Ο ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο
Alexander Mercouris, Russia Insider Mετάφραση: Μιχ. Στυλιανού
Ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, έριξε μια βόμβα τη Δευτέρα, η οποία ωστόσο πέρασε ασχολίαστη.
Σε άρθρο του στην απογευματινή ΄Ηβνινγκ Στάνταρντ του Λονδίνου έκανε την εξής εκπληκτική αποκάλυψη:
«Το περασμένο καλοκαίρι οι Δυτικοί εταίροι μας είπαν ότι τον Οκτώβριο η Δαμασκός θα καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Το τι σχεδίαζαν να κάνουν στη συνέχεια μας είναι άγνωστο. Μπορεί να κατέληγαν στο να βάψουν τους τζιχαντιστές με άσπρο χρώμα και να τους αποδεχθούν ως ένα Σουνιτικό κράτος, εκτεινόμενο από το Ιράκ στη Συρία.»
Το καλοκαίρι – όταν αυτές οι συνομιλίες, ως αναφέρεται, διεξάγονταν μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας- ήταν η εποχή όπου οι ΗΠΑ συζητούσαν με την Τουρκία και την Ιορδανία την κήρυξη μιας «ζώνης ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων» στη Συρία. «Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων» είναι, όπως έχω και αλλού εξηγήσει, απλώς ένας ευφημισμός για μιαν αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμών.
Αυτό επομένως που στην πραγματικότητα λέει ο Γιακοβένκο είναι ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν το καλοκαίρι να αρχίσουν μιαν εκστρατεία βομβαρδισμών για να ανατρέψουν τη κυβέρνηση της Συρίας, γνωρίζοντας πως αυτό θα οδηγούσε σε μια νίκη των Ισλαμιστών τον Οκτώβριο και σε κατάληψη της Δαμασκού.
Το «Russia Insider» είχε και προηγουμένως εξηγήσει πως για να εμποδίσει τις ΗΠΑ να κηρύξουν αυτή τη «Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων» η Ρωσία επενέβη στη Συρία. Το γεγονός που αποκαλύπτει ο Γιακοβένκο, ότι οι Αμερικανοί είπαν στους Ρώσους ότι αυτό θα οδηγούσε σε κατάληψη της Δαμασκού από το Ισλαμικό Κράτος μέχρι τον Οκτώβριο, εξηγεί γιατί οι Ρώσοι έκριναν πως όφειλαν να δράσουν όπως έδρασαν.
Ναι, αλλά λέει την αλήθεια ο Γιακοβένκο; Η πρώτη απάντηση είναι πως οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν τον διέψευσαν. Και είναι ο Γιακοβένκο τόσο ψηλά στην ιεραρχία ώστε να ξέρει τι διαμείφθηκε στο καλοκαίρι μεταξύ Ρώσων και Δυτικών; Η απάντηση και εδώ είναι κατηγορηματικά ναι. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία είναι εξ ορισμού ανώτερος διπλωμάτης, τον οποίο η Μόσχα κρατεί πλήρως ενήμερο.
Αλλά οι αποκαλύψεις του Γιακοβένκο συνάδουν πλήρως με γεγονότα που γνωρίζουμε. Το καλοκαίρι –έχοντας μόλις καταλάβει την Παλμύρα- το Ισλαμικό Κράτος προήλαυνε ακάθεκτο, εμφανίζοντας πιθανό το να φθάσει στη Δαμασκό μέχρι το φθινόπωρο. Ο Συριακός στρατός είχε υποστεί μια σειρά από ήττες και είχε αναγκασθεί να αποχωρήσει από την επαρχία Ιντλίμπ. Και με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται, η κατάληψη της Δαμασκού από τους Τζιχαντιστές μέχρι τον Οκτώβριο ήταν προβλέψιμη.
΄Οσον αφορά τις αμερικανικές συνομιλίες για την εγκατάσταση μιας Ζώνης απαγόρευσης Πτήσεων, δεν ήταν κάτι το μυστικό το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά γιατί να το πουν στους Ρώσους οι Αμερικανοί, πως περίμεναν για τον Οκτώβριο κατάληψη της Δαμασκού; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη: Κανένας δεν σκεφτόταν στις αρχές του καλοκαιριού πως μπορούσε η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Πιθανώς οι Αμερικανοί σκέφτηκαν πως δεν διακινδυνεύουν τίποτα ανακοινώνοντας στους Ρώσους τα σχέδιά τους και τις πιθανές συνέπειες που θα έχουν.
Πιθανώς οι Αμερικανοί να περίμεναν πως η απειλή εκστρατείας βομβαρδισμών και άλωσης της Δαμασκού θα τρομοκρατούσε τους Ρώσους και θα τους ανάγκαζε να πιέσουν τον ΄Ασαντ να παραιτηθεί, όπως ήταν μιας εξ αρχής ο στόχος της Ουάσιγκτον. Σε τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ υποτίμησαν σοβαρά την αποφασιστικότητα των Ρώσων και την θέλησή τους να δράσουν για να ματαιώσουν την πραγματοποίηση της αμερικανικής προφητείας.
Γενικά, η Αποκάλυψη του Γιακοβένκο εμφανίζεται βάσιμη και είναι προφανώς αληθινή. Και αυτό που δείχνει είναι πόσο απερίσκεπτη έχει γίνει η αμερικανική πολιτική στο θέμα της Συρίας: Ενώ οι ΗΠΑ υποκρίνονταν ότι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, την ίδια ώρα προετοίμαζαν μέτρα που γνώριζαν πως θα διευκολύνουν τη νίκη του.
Ακόμη και αν αυτό προοριζόταν ως ένα διπλωματικό παιχνίδι, ήταν κάτι το εξωφρενικό.
Οι οικογένειες Αμερικανών θυμάτων της τρομοκρατίας των Τζιχαντιστών θα ένοιωθαν ασφαλώς προδομένες, εάν το εμάθαιναν ποτέ. Και μπορεί κανείς να φανταστεί την οδυνηρή έκπληξη και τις αλληλοκατηγορίες στην Ουάσιγκτον , όταν οι Ρώσοι προκατέλαβαν την αμερικανική στρατηγική, παρεμβαίνοντας όπως έκαναν.
΄Οσο για τους κατοίκους της Δαμασκού –που γλύτωσαν όχι απλώς από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς αλλά και από την υποταγή στο Ισλαμικό κράτος- και τους λαούς της Ευρώπης –που θα αντιμετώπιζαν μια πολύ μεγαλύτερη πλημμύρα προσφύγων, εάν επαληθεύονταν οι προαναγγελίες των Αμερικανών στους Ρώσους- αμφότεροι τώρα έχουν λόγους να είναι ευγνώμονες στους Ρώσους που εξασφάλισαν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.