Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Μήπως πρέπει να φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη;

Newsroom από Newsroom
27/07/2015 10:30
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης σπατάλησαν το τελευταίο διάστημα πολύ χρόνο και για το αν πρέπει να αποφύγουν ένα Grexit ή αν είναι προς το συμφέρον της ένωσης να αφήσουν τα πράγματα να ακολουθήσουν τη φυσιολογική ροή τους.

Από τη στιγμή που η ελληνική έξοδος αποφεύχθηκε, έστω και επί του παρόντος, έχει αναδυθεί ένα παράδοξο σκεπτικό από πολλούς αναλυτές και οικονομολόγους για το αν πρέπει να μείνει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Προσοχή: όχι η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία.

Είναι τυχαίο, άραγε, ότι αυτή η νεωτεριστική και άκρως παράτολμη άποψη εκφέρεται από καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων ή άλλων αναλυτών που έλκουν την καταγωγή τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Όσο πιο μακριά είναι κανείς από ένα πρόβλημα, τόσες περισσότερες λύσεις βρίσκει στο τέλμα. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος για να διακοπεί η διολίσθηση της Ευρώπης: να φύγει η Γερμανία από το ευρώ.

Η Deutsche Welle θυμίζει πως πολύ πρόσφατα, το πρώην μέλος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Princeton, είχε γράψει ένα άρθρο στο Bloomberg σύμφωνα με το οποίο αυτή θα ήταν η πιο συμφέρουσα λύση. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο, αναφέρει: «Μια αναδιοργάνωση της νομισματικής ένωσης είναι αναπόδραστη για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι: Ποιος είναι ο πιο λογικός τρόπος για να το πετύχεις;».

Κατά τον Μόντι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπράττει ένα λάθος όταν συγχέει το ελληνικό θέμα με το ευρωπαϊκό πείραμα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση του Σόιμπλε είναι ότι αν φύγει η Ελλάδα από τη μέση, η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα λειτουργεί μια χαρά. Κατά τη δική του ανάλυση δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη δομή της Ευρωζώνη και ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ειδική περίπτωση, τους Έλληνες, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην Ευρωζώνη».

Καίτοι ο Μόντι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα χρέους, τονίζει ότι αυτό είναι ξεχωριστό από τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρωζώνη. «Είναι βέβαιο πως ακόμη και αν η Ελλάδα αποχωρίσει από την Ευρωζώνη, τα προβλήματα θα επανέλθουν πολύ σύντομα. Δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να μείνουν στο εσωτερικό μιας νομισματικής και δημοσιονομικής τρέλας που κυριαρχεί στην ένωση», εξηγεί με δηκτικότητα.

Τόσο ο Μόντι, όσο και άλλοι επικριτές του ευρωπαϊκού πειράματος αναφέρουν πως χώρες όπως η Ιταλία, είναι αναπόφευκτο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να γίνουν το επόμενο «προβληματικό παιδί». Ο Μόντι εξηγεί: «Δεν ξέρουμε αν η Ιταλία θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της. Χώρες με διαφορετική κουλτούρα, ιστορία και δυνατότητες είναι αναγκασμένες να λειτουργούν μέσα στο ίδιο καλούπι. Η Γερμανία θα έπρεπε να βιώσει μια εμπειρία που περιέχει ελάχιστο πόνο και να αποχωρήσει από το ευρώ».

Από το 2012

Η ιδέα του Gerxit και όχι του Grexit δεν είναι τωρινή. Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτή την ακραία περίπτωση ήταν ο πολύς Τζορτζ Σόρος το 2012. Η σκέψη του ήταν ότι η Γερμανία θα επέστρεφε σε ένα ισχυρό νόμισμα, το μάρκο, και οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές έχοντας ένα υποτιμημένο μάρκο. Από αυτή τη νέα συνθήκη η Γερμανία θα έβγαινε πιο πλούσια και οι Νότιοι της Ευρώπης θα αποκτούσαν μια ευκαιρία να γίνουν λιγότεροι φτωχοί.

Την ημέρα που ο Ασόκα Μόντι έγραφε στο Bloomberg για την ανάγκη εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ, ο πρώην επικεφαλής της FED, Μπεν Μπερνάνκε έγραφε ένα αντίστοιχο άρθρο στο Brookings όπου ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωνε πως οι προοπτικές της Ευρωζώνης δεν είναι αισιόδοξες, καθώς η επιδιωκόμενη ανάπτυξη δεν έρχεται, ενώ η ανεργία κατά μέσο όρο φτάνει στο 11% (στις ΗΠΑ έπεσε στο 5,3%). Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μέσα στην Ευρωζώνη υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις με τη Γερμανία να είναι το καλό παράδειγμα και τις άλλες χώρες να συγκροτούν μια διαφορετική πραγματικότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα: η ανεργία στη Γερμανία είναι κάτω του 5%.

Ο Σόρος, ο Μόντι, ο Μπερνάνκε και άλλοι αναλυτές σημειώνουν πως δεν έχει λογική να συγκροτείς μια νομισματική ένωση από τόσο ετερόκλιτα στοιχεία. Άρα, το πρόβλημα είναι δομικό και όχι περιπτωσιολογικό.

Για να υπάρξει εξισορρόπηση, ο Μόντι προτείνει να υπάρξουν δύο βασικά νομίσματα: το ευρώ για τους Νότιους και το γερμανικό μάρκο για τους Βόρειους. Τα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να έχουμε 15 διαφορετικά νομίσματα».

Οι αρνητές

Βέβαια, σε κάθε θέση υπάρχει και μια εδραία αντίθεση. Αυτή την «προσφέρουν» οι καθηγητές Ίεν Μπεγκ και Τζον Ράιν από το LSE που χαρακτηρίζουν «καταστροφή» το σχέδιο εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ.

Ο Ράιν εξηγεί: «Μετά την ΕΕ, η δημιουργία του ευρώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Γερμανίας αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το σχέδιο έχει τοποθετηθεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Αν η Γερμανία φύγει από το ευρώ, αυτό θα είναι ένα κακό μήνυμα για τη σταθερότητα της ΕΕ». Φυσικά, εδώ υπονοούνται ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, ενώ οι πιθανότητες να γλυτώσει η Ευρωζώνη από την κατάρρευση θα ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιες.

Ο Μπεγκ κάνει λόγο για έναν κόσμο χωρισμένο σε δύο διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες (Βορράς-Νότος) και κάποιες να βρίσκονται στο ενδιάμεσο (Σλοβακία, Σλοβενία, Ιρλανδία) και συμπληρώνει: «Θα ήταν μια καταστροφή για την περαιτέρω ενοποίηση του ευρώ και της Ευρώπης και μια καταστροφή για το Βερολίνο».

Αμφότεροι οι καθηγητές του LSE παραδέχονται ότι το γερμανικό μάρκο θα ήταν ένα ισχυρό νόμισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σημαντικές απώλειες στις εξαγωγές της χώρας. Ο Ράιν καταλήγει: «Το Grexit θα ήταν πολύ κακό για το ευρώ, αλλά δεν συγκρίνεται με το τι θα συνέβαινε αν αποχωρούσε η Γερμανία. Θα ήταν μια καταστροφή για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη και θα έθετε σε αμφισβήτηση όλο το οικοδόμημα της ΕΕ».

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μαρινάκης για δημοψήφισμα 2015: «Δεν θα ξεχάσουμε ούτε την επέτειο, ούτε τον υπαίτιο» – Οι συγκρίσεις 10 χρόνια μετά

05/07/2025 | 18:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Θ. Πλεύρης: Η Ελλάδα δεν είναι φάρος παράνομης μετανάστευσης – Επιστροφή ή φυλακή όσων δεν παίρνουν άσυλο

05/07/2025 | 18:00
Featured

Ερντογάν: Περιμένω τα F-35 από τον Τραμπ – Χωρίς νόημα οι ελληνικές ανησυχίες

05/07/2025 | 17:06
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχωρεί το πετρέλαιο εν μέσω προσδοκιών για αυξήση της προσφοράς

05/07/2025 | 17:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Το "άγνωστο πραξικόπημα" του 1961! Πως έγινε και πως το "μάζεψαν"


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Nordic Monitor: Ο Ερντογάν διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της ΕΕ για δίκτυα κατασκοπείας σε όλη την Ευρώπη

    457 shares
    Share 183 Tweet 114
  • Καιρός σήμερα: Καμίνι η χώρα με 39αρια Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στα βόρεια τους 39

    443 shares
    Share 177 Tweet 111
  • Ο Μητσοτάκης στο Άγιον Όρος αύριο 4 Ιουλίου – Μυστική συνάντηση με «σοφό γέροντα» στις Καρυές

    1017 shares
    Share 407 Tweet 254
  • Έγκλημα στην Αγία Παρασκευή: Πυροβόλησαν άντρα τουλάχιστον 5 φορές

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο: Πρόεδρος η Αναστασία Παπαδοπούλου, εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας

    196 shares
    Share 78 Tweet 49
  • Γιορτή σήμερα 5 Ιουλίου, εορτολόγιο: Όσιος Αθανάσιος ο εν Άθω και οι συν αυτώ έξι μαθητές του

    174 shares
    Share 70 Tweet 44
  • Θάνατος-κλειδί για το Κίεβο: Εξοντώθηκε ο Οριστσένκο, αρχηγός της “Χιτλερικής Νεολαίας” – Στο στόχαστρο των Geran-2

    275 shares
    Share 110 Tweet 69
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch