Ιράν: Ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τα μουσουλμανικά έθνη και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Του Παντελή Χαριτάκη
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από πέντε χρόνια, ο Χαμενεΐ τόνισε την ανάγκη για ετοιμότητα αντίστασης από τα μουσουλμανικά έθνη και προειδοποίησε ότι, αν χρειαστεί, το Ιράν δεν θα διστάσει να πλήξει ξανά το Ισραήλ.
Το κήρυγμα του Αγιατολάχ έγινε στον απόηχο της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε ως «ελάχιστη τιμωρία» και «νόμιμη πράξη». Ο Χαμενεΐ υποστήριξε ότι το Ιράν δεν θα καθυστερήσει, ούτε θα βιαστεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε επόμενη ενέργεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τις στρατηγικές ανάγκες της χώρας.
Ο Αγιατολάχ επίσης χαρακτήρισε ως «δίκαιη» την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναφερόμενος σε αυτή ως απάντηση στην καταπίεση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ. Σε μια ρητορική που στόχευε στην ενότητα των μουσουλμανικών εθνών, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «ο εχθρός μας είναι ένας», τονίζοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ και των συμμάχων του αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν διχόνοια και διαίρεση μεταξύ των μουσουλμανικών λαών.
Η Ένταση στην Περιοχή
Το κήρυγμα του Αγιατολάχ έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, με τις εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους γείτονές του να κλιμακώνονται. Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, έχουν προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους συμμάχους της Τεχεράνης. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις της περιοχής, με τον Χαμενεΐ να ξεκαθαρίζει ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει.
Η αναφορά του Χαμενεΐ σε «έναν εχθρό» υπογραμμίζει την άποψη του Ιράν ότι το Ισραήλ είναι η κοινή απειλή για όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Αναφέρθηκε σε σειρά εθνών, όπως οι Παλαιστίνιοι, οι Λιβανέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ιρακινοί, οι λαοί της Υεμένης και της Συρίας, τονίζοντας ότι η επιθετικότητα του Ισραήλ και των συμμάχων του δεν περιορίζεται σε ένα έθνος, αλλά στοχεύει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.
Stunning aerial video of the massive participation of the people of Tehran in Imam Khomeini mosque to offer Friday prayers led by the Supreme Leader of the Islamic Revolution. pic.twitter.com/qbSd8CbcDg
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 4, 2024
Η Ιδεολογική Στόχευση του Κηρύγματος
Το κήρυγμα του Χαμενεΐ ήταν ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για ενότητα ανάμεσα στα μουσουλμανικά έθνη και μια προειδοποίηση ότι το Ιράν θα συνεχίσει να είναι στρατιωτικά και πνευματικά προετοιμασμένο για μελλοντικές συγκρούσεις. Στόχος του ήταν να ενισχύσει το αίσθημα της αντίστασης και να δικαιολογήσει την εμπλοκή του Ιράν στις συγκρούσεις της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η δράση του Ιράν αποτελεί απάντηση στις «παράνομες» ενέργειες του Ισραήλ.
Ο Χαμενεΐ, έχοντας την υποστήριξη μεγάλου μέρους του ιρανικού λαού και πολιτικού συστήματος, χρησιμοποίησε το κήρυγμά του για να ενισχύσει το αφήγημα του Ιράν ως υπερασπιστή των καταπιεσμένων μουσουλμάνων. Η προειδοποίηση του ότι το Ιράν μπορεί να χτυπήσει ξανά το Ισραήλ, αν το κρίνει απαραίτητο, λειτουργεί ως μήνυμα προς το Ισραήλ και τους συμμάχους του ότι οι στρατιωτικές τους ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Συνολικά, το κήρυγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη των προθέσεων του Ιράν και μια προειδοποίηση για ενδεχόμενη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Με τον επιθετικό λόγο του, ο Χαμενεΐ προσπαθεί να ενισχύσει τον ρόλο του Ιράν ως ηγέτη της αντίστασης κατά του Ισραήλ, καλώντας τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για μελλοντικές συγκρούσεις.
Supreme Leader of the Islamic Revolution presence in the commemoration ceremony of the great fighter and the flag bearer of the resistance, martyr Sayyed Hassan Nasrallah pic.twitter.com/mFIgyOyDkc
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 4, 2024