Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε σήμερα στην Αμπούζα την βοήθειά του στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στη Νιγηρία, ενώ υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με τις αρχές της αφρικανικής χώρας.
“Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Νιγηρία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας” τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμαντού Μπουχάρι στην Αμπούζα.
Η Νιγηρία πολεμά από το 2009 τους εξτρεμιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και στη σύρραξη αυτή έχουν χάσει την ζωή του τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν διευκρίνισε ωστόσο με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια τέτοια συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Το ζήτημα της ασφάλειας δέσποζε εξάλλου στην ατζέντα των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου στους προηγούμενους σταθμούς της περιοδείας του στην Αφρική, στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Μετά τη Νιγηρία ο Ερντογάν θα μεταβεί αύριο στη Γουινέα.
Χθες Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον των βουλευτών στο κοινοβούλιο της Γκάνας ότι η Τουρκία μπορεί “να συμβάλει φοβερά στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας παγκοσμίως”.
Στην Αμπούζα, ο Ερντογάν υπέγραψε επίσης ένα μνημόνιο συνεργασίας στον οικονομικό κι εμπορικό τομέα, για το οποίο ο πρόεδρος της Νιγηρίας επισήμανε ότι δεν αποτελεί παρά “την αρχή όσων έχουμε σχεδιάσει”.
Η περιοδεία του προέδρου της Τουρκίας στοχεύει στο να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao).
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε το 2015 την Αιθιοπία, το Ντζιμπουτί και την Σομαλία, επιθυμεί να ενισχύει την τουρκική παρουσία στην Αφρική. Η Τουρκία άλλωστε τριπλασίασε τον αριθμό των πρεσβευτών της από το 2009 και η κρατική αεροπορική εταιρεία της χώρας, η Turkish Airlines, εξυπηρετεί δεκάδες προορισμούς στην αφρικανική ήπειρο.
Επιπλέον οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της Τουρκίας και του συνόλου των αφρικανικών χωρών ανήλθαν σε 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ενώ οι συναλλαγές με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2000, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.