Σύμφωνα με τη BMI Research, η Ευρώπη έχει μια νέα «αρρώστια»: τη Φιλανδία. Η χώρα της Βόρειας Ευρώπης φαίνεται πως έχει έρθει αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αποπνικτική οικονομική κρίση, αφού οι βιομηχανίες της παλεύουν να ανταπεξέλθουν και η δημογραφική κατάσταση της χώρας φέρνει εμπόδια στην ανάπτυξή της.
“Η Φιλανδία, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε μια οικονομική στασιμότητα και φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες κρίσεις, που έχουν σημειωθεί στην Ευρωζώνη”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα της BMI Research σε πρόσφατη έκθεσή της. Και συνεχίζει λέγοντας: “Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση θα είναι ανεπαρκείς, για να σταματήσουν την κάτω βόλτα που έχουν πάρει βασικές βιομηχανίες της χώρας”.
Η ομάδα πιστεύει πως το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 0,9% περίπου μέσα στην επόμενη δεκαετία, πολύ κάτω από τον – προ κρίσης – μέσο όρο, που άγγιζε το 4.0%. Επιπλέον, δηλώνουν πεπεισμένοι πως οι μισθοί θα δεχτούν μειώσεις, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, μέσω μιας οδυνηρής εσωτερικής υποτίμησης.
Τί είναι, όμως, αυτό που τραβάει τη Φιλανδία προς τα κάτω;
1. Η οικονομία της χώρας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με το “θάνατο” της βιομηχανίας του χαρτιού και την πτώση της Nokia. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της BMI Research, από το 1997 – 2007, η Nokia ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για το εκπληκτικό ποσοστό της αύξησης του ΑΕΠ κατά 24%.
2. Τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας – τα οποία, όπως περίπου και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζουν μια συρρίκνωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε θέση να εργάζεται – αντικατοπτρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει, που θα καθυστερήσει κατά πολύ την ανάπτυξη της χώρας.
3. Το νόμισμα της Φιλανδίας είναι το ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να προσαρμόσει τη δημοσιονομική και νομισματική της πολιτική στις ανάγκες της.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, λοιπόν, διαδραματίζουν οι τακτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση στην αγορά εργασίας, οι οποίες αποσκοπούν στην περικοπή βασικών προνομίων των εργαζομένων, γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις.
Τέλος, η ομάδα της BMI Research επισημαίνει πως η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη και οι μειώσεις των μισθών, θα περιορίσουν την ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός που θα λειτουργήσει ως βαρίδι στην ανάπτυξη της χώρας.