Χρυσές δουλειές φαίνεται ότι έκανε η μπλόγκερ Μπελ Γκίμπσον, ισχυριζόμενη ότι κατάφερε να θεραπευθεί από τον καρκίνο με μοναδικό όπλο την υγιεινή διατροφή.
Η Γκίμπσον είχε δημιουργήσει διαδικτυακή κοινότητα και είχε πωλήσει χιλιάδες αντίτυπα ενός βιβλίου μαγειρικής με «αντικαρκινικές συνταγές» που τη βοήθησαν να
θεραπευτεί από τον καρκίνο του εγκεφάλου, στο τελικό στάδιο.
Τι το κακό θα αναρωτηθούν πολλοί.
Το κακό είναι ότι η ίδια παραδέχθηκε ότι ουδέποτε έπασχε από τη θανατηφόρο νόσο.
«Τίποτα δεν είναι αλήθεια» δήλωσε η ίδια η μπλόγκερ σε αυστραλιανό περιοδικό. «Δεν θέλω να με συγχωρέσετε. Πιστεύω ότι η αποκάλυψη της αλήθειας ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω. Το μόνο που θέλω να πει ο κόσμος είναι “οκ είναι κι αυτή άνθρωπος”».
Η αυτοκρατορία της υγιεινής ζωής που οικοδόμησε σε σαθρά θεμέλια, η Γκίμπσον, περιελάμβανε μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, μία ιστοσελίδα αλλά και ένα βιβλίο συνταγών.
Αρχισε να κατακρημνίζεται τον Μάρτιο όταν αποκαλύφθηκε ότι ουδέποτε έκανε τις μεγάλες δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως είχε υποσχεθεί.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους και λίγες ημέρες αργότερα η Γκίμπσον αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ουδέποτε έπασχε από καρκίνο.
Στο παρελθόν η πανούργα μπλόγκερ είχε ισχυριστεί ότι Γερμανοί ιατροί είχαν διαγνώσει καρκινικούς όγκους στην σπλήνα, το ήπαρ, τη μήτρα καθώς και ότι έπασχε από αιματολογικό καρκίνο, αλλά επέμεινε ότι πράγματι έπασχε από καρκίνο του εγκεφάλου στο τελευταίο στάδιο.
Η ίδια βεβαίως είχε αρνηθεί να δείξει στους δημοσιογράφους τα ιατρικά αρχεία ή οποιαδήποτε άλλο πειστήριο των ασθενειών που την ταλαιπωρούσαν προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους κατάφερε να κατανικήσει τον καρκίνο του εγκεφάλου, αδιαφορώντας για τις πρακτικές της συμβατικής ιατρικής.
Για πρώτη φορά η Γκίμπσον μίλησε ανοικτά για την αλήθεια κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο «Women’s Weekly».
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους η γυναίκα όποτε βρισκόταν σε δύσκολη θέση έβαζε τα κλάματα και μπέρδευε τα λόγια της. Ωστόσο, δεν εγκατέλειψε πλήρως τους ισχυρισμούς της περί υγιεινής ζωής, αλλά επέμεινε ότι απέφευγε τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τον καφέ. Πάντως παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει τους μηχανισμούς εμφάνισης του καρκίνου.
Οταν ξεκίνησαν να δημιουργούνται κάποια ερωτήματα σχετικά με την ισχυρισμούς της, πριν από περίπου ένα μήνα, η γυναίκα επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί από αυτούς που είχαν γίνει μέλη στη διαδικτυακή της κοινότητα δεν έκρυβαν ότι ένιωθαν προδομένοι.
Γι’ αυτό τον λόγο η Γκίμπσον άρχισε να σβήνει κάποιους από τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και πολλές από τις αναρτήσεις της ιδιαίτερα τις εκτενείς της αναφορές στις διάφορες ασθένειες από τις οποίες έπασχε.
Πολλοί επέκριναν την Γκίμπσον κυρίως επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την επιβίωση χιλιάδων καρκινοπαθών που εγκατέλειψαν τις συμβατικές θεραπείες στις οποίες υποβάλλονταν προσχωρώντας στις θεωρίες της περί νίκης του καρκίνου μέσω της διατροφής.
Ηδη οι αρχές της Βικτόρια στην Αυστραλία ερευνούν το ζήτημα, ενώ ο εκδοτικός Οίκος Penguin σταμάτησε την κυκλοφορία του βιβλίου με τις συνταγές της και το Αpple Store δεν προσφέρει πλέον την εφαρμογή της σε όποιον θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να την κατεβάσει.
Μοναδική δικαιολογία
Η μπλόγκερ δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς δικαιολογίες ή εξηγήσεις για τα ψέματα που είπε και ως μοναδική δικαιολογία επαναλάμβανε ότι είχε περάσει δύσκολη παιδική ηλικία.
Ωστόσο, στο επίκεντρο κριτικής βρέθηκαν και τα ΜΜΕ επειδή είχαν επανειλημμένα δημοσιεύσει ολοσέλιδα άρθρα για τη στυγνή αυτή απατεώνισσα, χωρίς ποτέ να ελέγξουν τα στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα και κυρίως κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.