καθελκύστηκε το πυρηνικό υποβρύχιο “Καμπαρόβσκ” — «Ο Ποσειδών δεν αναχαιτίζεται από κανένα όπλο», προειδοποιεί το Κρεμλίνο

02/11/2025 | 13:03
Featured

ΕΛΤΑ : Κυβερνητικό άδειασμα στη διοίκηση

02/11/2025 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Atlas: Το νέο ανθρωποειδές ρομπότ που θα σε κάνει να κολλήσεις με τις κινήσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Θανάσιμη βεντέτα με 3 νεκρούς στην Κρήτη – Πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά – Έπεσαν πάνω από 2.000 σφαίρες

    272 shares
    Share 109 Tweet 68
  • Σαμαράς για ΕΛΤΑ: «Να επανεξεταστεί η ξαφνική απόφαση για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων»

    184 shares
    Share 74 Tweet 46
  • Χαλάει ξανά ο καιρός από την Κυριακή: Πότε και πού θα βρέξει

    168 shares
    Share 67 Tweet 42
  • Βορίζια 2025: Η επιστροφή του αίματος – Από τη βεντέτα του ’50 στο νέο μακελειό

    135 shares
    Share 54 Tweet 34
  • «Οι σταυροί της αντίστασης»: Οι Κορσικανοί απάντησαν στη δικαστική απαγόρευση γεμίζοντας το νησί με σύμβολα πίστης

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ LIVE: Επιστροφή ενοικίου, επίδομα 250 ευρώ και 6 νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως 28 Νοεμβρίου 

    179 shares
    Share 72 Tweet 45
  • Τα ΕΛΤΑ αναστέλλουν για τρεις μήνες το κλείσιμο καταστημάτων στην περιφέρεια -Λουκέτο άμεσα σε αστικά κέντρα και πρωτεύουσες νομών

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch