Μασκοφόροι ένοπλοι από τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής κάνουν πλιάτσικο σε μετανάστες, αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη μαρτυρίες προσφύγων και αλληλέγγυων.
Οι μετανάστες μίλησαν στην Mail Online για ένοπλους κομάντος με κουκούλες που έχουν προχωρήσει σε δεκάδες επιθέσεις στα ελληνιτουρκικά θαλάσσια σύνορα.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι λιμενικοί, που βρετανική ιστοσελίδα χαρακτηρίζει «πειρατές», έχουν αποσπάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά που οι μετανάστες είχαν πάρει μαζί τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Τα θύματα αναφέρουν ότι οι μυστηριώδεις δράστες, που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος και μιλούν αγγλικά και ελληνικά τους χτυπούν με γκλοπς και τους ξεσκίζουν τα ρούχα, ακόμα και τα εσώρουχα, για να βρουν κρυμμένα κινητά τηλέφωνα και χρήματα πριν κλέψουν τους κινητήρες των σκαφών.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες που επικαλείται η Daily Mail, ανοίγουν μία τρύπα στο σκάφος και εγκαταλείπουν τους μετανάστες στη τύχη τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μετανάστες πετάχτηκαν στη θάλασσα από τους ίδιους τους λιμενικούς.
Θεωρούν δε πως οι επιτιθέμενοι λιμενικοί υποκινούνται από ρατσιστικά κίνητρα ενώ εντάσσονται σε ακροδεξιούς θύλακες στο εσωτερικό του λιμενικού σώματος.
Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που υποστηρίζεται και από πολλές οργανώσεις αλληλεγγύης: Μια σειρά ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν αυτές τις καταγγελίες και τις έχουν λάβει υπ’ όψη.
Ένας Σύριος πρόσφυγας, ονόματι Οσάμα Χαζ Τιχίρ, οικοδόμος από τη Δαμασκό, ανέφερε πως φοβόταν ότι θα πέθαινε όταν δέχτηκε επίθεση, πριν τρεις εβδομάδες.
Επέβαινε μαζί με άλλους 40 Σύριους σε μια βάρκα που έμεινε ακυβέρνητη μεσοπέλαγα.
«Τότε ξαφνικά δεχτήκαμε επίθεση από μασκοφόρους,, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, που επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο», περιγράφει ο Τιχίρ. «Έφεραν όπλα και μαχαίρια και μας έριξαν τον έναν πάνω στον άλλον, μέσα στη βάρκα, φωνάζοντάς μας παράλληλα – δεν ξέρω σε πια γλώσσα».
«Έκλεψαν 850 ευρώ από εμένα και συνολικά 35.000 ευρώ από όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έβαλαν όλα τα μετρητά σε μια τσάντα και τα κινητά σε μια άλλη. Έσκισαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι και πέταξαν τον κινητήρα στη θάλασσα. Μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό.
«Φορούσαμε όλοι σωσίβια και πιστεύαμε ότι θα πεθάνουμε. Αλλά λίγα λεπτά αργότερα η τουρκική ακτοφυλακή ήρθε και μας διέσωσε», είπε ο Ταχίρ, σημειώνοντας πως μάλλον πρόκειται για ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής.
Βλέποντας φωτογραφίες από τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε: «Στο όνομα του Αλλάχ, σας λέω την αλήθεια. Είχαν την ίδια μαύρη στολή, το ίδιο όπλο και το ίδιο πλοίο. Αυτοί ήταν».
Το πλοίο ήρθε και έφυγε προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, είπε.
Ένας άλλο Σύριος πρόσφυγας, ο 24χρονος Ραμί Κουραφά, απόφοιτος πανεπιστημίου που εργαζόταν ως δάσκαλος οδήγησης στη Συρία, ταξίδευε με τα ξαδέλφια του όταν, όπως υποστηρίζει, δέχτηκαν επίθεση στις 17 Ιουλίου, χάνοντας 70.000 δολάρια και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Επρόκειτο για ένστολους της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε.
”Οι λιμενικοί μας κύκλωσαν και φώναζαν σταματήστε, γυρίστε πίσω”, αλλά δεν σταματήσαμε ακόμα και όταν η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης του λιμενικού φαινόταν εξαιρετικά εκνευρισμένος. Κοίταζε προς ένα άλλο σκάφος, και λίγο μετά έφυγε. Τότε, λίγα μόλις λεπτά αργότερα, ήρθαν οι κομάντος. Ήταν σαν να τους είχε κάνει νεύμα να έρθουν.
Οι ένοπλοι κατέστρεψαν το πλοιάριο και τους είπαν να επιβιβαστούν στο σκάφος τους. «Τότε μας πήγαν μακριά στη θάλασσα, τόσο που δε βλέπαμε πια στεριά. Αρχίσαμε να παραπονιόμαστε και σύντομα επήλθε συμπλοκή. Τότε πήραν τα λεφτά και τα τηλέφωνά μας.
«Μας ανάγκασαν να βγάλουμε τα ρούχα μας, ακόμα και τα εσώρουχα, ώστε να βρουν τα πάντα», είπε.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, οι λιμενικοί επέστρεψαν τους πρόσφυγες στο τρύπιο πλοιάριο και τους εγκατέλειψαν. Διασώθηκαν τρεις ώρες αργότερα επειδή ένας εξ αυτών είχε κρύψει ένα μικρό κινητό τηλέφωνο. Και ο Κουραφά, που ζει πλέον σε καταυλισμό στη Γερμανία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για Έλληνες λιμενικούς.
Κάποιες από τις επιθέσεις δεν έχουν ως στόχο τη ληστεία, αλλά ρατσιστικό κίνητρο, σύμφωνα με τους μετανάστες.
Ο 35χρονος Μοχάμεντ Μοχάμεντ, που εργαζόταν σε μια δικηγορική εταιρεία στη Δαμασκό υποστήριξε ότι η επίθεση κατά την οποία έχασε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, ύψους 8.800 ευρώ, προσομοίαζε με νεοναζιστική επίθεση κατά Μουσουλμάνων.
Διασχίζοντας τα σύνορα στις 30 Ιουλίου, ανάμεσα στη Σμύρνη και τη Λέσβο, έπεσε θύμα ληστείας
«Είναι σίγουρα ρατσιστές. Σαν του Ναζί. Δεν συμπαθούν τους μουσουλμάνους. Μας φώναζαν, ‘’είστε δολοφόνοι, είστε δολοφόνοι’’. Ήταν πολύ γεροδεμένοι και επαγγελματίες. Οδηγούσαν το ταχύπλοο σαν τον Μαζεράτι».
Η μασκοφόροι τους χτύπησαν με μακριά κλομπς και πήραν την μηχανή. Μετά τους εγκατέλειψαν, χωρίς μηχανή και με μια τρύπα στο σκάφος τους. Βυθίζονταν σιγά – σιγά, όταν τους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή. «Πιστεύω ότι ήθελαν να μας τρομάξουν, όχι να μας σκοτώσουν, αλλά δεν τους νοιάζει κιόλας αν πεθάνουμε», είπε.
Η Ιταλίδα ακτιβίστρια Ναβαλ Σουφι, κάνει λόγο στη Daily Mail για σειρά επιθέσεων κατά μεταναστών που χαρακτήρισε ως απόπειρες δολοφονίας.
Περιγράφει μια από τις χειρότερες επιθέσεις στις 8 Αυγούστου, την «νύχτα της κολάσεως».
«Στις τέσσερις τα ξημερώματα κομάντος προσπάθησαν να δολοφονήσουν 47 ανθρώπους, ανάμεσά τους μητέρες με παιδιά, που ταξίδευαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα.
Χτύπησαν τους μετανάστες με τέιζερ και με κλομπ, ενώ προσπάθησαν να βυθίσουν το πλοίο με μια αντλία νερού.
Σε μια άλλη επίθεση κατά 27 προσφύγων, τρεις μέρες νωρίτερα, οι πρόσφυγες πρόλαβαν να τραβήξουν φωτογραφία το σκάφος του λιμενικού, πριν εγκαταλείψουν το πλοίο τους που βυθιζόταν.
Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «σώστε τα παιδιά» ανέφερε ότι έχει λάβει πολλές καταγγελίες για επιθέσεις κομάντος σε μετανάστες.
Η ελληνική ακτοφυλακή δεν σχολίασε τις καταγγελίες, ωστόσο τον προηγούμενο μήνα έκανε λόγο για εγκληματίες που προσποιούνται τους λιμενικούς.
Στη 1 Αυγούστου οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ανδρών στο νησί της Σάμου ως υπόπτους για ληστείες κατά μεταναστών. Έφεραν τη στολή λιμενικού και φόραγαν μάσκες. Ένας ήταν κυβερνητικός υπάλληλος.
Η Frontex ανέφερε πως έχει λάβει γνώση και ερευνά τις καταγγελίες. Η εκπρόσωπος της Frontex, Έβα Μονκιουρ, δήλωσε πως «την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε καταγγελίες για περιστατικά πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λέσβο. Ερευνάμε την υπόθεση και συγκεντρώνουμε πληροφορίες».
Τι απαντά το Λιμενικό
Σε ανακοίνωση του το Λιμενικό απαντά στα δημοσιεύματα αναφέροντας ότι οι καταγγελίες ελέγχονται ως προς τη βασιμότητα τους, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι πολύ εύκολο για τον οποιονδήποτε να προμηθευτεί τον εξοπλισμό του ενώ υπογραμμίζει ότι οι μαρτυρίες δεν αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία όπως πχ τους αριθμούς σκαφών του ΛΣ, αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν στην κατοχή τους κινητά τελευταίας τεχνολογίας…