Ελισάβετ Σταμοπούλου
Εκατοντάδες συγγραφείς υψώνουν φωνή υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.
Yπέγραψαν επιστολή για να αποτραπεί η εκτέλεση παλαιστίνιου ποιητή στη Σαουδική Αραβία. Η υπόθεση του 35χρονου Άσραφ Φαγιάντ, που φυλακίστηκε κατηγορούμενος για αποκήρυξη του Ισλάμ, έχει απασχολήσει πλήθος φορέων και οργανώσεων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου διοργάνωσε καμπάνια για την απελευθέρωση του καλλιτέχνη, ενώ τα Ηνωμένη Έθνη καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλει τη θανατική ποινή του Φαγιάντ.
Πάνω από 100 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε 44 χώρες ανά τον κόσμο από το Φεστιβάλ του Βερολίνου, το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσουν τον αποκεφαλισμό του Φαγιάντ.
Ο Φάγιαντ καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε θάνατο, και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, αφού του αφαιρέθηκε το δικαίωμα της υπεράσπισης.
Αντιμετωπιζόταν πάντα με φόβο στη Σαουδική Αραβία. Η ποιητική συλλογή που εξέδωσε το 2008 πυροδότησε αντιδράσεις και αλαλαγμούς θρησκόληπτων ότι προωθεί την αθεΐα, άρα είναι σύμφωνα με τον Ιερό Νόμο βλάσφημος.
Στη φυλακή βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2014, αφότου ένας άντρας τον κατηγόρησε για βλάσφημες εκφράσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε καφενείο. Υποστηρικτές του, πάντως, ισχυρίζονται πως τιμωρείται επειδή ανήρτησε βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνει τη θρησκευτική αστυνομία της Άμπχα να μαστιγώνει δημόσια έναν άντρα.
Ο Φαγιάντ καταδικάστηκε αρχικά σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και επιπλέον 800 χτυπήματα με μαστίγιο.
Η πρώτη άσκηση έφεσης απορρίφθηκε, και επιχείρησε ξανά τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά τη δεύτερη απόπειρα όμως ομάδα δικαστών αποφάσισε να επιβάλλει θανατική ποινή στον καλλιτέχνη. Η είδηση σκότωσε τον πατέρα του. Κατέληξε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Φάγιαντ δεν κατάφερε να τον αποχαιρετήσει, αφού δεν του επέτρεψαν να πάει στην κηδεία.
Αποκρούοντας τις κατηγορίες περί αποκήρυξης του Ισλάμ, είχε υποστηρίξει πως τα
ποιήματά του αφορούσαν τη ζωή του και πραγματεύονταν την έννοια της μετανάστευσης τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο.
Παρόλο που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία από παλαιστίνιους γονείς, δεν κατάφερε να ενσωματωθεί στην κοινωνία, καθώς η «ταμπέλα» θα τον συνόδευε για πάντα.
Προσπαθούσε να ξεφύγει μέσα από την ποίηση και από άλλες μορφές τέχνης. Το όνομά του «είδε» το φως της δημοσιότητας το 2013 όταν επιμελήθηκε έργα τέχνης στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Ξένοι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν τη δύναμη που «κρύβει» το έργο του Φαγιάντ. Την επιστολή υπέρ της ακύρωσης της εκτέλεσής του υπέγραψαν 350 συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Ορχάν Παμούκ και ο Μάριο Βάργκας Λιόσα. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου απέστειλαν την επιστολή στους Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον και στον γερμανό ΥΠΕΞ ζητώντας άμεση παρέμβαση. Το γράμμα καλούσε, ακόμη, τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση.
Πριν από ένα, περίπου, μήνα εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσαν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλει την εκτέλεση του Φάγιαντ, και καταδίκασαν την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την ως σοβαρή παραβίαση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης.