Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες της συνόδου στο Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.
Γύρω στις 15.30 ελληνική ώρα ξεκίνησε η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Συμμετέχουν 12 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Την Παρασκευή η γερμανική κυβέρνηση είχε καλέσει και την Τυνησία, αλλά η κυβέρνηση στην Τύνιδα απέρριψε την πρόσκληση, καθώς έγινε την τελευταία στιγμή και επιπλέον διότι δεν συμμετείχε στις πέντε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL η διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήση χωρίς τον πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σαράτζ, αλλά και χωρίς τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δύο θα κληθούν αργότερα να λάβουν μέρος στη διάσκεψη, εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συμφωνήσουν στο τελικό ανακοινωθέν.
Προσχέδιο συμφωνίας με 55 σημεία
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το κείμενο αυτό περιλαμβάνει 55 σημεία, τα οποία διαπραγματεύτηκε προηγουμένως η γερμανική κυβέρνηση με τους συμμετέχοντες. Στο σχέδιο του ανακοινωθέντος γίνεται έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρρός. Επιπλέον, οι ένοπλες ομάδες θα πρέπει είτε να αφοπλιστούν είτε να ενσωματωθούν σε κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Μακρόν: Η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη πρέπει «να σταματήσει»
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες Σύρους μαχητές.
Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις, δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.