Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η άποψη δικαστού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποστηρίζει ότι οι εταιρείες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στο προσωπικό τους να φορά την ισλαμική μαντίλα.
Προϋπόθεση σύμφωνα με την δικαστή Juliane Kokott είναι η απαγόρευση να μην γίνεται στο πλαίσιο στοχευμένης διάκρισης σε βάρος μίας συγκεκριμένης θρησκείας.
Ολα άρχισαν όταν η μουσουλμανικής πίστης Σαμίρα Αχμπίτα κατέθεσε μήνυση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του εργοδότη της. Ο τελευταίος την απέλυσε από τη βελγική εταιρεία G4S, ύστερα από τρία χρόνια προϋπηρεσίας, επειδή ήθελε να φορά μαντίλα –παρότι οι κανόνες της εταιρείας απαγορεύουν θρησκευτικά σύμβολα.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι δικαίωμα των εταιρειών να απαγορεύουν στο προσωπικό να φορά την ισλαμική μαντίλα και παραχώρησε το δικαίωμα σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες της ΕΕ.
Η δικαστής παραδέχεται ότι η απαγόρευση της μαντίλας ή άλλου συμβόλου μπορεί να στοιχειοθετεί «έμμεση διάκριση με βάση τη θρησκεία», διευκρινίζει πως η κάθε εταιρική απαγόρευση μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του κάθε εργοδότη να επιδιώξει ένα περιβάλλον «θρησκευτικής και ιδεολογικής ουδετερότητας».
«Παρά το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ‘αφήσει στην πόρτα’ το φύλο του, το χρώμα του δέρματός του, την εθνικότητά του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, την ηλικία του ή την αναπηρία του όταν μπαίνει στο χώρο ενός εργοδότη, μπορεί να αναμένεται ότι θα γίνει πιο μετριοπαθής στην άσκηση της θρησκείας του στο χώρο εργασίας», αναφέρει η κ. Kokott.
Μολονότι η άποψη που υπογράφει η δικαστής Κοκότ δεν είναι τελεσίδικη ή δεσμευτική, το Δικαστήριο συνήθως υιοθετεί τη γραμμή τέτοιου είδους απόψεων στην τελική απόφασή του.