Διαρροή εγκεφάλων, εκροές καταθέσεων και τώρα αποχωρήσεις επιχειρήσεων. Φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση της Ελλάδας σε όλους τους τομείς. Το CNBC εστιάζει στην επιχειρηματική «έξοδο».
Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις επιθυμούν «απεγνωσμένα» να μεταφέρουν τις έδρες τους οπουδήποτε άλλου εκτός των ελληνικών συνόρων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, αλλά και ομογενείς, τα capital controls ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε χθες έπειτα από πέντε εβδομάδες, ωστόσο τα capital controls παραμένουν. Όμως και πριν την επιβολή τους τον Ιούνιο, εταιρίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έφευγαν ήδη από την Ελλάδα, λόγω ενός τοξικού συνδυασμού οικονομικής ύφεσης, διαφθοράς, γραφειοκρατίας, καθώς και της ανασφάλειας που δημιουργούσαν οι απότομες αλλαγές στην κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Coca-Cola Hellenic που έφυγε από το ελληνικό χρηματιστήριο για να εισαχθεί σε εκείνο του Λονδίνου το 2012, η ΦΑΓΕ που την ίδια χρονιά μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο και ηΒιοχάλκο που μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες το 2013.
Ωστόσο, μετά τη θέσπιση των capital controls η μαζική έξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ενταθεί. Από 300 επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα από τις 13 μέχρι τις 17 Ιουλίου, το 23% σχεδίαζε να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό, ενώ το 13% το είχε ήδη πράξει, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor που βοηθά επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο.
«Ακούω για μία εταιρία την ημέρα ή λαμβάνω ένα αίτημα την ημέρα για συμβουλές από φίλους και επαφές (που προσπαθούν είτε να μεταφερθούν στο εξωτερικό ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε καταθετικούς λογαριασμούς που κατέχουν στο εξωτερικό)», τόνισε ο ελληνικής καταγωγής Philip Ammerman του Navigator Consulting Group, που επίσης μετέφερε την εταιρία του από την Αθήνα στο Λονδίνο το 2010. «Υπήρχε μία δραματική αύξηση πριν ακόμη εφαρμοστούν τα capital controls (…) πριν τα capital controls άκουγα σχεδόν για μία περίπτωση την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η κατάσταση έχει πάρει «διαστάσεις επιδημίας».
Όπως ανέφερε ο Ammerman, αφού μετέφερε την εταιρία του στο εξωτερικό δεν ξανακοίταξε πίσω και το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι: «Απλώς συνειδητοποιείς ότι όλα είναι ευκολότερα… Δεν χρειάζεται να περιμένεις σε ουρές για να κάνεις τις πληρωμές σου, μπορείς να τις κάνεις online ή μέσω ενός λογιστή… Όλα είναι πραγματικά ξεκάθαρα», εξήγησε μιλώντας στο CNBC.
Επιπλέον, επεσήμανε πως όταν μία εταιρία έχει την έδρα της στην Ελλάδα, «αυτομάτως στιγματίζεται» διεθνώς. «Υπάρχει πολύ αρνητική δημοσιότητα στη Γερμανία και άλλες χώρες, σχετικά με το ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες (…) Δεν έχει γίνει τίποτα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις προκειμένου είτε να προωθήσουν την Ελλάδα ως μέρος κατάλληλο για μια επιχείρηση, είτε να μειώσουν τη γραφειοκρατία. Συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα», κατέληξε.