Σαν σκηνή από την τελευταία κινηματογραφική ταινία «Mad Max» ακούγεται η μαρτυρία πρώην αιχμαλώτου του Ισλαμικού Κράτους σχετικά με το σύστημα που ακολουθούν οι τζιχαντιστές για να κρατήσουν ζωντανούς τους μαχητές τους.
Σύμφωνα με τον Αμπό Αμντουλάχ Ρίντα, ο οποίος μίλησε στο δίκτυο «Η Ράκκα σφαγιάζεται σιωπηλά», το οποίο διαχειρίζονται ακτιβιστές, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δε φέρονται σε όλους τους κρατούμενους με τον ίδιο τρόπο.
Μπορεί σε ορισμένα κελιά να βρίσκονται άνθρωποι αβοήθητοι, αδύναμοι, που βασανίζονται καθημερινά, ωστόσο, σε άλλα οι κρατούμενοι τρέφονται καλά, γυμνάζονται, απολαμβάνουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης από τους άνδρες του ΙΚ.
Ο Αμπό Ρίντα κατάφερε να ξεφύγει από τους δυνάστες του έπειτα από επίθεση των συμμάχων στο σημείο που κρατούνταν φυλακισμένος και μετέφερε τη δραματική του εμπειρία στους δημοσιογράφους του δικτύου.
«Θυμάμαι εκείνη την ημέρα πολύ καλά. Έπειτα από τέσσερις μήνες είναι ακόμα μέσα στο μυαλό μου. Στην αρχή ακούσαμε αρκετές εκρήξεις, μετά μία έπληξε τη φυλακή όπου βρισκόμασταν και ο τόπος γέμισε σκόνη, ενώ βλέπαμε με δυσκολία. Τα μέλη του ΙΚ ήταν συγχυσμένα. Δεν κατάφεραν πολλοί από εμάς να δραπετεύσουμε γιατί μας πυροβολούσαν μέλη του ΙΚ και μας τραυμάτισαν. Μόνο τέσσερις από εμάς καταφέραμε να φύγουμε, ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ», θυμάται ο άνδρας.
Τι συνέβαινε όμως, όσο ζούσε με τους υπόλοιπους αιχμαλώτους; Πώς κυλούσε η ζωή του; Τι είδε; Τι βίωσε;
Ο Ρίντα μιλώντας στους ακτιβιστές δε μπορούσε να μην αναφερθεί στους βασανισμούς που υπέστησαν οι κρατούμενοι στα χέρια των τζιχαντιστών.
«Μέσα στη φυλακή μας έκαναν όλων των ειδών τους βασανισμούς, ενώ οι κατηγορίες εναντίον μας ποικίλαν. Κάποιοι από εμάς είχαμε κατηγορηθεί ότι προσβάλαμε τον Αλλάχ, άλλοι ότι θέλαμε να ανατρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος, άλλοι ότι ανήκαμε στον ελεύθερο συριακό στρατό… Τα βασανιστήρια διαρκούσαν όλη ημέρα, δεν υπήρχε μία συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν ήταν για όλους. Κάποιοι από τους φυλακισμένους είχαν δυνατά σώματα και ήταν υγιείς. Δεν βασανίζονταν, αλλά τους φρόντιζαν καλά. Γιατί το ΙΚ τους χρησιμοποιούσε σαν τράπεζα αίματος ώστε να κάνουν μεταγγίσεις σε μαχητές που είχαν τραυματιστεί στις μάχες», εξήγησε ο νεαρός άνδρας.
Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο Ρίντα, η ειδική φροντίδα σε ορισμένους από τους ομήρους δεν αφορούσε μόνο στις μεταγγίσεις αίματος, αλλά και στην μεταμόσχευση οργάνων.
Αναλυτικότερα, δήλωσε πως κάποιοι από αυτούς υποβάλλονταν σε επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρού ή κερατοειδούς ώστε να μεταμοσχευθούν σε άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχαν τραυματιστεί και έχρηζαν άμεσης χειρουργικής επέμβασης για να σωθούν.
Παρότι κάποια από τα θύματα κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους στο χειρουργείο, οι τζιχαντιστές δεν έδειχναν να ανησυχούν, καθώς όπως τόνιζαν «η ζωή των μαχητών του ΙΚ ήταν πιο σημαντική από εκείνη των κρατουμένων».
«Όταν ακούγαμε εκρήξεις, ήμασταν σίγουροι ότι θα έρχονταν να πάρουν αίμα και να το μεταγγίσουν στους τραυματίες», πρόσθεσε ο Ρίντα.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική μαρτυρία που αποκαλύπτει τη δράση των τρομοκρατών, καθώς προ μηνών ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη είχε κατηγορήσει το Ισλαμικό Κράτος ότι πουλά τα όργανα των ομήρων του, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες.
«Έχουμε τις σορούς. Ελάτε να τις εξετάσετε», είχε πει ο Μοχάμεντ Αλχακίμ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας πως τοπικοί αξιωματούχοι είχαν εντοπίσει σορούς σε τάφους από τις οποίες έλειπαν νεφρά και άλλα όργανα.