Λευκός Οίκος: Ένα νέο άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της WSJ δείχνει τον τρόπο που λειτουργούσε η ομάδα του γηραιότερου πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς, όπως λέει, οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου και τα στελέχη του Λευκού Οίκου γνώριζαν από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στο αξίωμα ο 82χρονος Δημοκρατικός ότι υπήρχε πρόβλημα με τη διανοητική του κατάσταση.
Αξιωματούχοι της διοίκησης παρατήρησαν νωρίς κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι ο Μπάιντεν κουραζόταν και έκανε λάθη κατά τη διάρκεια πολύωρων συνεδριάσεων. Τότε ήταν που δόθηκε το μήνυμα σε όσους ήθελαν να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο ότι οι συναντήσεις θα πρέπει να είναι σύντομες και στοχευμένες, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι συναντήσεις-εξπρές και ο ρόλος των συνεργατών του
Οι σύμβουλοι του προέδρου έλεγαν στους επισκέπτες να κρατούν τις συναντήσεις σύντομες και περιεκτικές, ενώ κορυφαίοι υπάλληλοι ανέλαβαν ρόλους που αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ορισμένοι νομοθέτες πίστευαν ότι θα έπρεπε να έχει ο ίδιος ο πρόεδρος.
Το δημοσίευμα της WSJ, που επικαλείται μαρτυρίες δημοκρατικών βουλευτών, δωρητών του κόμματος και εργαζομένων στον Λευκό Οίκο, επισημαίνει ότι η πρώτη κίνηση του προεδρικού επιτελείου έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μπάιντεν εν μέσω της πανδημίας COVID-19 περιορίζοντας τις προσωπικές του επαφές τον Ιανουάριο του 2021.
Η προστασία της εικόνας του και το παρασκήνιο των δημοσκοπήσεων
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο γραφείο Τύπου του αμερικανού προέδρου είχαν λάβει εντολή να αποκλείσουν τις αρνητικές ιστορίες για τον Μπάιντεν, όταν συνέθεταν τα ειδησεογραφικά αποσπάσματα που τον αφορούσαν. Ο Μπάιντεν επίσης δεν μιλούσε στους δικούς του δημοσκόπους. Ορισμένοι πίστευαν ότι τον προστάτευαν από τα απογοητευτικά νούμερα, καθώς ο Τραμπ ήταν σταθερά μπροστά πριν ο πρόεδρος αποχωρήσει από την κούρσα, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Ορισμένοι βοηθοί και συνεργάτες ήταν πάντα κοντά στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του, ιδίως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του και όταν έπρεπε να μιλήσει δημοσίως, τονίζει η εφημερίδα.
Ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να θυμηθεί ατάκες που συζήτησε με το προσωπικό πριν από τη συνέντευξή του με τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Χερ, ο οποίος διερευνούσε τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον ίδιο. Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, το προσωπικό του επαναλάμβανε συχνά πράγματα, όπως το πού πρέπει να εισέλθει και να εξέλθει από τη σκηνή.
Η ομάδα του Μπάιντεν ανέθεσε επίσης στον μεγιστάνα του Χόλιγουντ και συμπρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, να βρει έναν καθηγητή φωνητικής για τον Μπάιντεν.
Το ντιμπέιτ με τον Τραμπ
Η προστασία σχετικά με την εικόνα του Μπάιντεν φαινόταν να λειτουργεί καλά μέχρι τις 27 Ιουνίου, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ένα ντιμπέιτ που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της εκστρατείας του.
Ο Ron Klain, ο πρώτος προσωπάρχης του Μπάιντεν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η ατζέντα και ο ρυθμός ήταν υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του προέδρου».
Ωστόσο, ένας πρώην κορυφαίος σύμβουλος του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέλος του υπουργικού συμβουλίου απλώς σταμάτησε να ζητά τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο. Οι συναντήσεις με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν ως επί το πλείστον προκαθορισμένες και σπάνιες.
Πάντως, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς, αμφισβήτησε τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλάει με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου καθημερινά και με τα περισσότερα μέλη πολλές φορές την εβδομάδα, μένοντας κοντά τους για την εφαρμογή βασικών νόμων και την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ηγείται μιας σύγχρονης διοίκησης. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι μια σημαντική παράδοση, αλλά το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερες και πιο σπάνιες».