Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σοκ και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας.
Του Παντελή Χαριτάκη
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, η είδηση αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης ή συμφωνίας με «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η θέση της Άγκυρας
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Ως Τουρκία, αποκλείεται να “συναντηθούμε” με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενοι συγκεκριμένα στους Κούρδους του PKK, του YPG και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Παράλληλα, υποστήριξαν ότι πιθανώς υπήρξε «ολίσθημα της γλώσσας» από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποβαθμίζοντας έτσι την ερμηνεία της δήλωσης.
Οι δηλώσεις Μίλερ
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είχε δηλώσει την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα γύρω από την πόλη Μανμπίτζ, παρατάθηκε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Μίλερ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή για την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να δει την κατάπαυση του πυρός να παρατείνεται επ’ αόριστον.
Παράλληλα, ο Μίλερ άφησε αιχμές για την τουρκική πολιτική στη Συρία, υπογραμμίζοντας: «Δεν θέλουμε να δούμε κανένα μέρος να εκμεταλλεύεται την τρέχουσα ασταθή κατάσταση για να προωθήσει τα δικά του στενά συμφέροντα σε βάρος του ευρύτερου συριακού εθνικού συμφέροντος».
Η στάση των Κούρδων
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι του SDF φαίνεται να προσπαθούν να εξομαλύνουν τις εντάσεις, προτείνοντας λύσεις που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο διοικητής των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, εξέφρασε την ετοιμότητα της ομάδας του να παρουσιάσει μια πρόταση για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στη βόρεια πόλη Κομπάνι. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την αναδιάταξη των δυνάμεων ασφαλείας υπό την επίβλεψη και την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και να εξασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Ο Αμπντί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ» (πρώην Twitter), ανέφερε ότι η πρόταση έχει διττό στόχο: να κατευνάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας και να συμβάλει στην εξασφάλιση μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
Η πολιτική διάσταση
Το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη σταθερότητα της περιοχής και αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Από τη μία πλευρά, η Τουρκία θεωρεί τις Κουρδικές Δυνάμεις (PKK/YPG/SDF) ως τρομοκρατικές οργανώσεις και βασική απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεργάζονται με τις SDF στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, προσπαθούν να διατηρήσουν ισορροπίες, αποφεύγοντας την άμεση σύγκρουση με την Άγκυρα.
Η πρόταση των SDF για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης αποτελεί μια πιθανή λύση, αλλά η υλοποίησή της εξαρτάται από την αποδοχή της από την τουρκική πλευρά, η οποία δείχνει να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Αντιδράσεις στην Άγκυρα και διεθνείς προεκτάσεις
Οι δηλώσεις του Μάθιου Μίλερ έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εντός της Τουρκίας, με την κυβέρνηση Ερντογάν να εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη στάση της Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις τουρκικές ανησυχίες για την ασφάλεια, ενώ οι διαφορές στις προσεγγίσεις των δύο χωρών για το συριακό ζήτημα δημιουργούν συνεχείς εντάσεις.
Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του γεωπολιτικού σκηνικού στη Συρία, όπου οι συγκρουόμενα συμφέροντα των περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη μείωση της έντασης, αλλά η εφαρμογή μιας μόνιμης συμφωνίας παραμένει αβέβαιη.