Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άρχισε να αναπτύσσει, πάλι, στόλο υποβρυχίων και για βάση τους καθορίστηκε το λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Αυτό σημειώνει το στρατιωτικο-πολιτικό περιοδικό «Αρσενάλι» στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2015, όπως αναφέρει η «Γκρούζνια online».
Στη σοβιετική εποχή, τα υποβρύχια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχαν έδρα το Πότι. Μέχρι το 1991, πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η 14η Διεύθυνση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας αριθμούσε 40 διαφορετικά είδη υποβρυχίων, αλλά ήταν ήδη ξεπερασμένα, έτσι ο ρωσικός στόλος τα διέγραψε γρήγορα και τα έστειλε για παλιοσίδερα.
Μέχρι πρόσφατα, στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπήρχαν δύο υποβρύχια. Ένα από αυτά το Β-380 ήταν ανακαινισμένο από το 1991 αλλά δεν λαμβάνονταν υπόψη ως μάχιμο. Το άλλο ‘B-871 Αλρόσα’ εξακολουθεί να παραμένει μάχιμο.
Την άνοιξη του 2014, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Κριμαίας, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης το μοναδικό υποβρύχιο της Ουκρανίας, το Ζαπορόζιε (B-435). Η συντήρησή του, όμως, ήταν προβληματική.
Στη μετα-σοβιετική εποχή ο πιο ισχυρός στόλος υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα ήταν αυτός της Τουρκίας.
Έξι υποβρύχια
Το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους από το λιμάνι Νοβοροσίσκ απέπλευσε το νέο ρωσιικό υποβρύχιο Β-261 «Νοβοροσίσκ». Μέχρι το τέλος του 2016, θα καθελκυσθούν άλλα πέντε υποβρύχια και μετά ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα είναι ο πιο ισχυρός σε υποβρύχια στην περιοχή.
Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στις παρευξείνιες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, καθώς η ηγεσία της Συμμαχίας βλέπει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει την επιθυμία να κυριαρχήσει ναυτικά στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Κρεμλίνο με την απόκτηση της Κριμαίας έχει αναπτύξει σύγχρονα πυραυλικά συστήματα στη χερσόνησο αυτή. Και τα συστήματα αυτά, καθώς και αυτά που υπάρχουν επί των πλοίων μπορούν να ελέγχουν το σύνολο του Ευξείνου Πόντου, ακόμη και εάν κλείσει ο Βόσπορος.
Στο ρωσικό στόλο θα προστεθούν έξι νέα ρωσικά υποβρύχια του τύπου 11.356 καθώς και περιπολικά σκάφη τα οποία είναι κατασκευασμένα για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και με αυτά γίνεται κατανοητό ότι η Ρωσία θα πιέσει σύντομα το ΝΑΤΟ ως προς την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα.