Η γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung» έχει ένα ειδικό αφιέρωμα για την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία- FYROM, που φέρει το τίτλο: «η FYROM στο δρόμο προς τη δικτατορία».
Συντάκτης του αφιερώματος είναι ο Norbert Mapes – Nidek, που προβαίνει σε μια επισκόπηση του καθεστώτος των Σκοπίων, όσον αφορά εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά από την ιδεολογία της εξουσίας.
Περιγράφει τις παραβιάσεις που γίνονται καθημερινά στους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων που επικαλείται το γερμανικό άρθρο.
Το κείμενο περιγράφει την περίπτωση του Aleksandar Dinevski, ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, ο οποίος από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι στη φυλακή και τον Οκτώβριο του 2014 καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή, γιατί όπως διατυπώνει το γερμανικό δημοσίευμα «αυτός σε συνεργασία με τον πρώην διευθυντή του Οργανισμού για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος είχε συγκεντρώσει τεκμηρίωση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο καταβλήθηκαν μίζες κατά την πώληση της «Τέλεκομ Μακεντόνσκι» το 2001».
Μάλιστα, καταδικάστηκε γιατί είχε καταθέσει το υλικό για να αντιμετωπισθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και συγκεκριμένα στην έδρα της ΕΕ στα Σκόπια.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις διώξεων κατά δημοσιογράφων και λοιπών λειτουργών, καθώς και στην τρέχουσα κατάσταση με τις υποκλοπές των τηλεφώνων που δημοσιοποιήθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ που καταδεικνύουν τη μορφή της εξουσίας που ασκείται στη χώρα.
Η «Berliner Zeitung» γράφει ότι η FYROM αν και είναι υποψήφια χώρα για την ΕΕ, η κατάσταση που επικρατεί είναι όπως στην Αίγυπτο και τη Λευκορωσία, ενώ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στη ίδια κατάσταση με το Κονγκό και το Τατζικιστάν.
«Η FYROM έχει την πιο καταστροφική θέση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εύκολα ξεπερνά κάθε διεθνή έκθεση, ενώ φέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαχθεί (πέσει) στην παγίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι χρησιμοποιεί το δίλημμα της ΕΕ, όσον αφορά την προσέγγιση της στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα.
«Ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια, χρησιμοποιεί αυτό το δίλημμα ανοιχτά στο ύφος ενός δικτάτορα», γράφει μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung».